Περιβάλλον

Semerak: Σε φυσιολογικά επίπεδα η ραδιενέργεια σε ορισμένες περιοχές του Τσερνόμπιλ

Semerak: Σε φυσιολογικά επίπεδα η ραδιενέργεια σε ορισμένες περιοχές του Τσερνόμπιλ
Η ραδιενέργεια σε ορισμένες περιοχές ανέρχεται σε μόλις 0,12 microsieverts ανά ώρα, πάνω από δύο φορές χαμηλότερο από το ανώτατο όριο ακτινοβολίας
Η ραδιενεργός ακτινοβολία σε ορισμένες περιοχές της ζώνης αποκλεισμού γύρω από το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ έχει πέσει σε φυσιολογικά επίπεδα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικολογίας και Φυσικών Πόρων της Ουκρανίας Ostap Semerak.
Η τελευταία έρευνα ακτινοβολίας διεξήχθη την περασμένη Κυριακή στη ζώνη αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ και έδειξε ότι η ραδιενέργεια σε ορισμένες περιοχές ανέρχεται σε μόλις 0,12 microsieverts ανά ώρα, πάνω από δύο φορές χαμηλότερο από το ανώτατο όριο ακτινοβολίας των 0,25 microsieverts ανά ώρα, σύμφωνα με τον ίδιο.
Ο Semerak έγραψε μάλιστα σε ανάρτησή του στο Facebook, ότι «η περιοχή του Τσερνόμπιλ έχει γίνει ασφαλέστερη».
Υπενθυμίζεται, ότι στις 26 Απριλίου 1986 μια σειρά εκρήξεων σημειώθηκε στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ, που βρίσκεται 110 χλμ. βόρεια της Ουκρανικής πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα την κατεδάφιση του αντιδραστήρα Νο 4 και τη διάδοση της ακτινοβολίας σε όλη την Ουκρανία, τη Λευκορωσία, τη Ρωσία και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
Η Ουκρανία έχει δεσμευτεί να ολοκληρώσει μέχρι το τέλος αυτού του μήνα τα έργα για την κάλυψη του κατεστραμμένου αντιδραστήρα με ένα νέο προστατευτικό περίβλημα, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να αποτρέψει τη διαρροή ακτινοβολίας.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης