Περιβάλλον

Η Κυπριακή Edt Offshore καταγγέλει μονοπώλιο με υδρογονάνθρακες

Η Κυπριακή Edt Offshore καταγγέλει μονοπώλιο με υδρογονάνθρακες
Η Edt Offshore αναφέρει περαιτέρω ότι προχώρησε σε επενδύσεις αρκετών εκατομμυρίων σε έργα υποδομής, ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί τους τομείς που εξειδικεύεται από το λιμάνι Λεμεσού
Σε καταγγελία κατ’ αρχήν προς την Αρχή Λιμένων ζητώντας άμεση παρέμβασή της σε σχέση με ισχυρισμούς της αναδόχου υπηρεσιών φορτίου στο λιμάνι Λεμεσού DP World, ότι έχει αποκλειστικά και μονοπωλιακό δικαίωμα για τις θαλάσσιες υπηρεσίες εξυπηρέτησης υπεράκτιων δραστηριοτήτων στον τομέα των υδρογονανθράκων, προχώρησε η Κυπριακή Edt Offshore.
Η συγκεκριμένη εταιρεία δραστηριοποιείται από το λιμάνι Λεμεσού όπου έχει τη βάση της και ειδικά πλοία υπό κυπριακή σημαία από δεκαετίες.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», η εταιρεία, που έχει μέχρι τώρα συνεργαστεί με τη Noble για τις γεωτρήσεις στο «Αφροδίτη», αλλά και την Τotal για τη γεώτρηση στον «Ονησίφορο», όπως και σε πολλές ανάλογες δραστηριότητες σε Ισραήλ και Αίγυπτο αλλά και διεθνώς, θεωρεί ότι δημιουργούνται μονοπωλιακές καταστάσεις στο λιμάνι Λεμεσού που οδηγούν σε οικονομική της εξόντωση.
Ζητά ξεκαθάρισμα της κατάστασης, όπως διαμορφώθηκε με τις συμφωνίες κράτους – ιδιωτών αναδόχων στο λιμάνι, ώστε να κατευθύνει ανάλογα περαιτέρω μέτρα.
Συγκεκριμένα, ζητείται σε πρώτο στάδιο, η άμεση παρέμβαση της γενικής διευθύντριας της Αρχής Λιμένων, «ώστε να πάψουν οι στρεβλώσεις που παράνομα έχουν δημιουργηθεί» και υποδεικνύει ότι «η DP World έχει την όλη δικαιοδοσία για την εξυπηρέτηση των εταιριών Exxon-Mobil, Total, ΕΝΙ κ.α. εταιρίες οι οποίες σχεδιάζουν γεωτρήσεις και άλλες εργασίες στην κυπριακή ΑΟΖ».
Όπως είναι γνωστό, αυτή την περίοδο προχωρούν για επιλογή συνεργατών για τις δύο της γεωτρήσεις η ΕΝΙ, για τις δύο δικές της γεωτρήσεις η ExxonMobil και για πιθανή επόμενη γεώτρηση η Total.

«ΑΝΤΙΚΕΙΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ»
H Edt Offshore ζητά άμεσο ξεκαθάρισμα όσον αφορά το ερώτημα κατά πόσο έχουν δοθεί μέσω της σύμβασης ανάθεσης των λιμανιών μονοπωλιακά δικαιώματα και γι’ αυτό τον τομέα υπηρεσιών, αφού αυτό λέγεται στις εταιρείες των γεωτρήσεων και δεν μπορεί να διεκδικήσει συνεργασία μαζί τους για τις επόμενες γεωτρήσεις.
«Η παράνομη προώθηση της θέσης ότι μόνο η DP World δικαιούται να εξυπηρετεί τις εταιρείες αυτές είναι αντίθετη με το ευρωπαϊκό δίκαιο, ζημιώνει το κυπριακό δημόσιο και πολλαπλασιάζει το κόστος των εμπλεκόμενων εταιρειών», σημειώνεται στη σχετική επιστολή.
Την ίδια ώρα, παραθέτει γραπτή βεβαίωση του υπουργού Μεταφορών, ότι με βάση συγκεκριμένες πρόνοιες της Σύμβασης Παραχώρησης, «στον ανάδοχο έχουν παραχωρηθεί οι λιμενικές εργασίες γενικού φορτίου και όχι ειδικά οι εργασίες υδρογονανθράκων».
Η Edt Offshore αναφέρει περαιτέρω ότι προχώρησε σε επενδύσεις αρκετών εκατομμυρίων σε έργα υποδομής, ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί τους τομείς που εξειδικεύεται από το λιμάνι Λεμεσού, μετά και από τις βεβαιώσεις διαχρονικά των κυβερνήσεων και των ηγεσιών της Αρχής Λιμένων και πως σε αυτό το πλαίσιο είχε συμβάλει σημαντικά και στην αύξηση εσόδων της Αρχής Λιμένων.

Προειδοποιεί με νομικά μέτρα
«Η τυχόν καθιέρωση μονοπωλιακών καταστάσεων στο λιμάνι Λεμεσού θα μας υποχρεώσει άμεσα να στραφούμε νομικά τόσο εναντίον σας όσο και εναντίον της DP World. Οι απαράδεκτες αυτές τακτικές ζημιώνουν την οικονομία του τόπου και ανεβάζουν αδικαιολόγητα το κόστος των προσφερόμενων υπηρεσιών», καταλήγει η επιστολή της Edt Offshore, ζητώντας άμεσο ξεκαθάρισμα.

Πηγή: Φιλελεύθερος
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης