Τελευταία Νέα
Ναυτιλία

Βενιάμης: Η ελληνική ναυτιλία καλεί την Πολιτεία να αναπτύξει στρατηγική αντίληψη

Βενιάμης: Η ελληνική ναυτιλία καλεί την Πολιτεία να αναπτύξει στρατηγική αντίληψη
Υπογράμμισε ότι η ελληνική ναυτιλία «δεν ταυτίζεται με πολιτικές, αλλά στα μάτια όλων των διεθνών παρατηρητών ταυτίζεται με την Ελλάδα την ίδια».
Την συνεισφορά της ελληνικής ναυτιλίας όχι μόνο στην οικονομία της χώρα, αλλά και στην παγκόσμια εικόνα της μέσα από τα διεθνή fora, επεσήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης στον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυσή της στο Μέγαρο Μουσικής παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού και εκπροσώπων των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Όπως είπε μεταξύ άλλων «η ναυτιλία μας κατακτά αυτοτελώς κυριαρχική θέση σε μια ανταγωνιστική διεθνή αγορά», προσθέτοντας ότι «δεν μεταθέτει τα προβλήματά της στο κοινωνικό σύνολο, αλλά αντίθετα συνεισφέρει στην εθνική οικονομία».
Ο κ. Βενιάμης τόνισε, ότι η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών «δεν αποζητά “διευκολύνσεις” από το πολιτικό δυναμικό της χώρας, αλλά το καλεί να αναπτύξει στρατηγική αντίληψη, συνειδητοποιώντας βαθιά ποιος είναι ο μόνος τομέας της εθνικής οικονομίας, στον οποίο η χώρα μπορεί και ασκεί “πρωταθλητισμό”, υπό την βασική προϋπόθεση ότι της επιτρέπουν να είναι ανταγωνιστική».
Υπογράμμισε ακόμη, ότι η ελληνική ναυτιλία «δεν ταυτίζεται με πολιτικές, αλλά στα μάτια όλων των διεθνών παρατηρητών ταυτίζεται με την Ελλάδα την ίδια».
Διεμήνυσε δε, ότι «η ναυτιλία των Ελλήνων αποτελεί εθνικό κεφάλαιο, με υπερκομματικό χαρακτήρα και με καθοριστική και πολυδιάστατη οικονομική, πολιτική και στρατηγική σημασία για την πατρίδα μας και επιθυμεί ειλικρινά να παραμείνει παρούσα στον τόπο της».
Έθεσε δε ως στόχους «πρώτον, να συνεχίσουμε να προσφέρουμε στην πατρίδα μας το ύψιστο προνόμιο να κατέχει την πρώτη ναυτιλία διεθνώς - αυτός αποτελεί επιχειρηματικό αλλά και εθνικό μας στόχο- και δεύτερον, να διατηρήσουμε δυνατό το θεσμικό αντιπροσωπευτικό μας όργανο, την Ένωσή μας, η οποία έχει αποδείξει περίτρανα, ότι αποτελεί τον θεματοφύλακα των θεμιτών αρχών της ναυτιλίας μας».
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον χαιρετισμό που απηύθυνε, επεσήμανε την συνεισφορά της ναυτιλίας στην οικονομία της χώρας, αλλά και στην διεθνή προβολή της.
Δεσμεύτηκε δε, ότι «η Πολιτεία θα συνεχίσει να είναι αρωγός και συνταξιδιώτης στις τρικυμίες και στις νηνεμίες, θα συνεχίσει να προασπίζει τα συμφέροντα της ελληνικής ναυτιλίας στους διεθνείς οργανισμούς».
Τόνισε ακόμη, ότι «στην Ελλάδα της κρίσης, όπου από το 2009 συντελέστηκε απoμείωση του ΑΕΠ κατά περίπου 25%, η παρακαταθήκη και η δυναμική της ελληνικής ναυτιλίας στην διεθνή σκακιέρα, το υψηλότατο επίπεδο των Ελλήνων ναυτικών, αλλά και η ποιότητα όσων ολοκληρώνουν τις σπουδές τους στον χώρο των ναυτιλιακών υπηρεσιών, γεννάει ελπίδα, αισιοδοξία και θετικές προοπτικές για το μέλλον».
Αναφερόμενος δε στην προοπτική αναβάθμισης των λιμένων με πρότυπο την ποιοτική αναβάθμιση του Πειραιά, την εκμετάλλευση μαρίνων, την ανάδειξη επιχειρήσεων που θα εξειδικεύονται στην ανάπτυξη καινοτόμων σχεδίων με εφαρμογή στον χώρο της ναυτιλίας, την ανάπτυξη της κρουαζιέρας, την εμβάθυνση της εμπιστοσύνης και της συνεργασίας με την Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, την εκμετάλλευση των συνεργιών που δημιουργεί η παράλληλη ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας μας χάρη στα σημαντικά έργα, κάλεσε τους Έλληνες εφοπλιστές να επενδύσουν και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες, που αναδύονται στην χώρα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης