Περιβάλλον

Τί απαντά το ΥΠΕΝ στο WWF Ελλάς για τους "τρύπιους δασικούς χάρτες"

Τί απαντά το ΥΠΕΝ στο WWF Ελλάς για τους
"Σεβόμαστε και υπακούμε στις αποφάσεις του ΣτΕ. Αυτό δηλώνει η κατάθεση της τροπολογίας, σχετικά με την ΥΑ των οικιστικών πυκνώσεων» τονίζει ο αναπληρωτής ΥΠΕΝ
Απαντώντας σε ανακοίνωση του WWF Ελλάς, στην οποία η περιβαλλοντική οργάνωση ανέφερε ότι «ο υπουργός Περιβάλλοντος παρακάμπτει το ΣτΕ και δημιουργεί "τρύπιους" δασικούς χάρτες»,  ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, τονίζει ότι «με τις παρεμβάσεις μας, εξασφαλίζουμε την θωράκιση και ολοκλήρωση των δασικών χαρτών στη χώρα».
Ειδικότερα, με αφορμή την τροπολογία που έχει καταθέσει το ΥΠΕΝ, σχετικά με τις οικιστικές πυκνώσεις στο ν/σ του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Σωκράτης Φάμελλος τονίζει ότι η εν λόγω τροπολογία «σε καμία περίπτωση δεν αφορά σε πολεοδόμηση και σε τακτοποίηση αυθαίρετων».
Όπως δήλωσε, «η τροπολογία που υποβάλαμε στη Βουλή, την Τετάρτη, είναι αντιγραφή της υφιστάμενης Υπουργικής Απόφασης του κ. Γιάννη Τσιρώνη, χωρίς να προσθέσουμε ούτε ένα κόμμα, που να δημιουργεί περιθώριο νομιμοποίησης αυθαιρέτων ή επιπλέον τσιμεντοποίησης των δασών, όπως παραπλανητικά ανακοινώνει το WWF. Αντίθετα, βάζει τέρμα στην αυθαιρεσία».
Ο κ. Φάμελλος επισημαίνει, ότι «προφανώς σεβόμαστε και υπακούμε στις αποφάσεις του ΣτΕ. Αυτό δηλώνει εξάλλου η κατάθεση της τροπολογίας, η οποία λαμβάνει υπόψη όσα γίνονται δεκτά ήδη στην απόφαση του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ, σχετικά με την ΥΑ των οικιστικών πυκνώσεων».
Συμπληρώνει δε, ότι «η τροπολογία, όπως και η πρόβλεψη των οικιστικών πυκνώσεων στο νόμο 4389/16, έχει ως αποκλειστικό στόχο τη θωράκιση της διαδικασίας, μέχρι και την ολική κύρωση των δασικών χαρτών. Εξαιρεί προσωρινά τις οικιστικές πυκνώσεις από την ανάρτηση, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που έκανε και η ΥΑ του κ. Γιάννη Τσιρώνη, και σε καμία περίπτωση δεν αφορά σε πολεοδόμηση και σε τακτοποίηση αυθαίρετων».
Ο κ. Φάμελλος σημειώνει στη δήλωσή του, ότι «ήδη έχει ανακοινωθεί και δεν πρέπει να αγνοείται αυτό στον δημόσιο διάλογο, η σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής και η προετοιμασία νόμου για τις οικιστικές πυκνώσεις, εντός του 2017, ώστε να αναρτηθούν και κυρωθούν οι δασικοί χάρτες και σε αυτές τις περιοχές. Κανένα σημείο της χώρας δεν θα μείνει χωρίς κατάρτιση και ολική κύρωση δασικών χαρτών».
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ, «εδώ και 2,5 χρόνια, η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, έχουν αποδείξει ότι είναι οι πρώτοι, και οι μόνοι, σε βάθος 40 χρόνων, που χαράσσουν ουσιαστική δασική πολιτική, παίρνοντας την ευθύνη εφαρμογής της νομοθεσίας των δασικών χαρτών για την προστασία των δασών της χώρας. Γι' αυτή την προσπάθεια θα θέλαμε τα σχόλια και τα τιτιβίσματα των περιβαλλοντικών φορέων. Και στη δασική πολιτική απαιτούνται προτεραιότητες. Προσοχή, γιατί αν κάποιος ασχολείται με το δέντρο, μπορεί να χάσει το δάσος».
Καταλήγοντας στη δήλωσή του, ο κ. Φάμελλος υπογραμμίζει, ότι «σε κάθε περίπτωση η κριτική είναι ευπρόσδεκτη, εάν έχει στόχο την προστασία του περιβάλλοντος. Επιλέγουμε να πούμε περισσότερα, όταν ολοκληρώσουμε τους δασικούς χάρτες. Διότι, σε καμία περίπτωση δεν θα ανεχτούμε το συντηρητισμό της no-action εναλλακτικής και να συνεχίσουμε να βολεύουμε αυτούς που βολεύονταν χωρίς δασικούς χάρτες».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης