Περιβάλλον

Ανησυχίες για την κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ στη Ροδόπη εκφράζουν οι οικολόγοι

Ανησυχίες για την κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ στη Ροδόπη εκφράζουν οι οικολόγοι
Η επικεφαλής της Περιφερειακής Παράταξης «Οικολογία Αλληλεγγύη» θυμίζει ότι η παράταξή της είχε τις αντιρρήσεις της για πολλούς και διάφορους λόγους.
Τις ανησυχίες της Περιφερειακής Παράταξης «Οικολογία Αλληλεγγύη» και κατοίκων της Ροδόπης για τον τρόπο κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ στην περιοχή τους, εξέφρασε στην ΕΡΤ Κομοτηνής η επικεφαλής της παράταξης Κατερίνα Γεροστεργίου.
Όπως είπε «στην Περιφέρεια μας τα έργα του TAP προχωράνε αρκετά γρήγορα», για να συμπληρώσει ότι «βέβαια υπάρχει η περιοχή των Φιλίππων που αντιστέκεται», σημειώνοντας πως «οι κάτοικοι της περιοχής αρνούνται πεισματικά να περάσει από την περιοχή τους το σχεδιασμένο δρομολόγιο του».
Όπως επισημαίνει «οι σωληνώσεις στην Ροδόπη είναι στον αέρα κι αυτό δημιουργεί έναν έντονο προβληματισμό, για το τι τελικά θα γίνει, αν θα σκεπαστούν, αν θα υπάρχει δυνατότητα οι αγρότες να περνάνε από τα χωράφια τους».
Σημειώνει ακόμη, πως είναι γνωστό, ότι ο TAP δεν επιτρέπει καμία δραστηριότητα σε απόσταση μικρότερη των 8 μέτρων δεξιά και αριστερά του αγωγού, υποστηρίζοντας ότι «θα δούμε προβλήματα στο προσεχές μέλλον.»
Η επικεφαλής της Περιφερειακής Παράταξης «Οικολογία Αλληλεγγύη» θυμίζει ότι η παράταξή της είχε τις αντιρρήσεις της για πολλούς και διάφορους λόγους.
Για παράδειγμα, αναφέρει ότι ο αγωγός περνάει transit, ότι είναι ορυκτό καύσιμο, ότι περνάει από γη υψηλής παραγωγικότητας όπως είναι τα Τενάγη στους Φιλίππους, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην περιοχή.
«Παρακολουθούμε το έργο και ελπίζουμε να μην έχουμε κάποια προβλήματα.
Οι κάτοικοι της περιοχής αντέδρασαν εκ νέου, χωρίς να βρεθεί μια λύση στο διάλογο που ακολούθησε» δηλώνει.
Σύμφωνα με την κ. Γεροστεργίου, σαφώς θα πρέπει να υπάρξει μια όδευση διαφορετική, διότι στα Τενάγη των Φιλίππων υπάρχουν σοβαρά προβλήματα.
«Το έδαφος “βυθίζεται” και αυτοαναφλέγεται» υποστηρίζει και συμπληρώνει ότι «καταλαβαίνουμε ότι για ένα τέτοιο έργο αυτά δεν είναι ευχάριστα».
Όσον αφορά στις δωρεές του TAP, τις χαρακτηρίζει «γυαλάκια» και τίποτα περισσότερο.
«Βλέπουμε ότι δωρίζει σε Συλλόγους για να έχει το Κοινωνικό Πρόσωπο.
Αυτό που δίνει, δεν είναι τίποτα.
Η Περιφέρεια είχε κάνει τις προτάσεις της και δεν έγιναν όλες αποδεκτές από την Εταιρεία.
Η Εταιρεία είπε, ότι θα προχωρήσει σ΄ αυτά, που θεωρεί εκείνη χρήσιμα. Καταλαβαίνουμε ότι ούτε τα ανταποδοτικά που άρχισε να δίνει η Εταιρεία μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας» καταλήγει μην κρύβοντας τον προβληματισμό της.

Αρχική δημοσίευση: 25/7/2017 10:43

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης