Περιβάλλον

Υπερψηφίστηκε με πλειοψηφία από τη Βουλή το νομοσχέδιο για την Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα

Υπερψηφίστηκε με πλειοψηφία από τη Βουλή το νομοσχέδιο για την Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα
Η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες που κυρώνουν τη Συμφωνία για το Κλίμα που για να τεθεί σε ισχύ σε παγκόσμια κλίμακα θα πρέπει οι χώρες που την έχουν κυρώσει να καλύπτουν πάνω από το 55% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Υπερψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία, χθες 5 Οκτωβρίου, στη Βουλή, το νομοσχέδιο που κυρώνει τη Συμφωνία των Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Μέχρι σήμερα, η Συμφωνία έχει υπογραφεί από 191 χώρες και έχει κυρωθεί από 63, που εκπέμπουν το 52,11% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Σημειώνεται ότι συνολικά η ΕΕ εκπέμπει το 12,28% των παγκόσμιων εκπομπών, ενώ η Ελλάδα εκπέμπει αντίστοιχα μόλις το 0,28%.
Προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία, θα πρέπει οι χώρες που την έχουν κυρώσει να καλύπτουν πάνω από το 55% των παγκόσμιων εκπομπών.
Η Ελλάδα είναι μια από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που κυρώνουν τη Συμφωνία.
Όπως συμφωνήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο έκτακτο Συμβούλιο υπουργών Περιβάλλοντος, τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα έχουν κυρώσει έως την 7η Οκτωβρίου τη Συμφωνία, θα ενημερώσουν από κοινού στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών έτσι ώστε να τεθεί σε ισχύ πριν από την έναρξη της Συνόδου του Μαρακές.
Στη Σύνοδο του Μαρακές θα λάβει χώρα η 22η Σύνοδος των Μερών (COP 22) που στοχεύει στον καθορισμό των απαραίτητων κανόνων και διαδικασιών για την εφαρμογή της Συμφωνίας για το Κλίμα.
«Είμαι πολύ ικανοποιημένος, γιατί το Ελληνικό Κοινοβούλιο ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία το νομοσχέδιο με το οποίο κυρώνεται η Συμφωνία των Παρισίων, επιτρέποντας έτσι στη χώρα να συμμετέχει στο πρώτο κύμα ευρωπαϊκών χωρών που προχωρούν στην κύρωση της ιστορικής αυτής, νομικά δεσμευτικής, συμφωνίας», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Τσιρώνης.
«Το γεγονός ότι η Συμφωνία των Παρισίων τίθεται σε ισχύ σε λιγότερο από ένα έτος από την υπογραφή της, δείχνει ότι η παγκόσμια κοινότητα έχει πλέον συνειδητοποιήσει την ανάγκη ανάληψης ουσιαστικών δράσεων για την ανάσχεση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής», προσέθεσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης