Τελευταία Νέα
Ναυτιλία

Κουρουμπλής: Στους Δήμους οι εκτάσεις που εξαιρέθηκαν από τη σύμβαση του ΟΛΠ

Κουρουμπλής: Στους Δήμους οι εκτάσεις που εξαιρέθηκαν από τη σύμβαση του ΟΛΠ
Για το θέμα πραγματοποιήθηκε σήμερα ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο με τους δημάρχους της περιοχής, τη συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη Πειραιά και βουλευτών της Α΄ και Β΄ Περιφέρειας Πειραιά.
Νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να αποδοθούν στην τοπική αυτοδιοίκηση, χώροι που δεν χρησιμοποιούνται για λιμενικές δραστηριότητες και εξαιρέθηκαν από τη νέα σύμβαση παραχώρησης μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΟΛΠ Α.Ε., προωθεί το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Κάτι ανάλογο έχει συμβεί και με το παραλιακό μέτωπο των λιπασμάτων, που εξαιρέθηκε και αποδόθηκε με ρύθμιση στη δημοτική αρχή του Κερατσινίου-Δραπετσώνας.
Η σχετική ρύθμιση αναμένεται να ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας «Ενδυνάμωση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας σε θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Ναυτιλίας», που σύντομα και μετά από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις αναμένεται να πάρει το δρόμο για τη βουλή.
Για το θέμα πραγματοποιήθηκε σήμερα ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο με τους δημάρχους της περιοχής, τη συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη Πειραιά και βουλευτών της Α΄ και Β΄ Περιφέρειας Πειραιά, ενώ στη συνέχεια ο αρμόδιος υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής παραχώρησε συνέντευξη Τύπου.
«Ήρθαμε να εξαγγείλουμε τη συνέχιση μια πολιτικής που αφορά τις παραχωρήσεις χερσαίων εκτάσεων, που δεν εντάσσονται στα σχέδια ανάπτυξης των λιμένων και βρίσκονται στους παραλιμένιους δήμους, προκειμένου να αξιοποιηθούν προς όφελος των τοπικών κοινωνιών» τόνισε ο κ. Κουρουμπλής.
Πρόσθεσε δε, ότι αυτό έχει ήδη ξεκινήσει και προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό σε διάφορα λιμάνια και δήμους, όπως είναι η Καβάλα, η Ηγουμενίτσα η Πάτρα κ.α.
«Όπου διαπιστώνεται μετά την ολοκλήρωση των σχεδίων ανάπτυξης του κάθε λιμανιού, ότι περισσεύει έκταση, που δεν χρησιμοποιείται και δεν αξιοποιείται από τον Οργανισμό Λιμένα της περιοχής, η απόφασή μας είναι να παραχωρείται άμεσα προς αξιοποίηση της τοπικής κοινωνίας» ανέφερε, υπογραμμίζοντας τις προσπάθειες που είχαν γίνει έως τώρα για το θέμα αυτό από τον προκάτοχό του Θεόδωρο Δρίτσα.
O υπουργός πρόσθεσε επίσης, ότι για τη δημόσια αρχής Λιμένος που αφορά το λιμάνι του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης έχουν ολοκληρωθεί ήδη οι διαδικασίες και τις επόμενες ημέρες αναμένεται η επιλογή των προσώπων για τη στελέχωσή της.
Ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης αναφερόμενος στην εξέλιξη των πρώτων έργων που πρόκειται να γίνουν στους χώρους παραχώρησης προς τους δήμους, είπε ότι ο ένας είναι στο Καστράκι, πίσω από την Ηετιώνεια Πύλη, έκτασης 40 στρεμμάτων.
Πρόσθεσε ότι η μελέτη για το συγκεκριμένο έργο ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες και περιφέρεια έχει δεσμεύσει 3,5 εκατ. ευρώ και μέχρι το Σεπτέμβριο αναμένεται να έχει δημοπρατηθεί.
Είπε επίσης, ότι η Περιφέρεια σε συνεργασία με το δήμο Κερατσινίου για το θέμα των λιπασμάτων είναι σε εξέλιξη αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών και τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστούν οι καλύτερες ιδέες που θα βραβευθούν.
Ανέφερε εξάλλου, ότι στο χώρο των λιπασμάτων ο Δήμος Κερατσινίου έχει ήδη προχωρήσει σε παρέμβαση στο χώρο των 96 στρεμμάτων επιδιώκοντας τον Ιούνιο μήνα ο χώρος αυτός να είναι επισκέψιμος και δημιουργικός για την τοπική κοινωνία.
Ο γενικός γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Χρήστος Λαμπρίδης αναφερόμενος στη ρύθμιση με την οποία θα αποδίδονται οι χώροι προς τους παραλιμένιους δήμους, είπε ότι έχουν ήδη οριοθετηθεί βρίσκονται στο παράρτημα 3-5 της σύμβασης και αυτό που μένει τυπικά είναι να αποτυπωθεί και στο νόμο.
Τόνισε επίσης, ότι για το θέμα υπήρξε στενή συνεργασία με την Περιφέρεια και την τοπική αυτοδιοίκηση προκειμένου να αποδοθούν οι χώροι αυτοί.
Ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης δήλωσε ότι με το σχετικό νομοθέτημα η κυβέρνηση ρυθμίζει ένα ζήτημα σημαντικό για τις τοπικές κοινωνίες, καθώς οι χώροι παραχώρησης χρησιμοποιούντο ήδη στις περισσότερες περιπτώσεις από τους δήμους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης