Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

ΔΝΤ: Η κλιματική αλλαγή θα εντείνει τα ακραία καιρικά φαινόμενα και θα βλάψει την παγκόσμια ανάπτυξη

ΔΝΤ: Η κλιματική αλλαγή θα εντείνει τα ακραία καιρικά φαινόμενα και θα βλάψει την παγκόσμια ανάπτυξη
Μεταξύ 1990 και 2014, υπήρξαν περισσότερες από 8.000 καταστροφές που σχετίζονται με τον καιρό
Όπως έγινε αντιληπτό και με τους πρόσφατους φονικούς τυφώνες στις Ηνωμένες Πολιτείες, η κλιματική αλλαγή εντείνει τα ακραία καιρικά φαινόμενα παγκοσμίως, κάτι που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην παγκόσμια ανάπτυξη, εκτιμά σε ανάλυσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, υπογραμμίζοντας ότι αυτές που θα πληγούν καίρια είναι οι οικονομίες με χαμηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ.
Μεταξύ 1990 και 2014, υπήρξαν περισσότερες από 8.000 καταστροφές που σχετίζονται με τον καιρό, διαπιστώνει το Δ.Ν.Τ., λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία από 228 χώρες.
Σε ό,τι αφορά στην κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με το ακραίο σενάριο, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 4°C, έως το 2100, με αποτέλεσμα η συχνότητα των καταστροφών που προκαλούνται από τα κύματα καύσωνα, τους τροπικούς κυκλώνες και τις πυρκαγιές, να εντατικοποιηθούν σημαντικά.



Παρομοίως, οι πλημμύρες και οι επιδημίες, οι οποίες αφορούν κυρίως τις χώρες χαμηλού εισοδήματος, θα εμφανίζονται πιο συχνά.
Οι επιδημίες εξαπλώνονται ταχύτερα σε θερμότερο περιβάλλον.



«Καθώς οι φυσικές καταστροφές γίνονται συχνότερες και πιο έντονες, ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί.
Οι χώρες πρέπει να επενδύσουν σε ανθεκτικές υποδομές που μπορούν να αντέξουν στην αύξηση της στάθμης της θάλασσας και τις υψηλότερες ταχύτητες ανέμου, μεταξύ άλλων κινδύνων.
Αλλά το πιο σημαντικό, όταν οι καιροί είναι καλοί, οι χώρες πρέπει να αποταμιεύσουν έτσι ώστε να μπορούν να έχουν περιθώρια για πρόσθετες κρατικές δαπάνες, προκειμένου να στηρίξουν τις οικονομίες τους όταν πληγούν από καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα», σχολιάζει το Ταμείο.


Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης