Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Σήμα κινδύνου από τους επιστήμονες για τα πλαστικά στη Μεσόγειο

Σήμα κινδύνου από τους επιστήμονες για τα πλαστικά στη Μεσόγειο
Το 94% των πλαστικών απορριμμάτων εκτιμάται ότι βρίσκεται στον βυθό της θάλασσας
Προειδοποίηση απευθύνουν οι επιστήμονες, που εκτιμούν ότι 1.455 τόνοι πλαστικού επιπλέουν σήμερα στη Μεσόγειο θάλασσα, ενώ θαλάσσια σκουπίδια έχουν βρεθεί σε όλα τα ύδατα της Ευρώπης.
Το 94% των πλαστικών απορριμμάτων εκτιμάται ότι βρίσκεται στον βυθό της θάλασσας.
Στην Ελλάδα, από τους 180.000 - 300.000 τόνους πλαστικής συσκευασίας που παράγονται ετησίως (ενώ το σύνολο της ετήσιας ζήτησης σε πλαστικό υπολογίζεται κοντά στους 500.000 τόνους), μόλις ένα μικρό ποσοστό από αυτή την ποσότητα ανακυκλώνεται.
Σύμφωνα με τον Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) κατά μέσο όρο χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα 363 πλαστικές σακούλες ανά άτομο.
«Τα νούμερα είναι απογοητευτικά και το πρόβλημα τεράστιο» τονίζει στο ΑΠΕ ο υπεύθυνος εκστρατείας για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Greenpeace, Άλκης Καφετζής. «H εξάρτηση μας από το πλαστικό μιας χρήσης έχει μετατρέψει τη θάλασσα σε μια πελώρια χωματερή. Αν δεν μειώσουμε ριζικά το πλαστικό μιας χρήσης στη ζωή μας το πρόβλημα θα γίνει μεγαλύτερο και καμία λύση δεν θα είναι αρκετή».
Από τις 20 Ιουλίου μέχρι τις 31 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί εκστρατεία ενημέρωσης, ένα πλοίο θα ταξιδέψει στο Αιγαίο και Ιόνιο Πέλαγος με ανοιχτό κατάστρωμα σε όλους όσοι θέλουν να το επισκεφθούν για να ενημερωθούν για το πρόβλημα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης