Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Διαβούλευση για τη διαχείριση υδάτων και τα έργα στον Αχελώο

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Διαβούλευση για τη διαχείριση υδάτων και τα έργα στον Αχελώο
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας επεσήμανε την ανάγκη να ολοκληρωθούν τα έργα που εκκρεμούν για τη μεταφορά νερού από τον Αχελώο, σημειώνοντας πως «υπάρχει ζημιά στην οικονομία από τη μη αξιοποίηση έργων που έχουν κατασκευαστεί εκεί»
Διαβούλευση, για τη διαχείριση των υδάτων της Θεσσαλίας και τα έργα στον Αχελώο, ώστε να διαμορφωθεί η πρόταση που θα τεθεί στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο, πραγματοποιήθηκε χθες 4/10 παρουσία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, των δημάρχων της περιοχής, αλλά και φορέων.
Κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης υπήρξαν διαφορετικές προσεγγίσεις σχετικά με τα έργα που αφορούν την εκτροπή του Αχελώου, ενώ υπήρξε έντονος προβληματισμός για το πως θα βρεθούν λύσεις που θα οδηγούν στη μη μείωση των αρδευόμενων εκτάσεων της Θεσσαλίας.
Στην τοποθέτηση του, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας επέμενε στην ανάγκη να ολοκληρωθούν τα έργα που εκκρεμούν για τη μεταφορά νερού από τον Αχελώο, σημειώνοντας πως «υπάρχει ζημιά στην οικονομία από τη μη αξιοποίηση έργων που έχουν κατασκευαστεί εκεί».
Ο κ. Αγοραστός σημείωσε μεταξύ άλλων πως τα νέα έργα «δεν πρόκειται να φέρουν το ίδιο νερό όπως η μεταφορά του νερού του Αχελώου» και πως το νερό από τα νέα έργα θα καθυστερήσει πολύ περισσότερο.
Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων της Θεσσαλίας (ΠΕΔ Θεσσαλίας) Γιώργος Κωτσός τόνισε πως πρέπει να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες ποσότητες νερού «ώστε η Θεσσαλία να εξακολουθεί να παράγει με τους καλύτερους όρους» σημειώνοντας πως «θα πρέπει να απορρίπτουμε οποιοδήποτε σενάριο αφορά τη μείωση των αρδευόμενων εκτάσεων».
Μεταξύ άλλων ο κ. Κωτσός τάχθηκε υπέρ της ολοκλήρωσης των υφιστάμενων έργων στον Αχελώο, λέγοντας πως θα μπορούν με μικρότερο κόστος να εξασφαλιστούν ετησίως 250 εκατ. κυβικά μέτρα νερού στη Θεσσαλία.
Τέλος ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας σημείωσε ότι στην περιοχή καλλιεργούνται 2,5 εκατ. στρέμματα, τονίζοντας πως «αυτή η καλλιέργεια πρέπει να αναπτυχθεί, διότι για τη χώρα ο πρωτογενής τομέας είναι βασικός πυλώνας για την έξοδο από την κρίση».
«Οι εκτροπές ποταμών, όπου έγιναν, είχαν αρνητικά αποτελέσματα.
Γιατί παντού υπήρχε το ίδιο ζήτημα: οι μεγάλες επεμβάσεις στο περιβάλλον είχαν απρόβλεπτες συνέπειες» δήλωσε από τη μεριά του ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης.
Μεταξύ άλλων ο κ. Καλογιάννης σημείωσε πως το μοντέλο που εφαρμόστηκε στη Θεσσαλία είχε τα εξής αποτελέσματα: «η περιοχή βρίσκεται μπροστά σε πιθανότητα ερημοποίησης, παρατηρείται δυσκολία να αντλήσουμε από τον υπόγειο ορίζοντα νερά, δεν βοηθούνται οι αγρότες μας ώστε να διαφοροποιήσουν ακόμα και καλλιέργειες που ενδεχομένως μπορούσαν να μειώσουν τις καταναλώσεις νερού και να μην οδηγούνται σε παράνομες γεωτρήσεις».
Ο δήμαρχος Λαρισαίων είπε ότι οι στόχοι πρέπει να είναι προφανώς η μη μείωση των αρδευόμενων εκτάσεων, αλλά βεβαίως και η ορθολογική διαχείριση των υδάτων «καθώς το αγαθό του νερού είναι πολύ σημαντικό». Τέλος σημείωσε πως το ζήτημα της μεταφοράς του νερού θα πρέπει να μείνει ανοιχτό σε περίπτωση που δεν συμπληρώνεται από πρόσθετα μέτρα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης