Περιβάλλον

Γ. Δημαράς (ΣΥΡΙΖΑ): Περιβαλλοντικό και οικονομικό έγκλημα με τα ορυχεία στη Δυτική Μακεδονία

Γ. Δημαράς (ΣΥΡΙΖΑ): Περιβαλλοντικό και οικονομικό έγκλημα με τα ορυχεία στη Δυτική Μακεδονία
Το σχέδιο για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μετά τον λιγνίτη θα πρέπει να βασιστεί κυρίως  στην αγροτική παραγωγή, την  βιομηχανία  και στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, είπε.
Στην ανάγκη ενός διαφορετικού ενεργειακού σχεδιασμού προκειμένου να έχει μέλλον η χώρα και να μην επιβαρυνθούν οι επόμενες γενιές, αναφέρθηκε ο  βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος των Οικολόγων Πράσινων Γιώργος Δημαράς, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Ειδικής Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής σχετικά με την περιβαλλοντική αποκατάσταση των λιγνιτικών πεδίων της Δυτικής Μακεδονίας.
Όπως υπογράμμισε, εκμεταλλευτήκαμε «άγρια» έναν φυσικό πόρο για την παραγωγή φθηνής ενέργειας, συντηρώντας ένα υπερκαταναλωτικό μοντέλο ζωής, χωρίς να φροντίσουμε για μείωση της σπατάλης ενέργειας μέσω της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων και των μέσων μετακίνησης.
Ο Γιώργος Δημαράς διατύπωσε την διαφωνία των Οικολόγων Πράσινων για την χωρίς μέτρο εκμετάλλευση όλων των αποθεμάτων των ενεργειακών ορυκτών της χώρας (πετρέλαιο, λιγνίτης, φυσικό αέριο) μέσω της παραχώρησης τους σε εταιρείες, γεγονός που θα οδηγήσει σε εξάντληση τους μέσα στα επόμενα 30 χρόνια.
Εξέφρασε την άποψη, ότι ο ενεργειακός στρατηγικός σχεδιασμός της χώρας πρέπει να βασισθεί κατά κύριο λόγο στις ΑΠΕ.
Τα ορυκτά καύσιμα να χρησιμοποιηθούν σε περιορισμένη έκταση, στην μεταβατική περίοδο και για συγκεκριμένες χρήσεις.
Για το θέμα της Δυτικής Μακεδονίας, ο Γιώργος Δημαράς επεσήμανε, ότι η περιοχή αυτή έχει αδικηθεί διπλά και εστίασε όχι μόνο στο θέμα των απαραίτητων περιβαλλοντικών αποκαταστάσεων, αλλά και στον σχεδιασμό της οικονομικής αποκατάστασης της περιοχής και των κατοίκων οι οποίοι στην παρούσα φάση απασχολούνται  στις μονάδες της ΔΕΗ  και στις  εξορυκτικές δραστηριότητες.
Το σχέδιο για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μετά τον λιγνίτη θα πρέπει να βασιστεί κυρίως  στην αγροτική παραγωγή, την  βιομηχανία  και στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Όπως τόνισε ο Γιώργος Δημαράς «δεν έχουμε δικαίωμα να εξαντλούμε τους φυσικούς πόρους των επομένων γενιών, καταστρέφοντας το κλίμα και τον πλανήτη.
Ήμασταν αντίθετοι στο σχεδιασμό για την Πτολεμαΐδα 5 όπως είμαστε αντίθετοι και σε κάθε νέα λιγνιτική μονάδα.
Η οικολογική οπτική είναι ότι θα πρέπει να  σταματήσουμε  την καύση του λιγνίτη πριν φτάσουμε στο 2050».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης