Περιβάλλον

Κινέζοι επιστήμονες εργάζονται στη μετατροπή πλαστικών απορριμμάτων σε καύσιμο

Κινέζοι επιστήμονες εργάζονται στη μετατροπή πλαστικών απορριμμάτων σε καύσιμο
Πρόσφατη έρευνα από αμερικανούς επιστήμονες διαπίστωσε, ότι το 2015 είχαν παραχθεί περίπου 8,3 δισ. τόνοι πλαστικού, εκ των οποίων 6,3 δισ. τόνοι κατέληξαν σε απόβλητα.
Την μετατροπή των πλαστικών απορριμμάτων σε καύσιμο μελετούν κινέζοι επιστήμονες στο Ινστιτούτο Οργανικής Χημείας της Σαγκάης (SIOC), επικεντρώνοντας στο πολυαιθυλένιο, το οποίο χρησιμοποιείται σχεδόν παντού, από τις τσάντες μέχρι τα παιχνίδια και τη συσκευασία των τροφίμων.
Πρόσφατη έρευνα από αμερικανούς επιστήμονες των Πανεπιστημίων της Τζόρτζια, της Καλιφόρνια και της Σάντα Μπάρμπαρα, καθώς και της Ένωσης Θαλάσσιας Εκπαίδευσης των ΗΠΑ διαπίστωσε, ότι το 2015 είχαν παραχθεί περίπου 8,3 δισ. τόνοι πλαστικού, εκ των οποίων 6,3 δισ. τόνοι κατέληξαν σε απόβλητα.
Μιλώντας στο CNBC ο επιστήμονας του SIOC, Zheng Huang, δήλωσε ότι «τα πλαστικά απόβλητα στο περιβάλλον, είτε τα πετάξουμε στον ωκεανό, είτε τα θάψουμε κάτω από το έδαφος, θα μείνουν εκεί για εκατοντάδες ή χιλιάδες χρόνια» και συμπλήρωσε ότι «έπρεπε να βρούμε μια λύση για τα πλαστικά απόβλητα και νομίζουμε ότι η μετατροπή τους σε καύσιμα, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να τα επαναχρησιμοποιήσουμε».
Όπως εξήγησε αναφερόμενος στην εργασία της ομάδας του στο Ινστιτούτο Οργανικής Χημείας της Σαγκάης «η μετάθεση μεταξύ του πολυαιθυλενίου και του βραχύτερου αλκανίου θα οδηγήσει στην διάσπαση του πολυαιθυλενίου σε βραχύτερα αλκάνια, τα οποία είναι κατάλληλα για καύσιμα ντίζελ».
Ο Zheng Huang τόνισε ωστόσο ότι η έρευνα της ομάδας του είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο και ότι υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν.
«Πρέπει να αναπτύξουμε μια μέθοδο, που μπορεί να μετατρέψει το πλαστικό σε ένα χρήσιμο προϊόν, αλλά τελικά πρέπει να αναπτύξουμε ένα πιο αποτελεσματικό σύστημα, που μπορεί να καταστήσει τη διαδικασία οικονομικά βιώσιμη¨είπε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης