Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Νέα ΚΥΑ για την ταχεία περιβαλλοντική αδειοδότηση των Πράσινων σημείων

Νέα ΚΥΑ για την ταχεία περιβαλλοντική αδειοδότηση των Πράσινων σημείων
Eπιταχύνει τη διαλογή στην πηγή των Δήμων
Με πρωτοβουλία του Αν. ΥΠΕΝ Σωκράτη Φάμελλου τροποποιήθηκε (ΦΕΚ 3250/Β/2017) η υπ' αριθμ. 171914/2013 ΚΥΑ με θέμα τις "Πρότυπες Περιβαλλοντικές  Δεσμεύσεις για έργα και δραστηριότητες της κατηγορίας Β της ομάδας 4", με στόχο αφενός την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τα Πράσινα Σημεία και αφετέρου την παροχή ενός ακόμα θεσμικού εργαλείου στην τοπική αυτοδιοίκηση, το οποίο διευκολύνει και επιταχύνει τη διαδικασία συλλογής στην πηγή  πολλών ρευμάτων αποβλήτων.
Σε συνδυασμό με το άρθρο 137 του νόμου 4416/2017, η συγκεκριμένη τροποποίηση παρέχει επιπλέον την δυνατότητα στους ΟΤΑ να αναπτύξουν τη διαλογή στην πηγή, να σχεδιάσουν και να χωροθετήσουν Πράσινα Σημεία και να διαχειρίζονται τα υλικά που συγκεντρώνονται στα Πράσινα Σημεία.
Με βάση πλέον το ισχύον θεσμικό πλαίσιο μπορούν οι ΟΤΑ να εμπορεύονται τα υλικά που ανακτούν από τα Πράσινα Σημεία μειώνοντας αντίστοιχα τα τέλη καθαριότητας των Δήμων.
Επιπλέον, διευκολύνεται η αδειοδότηση των Πράσινων Σημείων για τους Δήμους, αλλά και η ένταξή τους στα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΥΜΕΠΕΡΑΑ, που συνεπάγεται γρήγορη απορρόφηση των κονδυλίων και κατασκευή περιβαλλοντικών υποδομών σε κάθε ΟΤΑ της χώρας.
Τέλος, η προαναφερόμενη τροποποίηση ενισχύει την κυκλική οικονομία, αλλά και την κοινωνική οικονομία εφόσον επιτρέπει και αξιοποιεί τη συνεργασία των ΟΤΑ με ΚΟΙΝΣΕΠ και την ενίσχυση της διαλογής στην πηγή με την περιβαλλοντική εκπαίδευση.
 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης