Περιβάλλον

Με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις «καθαρές μεταφορές» κινδυνεύει η Ελλάδα

Με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις «καθαρές μεταφορές» κινδυνεύει η Ελλάδα
Είχε προηγηθεί άλλη μια παράταση 6 μηνών, η οποία όμως δεν έφερε κάποια εξέλιξη, όπως μεταδίδει το euractiv.com.
Με τον κίνδυνο παραπομπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο βρίσκεται η Ελλάδα, αυτή τη φορά για το ζήτημα της μη συμμόρφωσής της με την Οδηγία 2014/94 για τις υποδομές Εναλλακτικών Καυσίμων.
Είχε προηγηθεί άλλη μια παράταση 6 μηνών, η οποία όμως δεν έφερε κάποια εξέλιξη, όπως μεταδίδει το euractiv.com.
Τον Μάϊο του 2017 η Κομισιόν υιοθέτησε το πακέτο «Ευρώπη σε Κίνηση», σημαντικό μέρος του οποίου είναι η επιτάχυνση της δημιουργίας υποδομών για τα εναλλακτικά καύσιμα, με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός ενιαίου προτύπου, το οποίο σήμερα απουσιάζει, καθώς πολλές χώρες της ΕΕ ακολουθούν τα δικά τους στάνταρ ιδιαίτερα όσο αφορά την ηλεκτροκίνηση.
Με βάση την Κοινοτική Οδηγία 2014/94, τα κράτη-μέλη οφείλουν να υποβάλουν ένα Εθνικό Πλαισίου Πολιτικής για τις υποδομές Εναλλακτικών Καυσίμων συμπεριλαμβανομένων των υποδομών επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.
Στην Ελλάδα ο νόμος 4439/2016  με τον οποίο υιοθετήθηκε η Οδηγία στην εσωτερική έννομη τάξη, προβλέπει ότι η σχετική διαδικασία εκπόνησης που απαιτεί Κοινή Απόφαση δέκα Υπουργείων, δηλαδή των υπουργών Υποδομών και Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών, Εξωτερικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Τουρισμού, Οικονομικών, Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Η απουσία υιοθέτησης Εθνικού Πλαισίου Πολιτικής στην Ελλάδα έρχεται να προστεθεί στην αδυναμία του ελληνικού κράτους να απορροφήσει τα διαθέσιμα κοινοτικά κονδύλια, με τη χώρα μας να αποτελεί ένα από τα ελάχιστα κράτη-μέλη που δεν έχουν επωφεληθεί από την πρωτοβουλία Connecting Europe Facility (CEF) για τη χρηματοδότηση υποδομών ηλεκτροκίνησης.
Σημειώνεται, ότι εκτός από την Ελλάδα δίμηνη προθεσμία για την εκπόνηση Εθνικού Πλαισίου Πολιτικής έλαβαν επίσης το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, η Μάλτα, η Σλοβενία και η Ρουμανία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης