Περιβάλλον

Εκτοξεύθηκε ο ευρωπαϊκός δορυφόρος που θα παρακολουθεί τη ρύπανση

Εκτοξεύθηκε ο ευρωπαϊκός δορυφόρος που θα παρακολουθεί τη ρύπανση
Είναι η πρώτη αποστολή του προγράμματος Copernicus του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) για την παρακολούθηση της ατμόσφαιρας
Eκτοξεύθηκε από το κοσμοδρόμιο του Πλεσέτσκ στη βόρεια Ρωσία o ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel-5P για την παρακολούθηση της ατμόσφαιρας
O δορυφόρος βάρους 820 κιλών δορυφόρος είναι η πρώτη αποστολή του προγράμματος Copernicus του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) για την παρακολούθηση της ατμόσφαιρας.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δορυφόρος - που θα βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία σε περίπου έξι μήνες - φέρει το υπερσύγχρονο όργανο Tropomi με το οποίο θα «χαρτογραφεί» μια πληθώρα αερίων, όπως το διοξείδιο του αζώτου, το όζον, τη φορμαλδεΰδη, το διοξείδιο του θείου, το μεθάνιο, το μονοξείδιο του άνθρακα και τα αερολύματα, που επηρεάζουν τόσο το κλίμα όσο και την υγεία των ανθρώπων.
Ο γεωστατικός δορυφόρος Sentinel-4 όσο και οι δορυφόροι Sentinel-5 που θα περνάνε πάνω από τους πόλους, θα παρακολουθούν την ατμόσφαιρα.
Έως τότε, ο Sentinel-5P (P από τη λέξη "precursor", δηλαδή «πρόδρομος») θα παίξει ρόλο-κλειδί στην παρακολούθηση της ρύπανσης του αέρα. Ο Sentinel-5P θα πετάει σε στενό συντονισμό με την αντίστοιχη αποστολή Suomi-NPP των ΗΠΑ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης