Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Σ. Φάμελλος: Το νέο νομοσχέδιο διασφαλίζει τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών

Σ. Φάμελλος: Το νέο νομοσχέδιο διασφαλίζει τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών
Το νομοσχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα να προκηρύξουν όλοι οι Φορείς άμεσα 8μηνες συμβάσεις, μέσω ΑΣΕΠ, ώστε να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες λειτουργίας τους, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι εργαζόμενοι δεν θα μπορούσαν να πληρωθούν νόμιμα με τη λήξη του 24μήνου, τον Ιανουάριο 2018
Ερωτηθείς για το νέο, υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, δήλωσε νωρίτερα στην ΕΡΑ Κομοτηνής ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι αποτέλεσμα πολύμηνης επεξεργασίας, στην οποία συμμετείχαν οι πρόεδροι και οι εκπρόσωποι των  εργαζομένων όλων των Φορέων, καθώς και οι περιβαλλοντικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.
Πρόσθεσε δε, ότι τουλάχιστον για μια δεκαετία οι ΦΔΠΠ συντηρούνταν με προγράμματα ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς χρηματοδότηση, στο τέλος του 2015, όταν τελείωσαν τα προγράμματα ΕΣΠΑ.
Επιπλέον, επί συγκυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου είχε αποφασιστεί το κλείσιμο και η συγχώνευση των Φορέων, στο πλαίσιο του ν. 4109/2013 που προέβλεπε μείωση των  υπαλλήλων και περιορισμό των λειτουργικών εξόδων του δημόσιου τομέα.  
"Εμείς, για τη διετία 2016-2017 όχι μόνο δεν κλείσαμε τους ΦΔΠΠ, αλλά τους εντάξαμε στο Πράσινο Ταμείο διασφαλίζοντας τη χρηματοδότηση των εργαζομένων τους, με παράταση των συμβάσεών τους.
Επίσης, είχαμε εξαρχής αποφασίσει ότι, έως το τέλος του 2017, θα υπάρχει νόμος ο οποίος θα σταθεροποιεί τους ΦΔΠΠ και θα τους αναγνωρίζει ως βασικά εργαλεία διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος", ανέφερε ο Σωκράτης Φάμελλος συμπληρώνοντας ότι το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο όχι μόνο δεν καταργεί τους ΦΔΠΠ, αλλά επεκτείνει την αρμοδιότητά τους, καλύπτοντας όλες τις περιοχές Natura  της χώρας και αυξάνοντας τον αριθμό τους από 28 σε 35.
Ως προς το ζήτημα των εργαζομένων στους ΦΔΠΠ ο Αν. ΥΠΕΝ σημείωσε ότι λόγω της πρόσληψής τους ως ορισμένου χρόνου, εδώ και χρόνια, έπρεπε να βρεθεί η κατάλληλη και νόμιμη διαδικασία, "ώστε από τη μια να λάβουμε υπόψη τους περιορισμούς που έχει η χώρα μας ως προς τις προσλήψεις και από την άλλη να στελεχώσουμε όλους τους Φορείς με στελέχη που θα υπηρετούν με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου.
Το νομοσχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα να προκηρύξουν όλοι οι Φορείς άμεσα 8μηνες συμβάσεις, μέσω ΑΣΕΠ, ώστε να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες λειτουργίας τους, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι εργαζόμενοι δεν θα μπορούσαν να πληρωθούν νόμιμα με τη λήξη του 24μήνου, τον Ιανουάριο 2018".
 Μετά το τέλος των 8μηνων συμβάσεων και με την ολοκλήρωση και έγκριση των οργανογραμμάτων των Φορέων και την έκδοση των αντίστοιχων Υπουργικών Αποφάσεων "θα προκηρυχθούν  οι θέσεις αορίστου χρόνου εργασίας, μέσω ΑΣΕΠ, Αποφάσεων "θα προκηρυχθούν  οι θέσεις αορίστου χρόνου εργασίας, μέσω ΑΣΕΠ, βάζοντας τέλος  στην ομηρία Φορέων και εργαζομένων σε αυτούς. Διότι, δεν μπορούν να υπάρξουν Φορείς χωρίς εργαζόμενους".
"Το νέο νομοσχέδιο για τους ΦΔΠΠ που θα κατατεθεί το προσεχές διάστημα στη Βουλή και θα γίνει νόμος του κράτους φτιάχτηκε ακριβώς για να υπάρχουν ΦΔΠΠ και να εξασφαλιστεί η εργασία σε αυτούς, με κριτήρια αξιολόγησης και  διαφάνειας και προς όφελος του δημόσιου χώρου και του περιβάλλοντος", τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος, προσθέτοντας ότι η αγωνία των εργαζομένων στους ΦΔΠΠ, όπως εκφράζεται με τη σημερινή τους  απεργία, συμπυκνώνει την αμφισβήτηση της εργασίας τους, τουλάχιστον για μια δεκαετία.
 Ωστόσο, "κανείς δεν θα μπορούσε να εισηγηθεί σήμερα ένα νομοσχέδιο που θα μετέτρεπε σε αορίστου χρόνου τις σχέσεις εργασίας, αυτόματα, διότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται και από την ευρωπαϊκή νομοθεσία και από το Ελεγκτικό Συνέδριο".
 Όμως, αυτό που αποτυπώνεται νομοθετικά και είναι αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας με το Υπουργείο  Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι το γεγονός ότι "για πρώτη φορά τα λειτουργικά έξοδα των ΦΔΠΠ καλύπτονται από τον δημόσιο τακτικό προϋπολογισμό του κράτους". Επίσης, διασφαλίζεται νομοθετικά ότι το Πράσινο Ταμείο θα χρηματοδοτεί τις αμοιβές των εργαζομένων, έως ότου προκηρυχθούν οι θέσεις αορίστου χρόνου. Κυρίως, "το νέο νομοσχέδιο λειτουργεί ενάντια στην νοοτροπία που συνέδεε για χρόνια τους ΦΔΠΠ με προβλήματα, προτάσσοντας μια νέα αντίληψη, η οποία τους συνδέει με την ανάπτυξη, την πρόοδο και το περιβάλλον", κατέληξε ο Σωκράτης Φάμελλος.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης