Περιβάλλον

ΥΠΕΝ: Τροποποιήθηκε η ΚΥΑ Σχεδίων Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας

ΥΠΕΝ: Τροποποιήθηκε η ΚΥΑ Σχεδίων Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας
Με τη νέα ΚΥΑ ουσιαστικά επιτυγχάνεται η διάδραση και ο συντονισμός των εθνικών νομοθετημάτων που σχετίζονται με τη διαχείριση των υδατικών πόρων.
Εκδόθηκε με πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου και επισπεύδουσα αρχή την Ειδική Γραμματεία Υδάτων η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) 177772/924, η οποία εστιάζει στα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας (ΣΔΚΠ) που έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα λόγω της κλιματικής αλλαγής, τροποποιώντας την ΚΥΑ 31822/1542/Ε130/2010.
Η συγκεκριμένη τροποποίηση όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΝ, συνάδει με την ισχύουσα νομοθεσία περί εκπόνησης και έγκρισης των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ) και έχει ως στόχο τη βελτίωση και επίσπευση των διαδικασιών έγκρισης των ΣΔΚΠ από την Εθνική Επιτροπή Υδάτων.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την έγκριση των ΣΔΚΠ αποτελεί η τήρηση της διαδικασίας διαβούλευσης, η οποία βάσει της νέας ρύθμισης ενισχύεται κατά τη διαδικασία εκπόνησης, επεξεργασίας, επανεξέτασης ή αναθεώρησης με την ουσιαστική συμμετοχή του ενδιαφερόμενου κοινού και των εμπλεκόμενων φορέων, συμπεριλαμβανομένων των ενδιαφερόμενων πολιτών.
Δεδομένης της σπουδαιότητας που έχει για τη χώρα μας η διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας, με στόχο τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεών τους στην ανθρώπινη ζωή, το περιβάλλον, την πολιτιστική κληρονομιά, τη γεωργία και τις οικονομικές δραστηριότητες, η ΕΓΥ προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς στην ολοκλήρωση της κατάρτισης των ΣΔΚΠ για κάθε υδατικό διαμέρισμα της χώρας.
Η έγκριση των Σχεδίων Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας σε συνδυασμό με την επικείμενη έγκριση των αναθεωρημένων Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών θα συμβάλουν στην υλοποίηση ενός εθνικού βιώσιμου σχεδιασμού προστασίας και διαχείρισης των υδατικών πόρων με επίκεντρο τη διασφάλιση των υδατικών πόρων.
Με τη νέα ΚΥΑ ουσιαστικά επιτυγχάνεται η διάδραση και ο συντονισμός των εθνικών νομοθετημάτων που σχετίζονται με τη διαχείριση των υδατικών πόρων και η ολοκληρωμένη διακυβέρνησή τους αποκτά θεσμική υπόσταση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης