Περιβάλλον

Με τουλάχιστον 15 χώρες η παγκόσμια συμμαχία για την κατάργηση του άνθρακα μέχρι το 2030 - Εκτός η Ελλάδα

Με τουλάχιστον 15 χώρες η παγκόσμια συμμαχία για την κατάργηση του άνθρακα μέχρι το 2030 - Εκτός η Ελλάδα
Τουλάχιστον 15 χώρες, χωρίς την συμμετοχή της Ελλάδας, έχουν προσχωρήσει σε μια διεθνή συμμαχία για τη σταδιακή εξάλειψη του άνθρακα από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας πριν από το 2030, ανέφεραν εκπρόσωποι που συμμετέχουν στις συνομιλίες για την κλιματική αλλαγή που διεξάγονται στη  Βόννη.
Η Βρετανία, ο Καναδάς, η Δανία, η Φινλανδία, η Ιταλία, η Γαλλία, οι Κάτω Χώρες, η Πορτογαλία, το Βέλγιο, η Ελβετία, η Νέα Ζηλανδία, η Αιθιοπία, το Μεξικό και οι Νήσοι Μάρσαλ εντάχθηκαν στην συμμαχία Powering Past Coal.
Η συμμαχία έχει ως στόχο να έχει 50 μέλη έως την επόμενη σύνοδο κορυφής για το κλίμα του Ηνωμένων Εθνών το 2018 που θα πραγματοποιηθεί στην Katowice της Πολωνίας, μία από τις πιο μολυσμένες πόλεις της Ευρώπης.
Ωστόσο, ορισμένοι από τους μεγαλύτερους χρήστες άνθρακα στον κόσμο, όπως η Κίνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία και η Ρωσία, δεν συμμετέχουν στην πρωτοβουλία.
Το Powering Past Coal έρχεται μόλις λίγες μέρες μετά την συνάντηση αξιωματούχων των ΗΠΑ,  που μαζί με τους εκπροσώπους ενεργειακών εταιρειών, προχώρησαν σε μια παράλληλη εκδήλωση στο πλαίσιο των συνομιλιών  της Βόννης για την προώθηση  των "ορυκτών καυσίμων και πυρηνικής ενέργειας στην άμβλυνση του κλίματος".
Η εκδήλωση πυροδότησε μια ειρηνική διαμαρτυρία από διαδηλωτές  που εναντιώνονται στην χρήση του άνθρακα  γεγονός που οδήγησε πολλούς
υπουργούς να  εργάζονται σε ένα βιβλίο κανόνων για την εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015, η οποία αποσκοπεί στη «μετακίνηση» της παγκόσμιας οικονομίας από τα ορυκτά καύσιμα.
Η συμμαχία ξεκίνησε από τη Βρετανία, τον Καναδά και τις Νήσους Μάρσαλ, οι οποίες προέτρεψαν άλλα έθνη να συμμετάσχουν σύμφωνα με επιστολή που δημοσίευσε το Reuters την Τετάρτη 15/11.
Πηγή που επικαλείται το ειδησιογραφικό πρακτορείο αναφέρει  ότι στους υπογράφοντες της συμμαχίας μέχρι στιγμής συμπεριλαμβάνονται κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ, καναδικές επαρχίες και επιχειρήσεις.
"Είναι μια επίθεση στον (Πρόεδρο) Donald Trump από το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά, δύο από τους πιο κοντινούς συμμάχους της Αμερικής, ότι η εμμονή του για τη «βρώμικη» ενέργεια δεν θα εξαπλωθεί", δήλωσε ο Mohamed Adow,
Από την υπογραφή της συμφωνίας του Παρισιού το 2015, η οποία αποβλέπει στην απομάκρυνση των ορυκτών καυσίμων από τον κόσμο, αρκετές χώρες έχουν καταρτίσει εθνικά σχέδια για τη σταδιακή εξάλειψη του άνθρακα από το μείγμα παροχής ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης