Τελευταία Νέα
Ναυτιλία

Κύπρος: Στα 896 εκατ. ευρώ τα έσοδα από την πλοιοδιαχείριση το 2016

tags :
Κύπρος: Στα 896 εκατ. ευρώ τα έσοδα από την πλοιοδιαχείριση το 2016
Η Γερμανία παραμένει με διαφορά η μεγαλύτερη αγορά της βιομηχανίας με ποσοστό 39%  με την Ελβετία, τη Ρωσία και τη Σιγκαπούρη να έρχονται με διαφορά δεύτερες με 7%  και την Ελλάδα στο 6%
Στα 896 εκατομμύρια ευρώ διαμορφώθηκαν τα έσοδα από την πλοιοδιαχείριση το 2016, σύμφωνα με την έρευνα πλοιοδιαχειριστριών εταιρειών που καταρτίζει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα έσοδα για το β` εξάμηνο του 2016 (κύκλος εργασιών και όχι προστιθέμενης αξίας) ανήλθαν σε €458 εκ., που αντιστοιχούν στο 5% του κυπριακού ΑΕΠ, ελαφρώς αυξημένα σε σύγκριση με €438 εκ. την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου του ιδίου έτους.
Σε σύγκριση με το 2015 τα έσοδα παρουσίασαν μείωση 3,24% ή €30 εκ σε απόλυτους αριθμούς.
«Παρά την υπερπροσφορά σε συνδυασμό με τις συνθήκες αδύναμης ζήτησης που συνεχίζει να χαρακτηρίζει την πλειοψηφία των αγορών, η βιομηχανία πλοιοδιαχείρισης στην Κύπρο παραμένει εύρωστη με σταθερή ροή εσόδων», σχολιάσει η ΚΤΚ σύμφωνα με το ΚΥΠΕ.
Η βιομηχανία παραμένει σταθερά διεθνοποιημένη, καθώς το 73% των εσόδων προήλθε από πλοία υπό ξένη σημαία και το υπόλοιπο 27% από πλοία εγγεγραμμένα στο κυπριακό νηολόγιο.
Η Γερμανία παραμένει με διαφορά η μεγαλύτερη αγορά της βιομηχανίας με ποσοστό 39% (38% το `α εξάμηνο), με την Ελβετία, τη Ρωσία και τη Σιγκαπούρη να έρχονται με διαφορά δεύτερες με ποσοστό 7%.
Το ποσοστό της Ελλάδας διαμορφώνεται στο 6%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΤΚ, το 37% των εταιρειών πλοιοδιαχείρισης παρουσιάζουν έσοδα μεταξύ €0,5 εκ και €7,0 εκ., ενώ ποσοστό 34% παρουσιάζουν έσοδα πάνω από €7 εκ. Εξάλλου ένα ποσοστό 26% των εταιρειών αυτών παρουσιάζουν ροή εσόδων που φτάνει μέχρι τα €0.5 εκ.
Τα έσοδα παρουσιάζουν μια σταδιακή πτωτική τροχιά τα τελευταία χρόνια, υπό το φως της πίεσης στις ναυλαγορές και την αναιμική ανάπτυξη του τομέα παγκοσμίως, στον απόηχο της διεθνούς οικονομικής κρίσης.
Τα έξοδα της βιομηχανίας παρουσίασαν νέα αύξηση (τρίτη συνεχόμενη) φτάνοντας στα €455 εκ. το β` εξάμηνο του 2016 σε σύγκριση με €429 εκ. το πρώτο μισό του 2016, ενώ το β` εξάμηνο του 2015 είχαν διαμορφωθεί στα €411 εκ.
Από τα αυτά το 64% διοχετεύθηκε στα μισθούς πληρωμάτων, το 19% σε έξοδα πλοιοδιαχείρισης και το υπόλοιπο 17% σε έξοδα πλοιοδιαχείρισης (εξαρτήματα, λιπαντικά, συντήρηση).
Το 52% των απολαβών πληρωμάτων διοχετεύθηκε σε χώρες εκτός της ΕΕ, όπως Φιλιππίνες, Ουκρανία και Ρωσία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης