Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Νέα μελέτη ανατέθηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για τις κατολισθήσεις των ορυχείων

Νέα μελέτη ανατέθηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για τις κατολισθήσεις των ορυχείων
Η μελέτη θα αξιολογήσει όλα τα νέα δεδομένα που υπάρχουν στους χώρους των ορυχείων, που γειτνιάζουν με οικισμούς, ώστε να υπάρξει μια τεκμηριωμένη άποψη για τους ενδεχόμενους κινδύνους και τα αίτια των κατολισθήσεων.
Ομόφωνα εγκρίθηκε χθες (19/7) από Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας η προγραμματική σύμβαση με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την παρακολούθηση και αξιολόγηση των γεωκινδύνων των Λιγνιτικών Πεδίων της Περιφέρειας, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ Κοζάνης.
Με τη σύμβαση, προϋπολογισμού 47.000 ευρώ αναμένεται να εκπονηθεί μέσα σε 18 μήνες μελέτη, η οποία θα αξιολογήσει όλα τα νέα δεδομένα που υπάρχουν στους χώρους των ορυχείων, που γειτνιάζουν με οικισμούς όπως των Αναργύρων και του Βαλτονερίου Φλώρινας, ώστε να υπάρξει μια τεκμηριωμένη άποψη, τόσο για τους ενδεχόμενους κινδύνους όσο και για τα αίτια των κατολισθήσεων.
«Η επιλογή έγινε βάσει και της τεχνογνωσίας που έχει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών», είπε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης, τονίζοντας ότι για την εκπόνηση της μελέτης αυτής δεν έχει αντίρρηση η ΔΕΗ, η οποία ενδεχομένως να επιβαρυνθεί το κόστος της, αν αποδειχθεί ότι ευθύνεται για την κατολίσθηση του ορυχείου του Αμυνταίου.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής σεισμολογίας Ευθύμιος Λέκκας, που παραβρέθηκε στη συνεδρίαση, αφού τόνισε ότι στη μελέτη αυτή θα αξιολογηθούν και όλες οι υφιστάμενες μελέτες, επισήμανε ότι το φαινόμενο της κατολίσθησης στο ορυχείο του Αμυνταίου αναμένεται να έχει έξαρση και πάλι το φθινόπωρο με τις βροχοπτώσεις.
Για ευθύνες της ΔΕΗ οι οποίες μετακυλίονται στην Περιφέρεια έκαναν λόγο οι επικεφαλείς της αντιπολίτευσης, που εξέφρασαν τα παράπονά τους για την ελλιπή ενημέρωση που είχαν.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν και πήραν το λόγο και εκπρόσωποι κατοίκων των Αναργύρων και Βαλτόνερων Φλώρινας, οι οποίοι αφού εξέφρασαν την αγωνία τους για την εξέλιξη των κατολισθήσεων, τόνισαν ότι θα αναμένουν τα αποτελέσματα της μελέτης, ώστε να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη σε περίπτωση που ευθύνεται ανθρώπινος παράγοντας στις κατολισθήσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης