Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

ΔΝΤ: Κλιματική αλλαγή και αυξημένες θερμοκρασίες, καθοριστικοί παράγοντες για το οικονομικό μέλλον των χωρών

ΔΝΤ: Κλιματική αλλαγή και αυξημένες θερμοκρασίες, καθοριστικοί παράγοντες για το οικονομικό μέλλον των χωρών
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που εντείνει η κλιματική αλλαγή, θα γίνουν πιο συχνά...   
Οι αυξημένες θερμοκρασίες παγκοσμίως, ως απόρροια της δυσμενούς κλιματικής αλλαγής, αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για το οικονομικό μέλλον όλων των χωρών, εκτιμά σε έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ωστόσο ορισμένες θα βιώσουν πολύ έντονα τον αρνητικό αντίκτυπο.
Ο λόγος για τις φτωχές χώρες, με χαμηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ.
Τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία έχει αυξηθεί -και θα συνεχίσει να αυξάνεται- με ρυθμό που δεν έχει προηγούμενο τα τελευταία 20.000 χρόνια.
Στο άμεσο μέλλον, τα ακραία καιρικά φαινόμενα που εντείνει η κλιματική αλλαγή, όπως τα κύματα καύσωνα, οι ξηρασίες και οι πλημμύρες, είναι πιθανό να γίνουν πιο συχνά, ενώ ταυτόχρονα τα επίπεδα της θάλασσας θα αυξηθούν.
«Η υπερθέρμανση του πλανήτη επηρεάζει τις χώρες άνισα.
Παρά το γεγονός ότι οι χώρες χαμηλού εισοδήματος έχουν συμβάλει ελάχιστα στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, θα επιβαρυνθούν με τις δυσμενείς συνέπειες των αυξανόμενων θερμοκρασιών, καθώς τείνουν να βρίσκονται σε μερικά από τα πιο καυτά μέρη της Γης», αναφέρει το Ταμείο, επισημαίνοντας -επικαλούμενο προηγούμενη μελέτη του- πως σε χώρες με σχετικά ζεστό κλίμα, η περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας μειώνει την κατά κεφαλήν παραγωγή.
Το Δ.Ν.Τ. προβλέπει η αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1 °C σε μια χώρα με μέση ετήσια θερμοκρασία 25 °C -όπως το Μπαγκλαντές, η Αϊτή ή η Γκαμπόν- θα μειώσει την κατά κεφαλήν παραγωγή κατά 1,5%.
Εάν δεν καταβληθούν συνολικές προσπάθειες για τον περιορισμό των εκπομπών ρύπων, η προκύπτουσα προβλεπόμενη αύξηση της θερμοκρασίας θα «σβήσει» σχεδόν το ένα δέκατο 10% της κατά κεφαλήν παραγωγής σε χώρες -με ζεστό κλίμα- μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος, μέχρι τα τέλη του 21ου αιώνα.
Να σημειωθεί ότι σχεδόν το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού κατοικεί επί του παρόντος σε χώρες όπου η αύξηση της θερμοκρασίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε τέτοια ολέθρια αποτελέσματα.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης