Τελευταία Νέα
Ναυτιλία

Αύξηση των πωλήσεων superyachts εν μέσω κρίσης – Υποχώρησαν έως 50% οι τιμές

Αύξηση των πωλήσεων superyachts εν μέσω κρίσης – Υποχώρησαν έως 50% οι τιμές
Σήμερα σύμφωνα με την έρευνα πλέουν στις θάλασσες σε όλο τον κόσμο 4.500 superyachts, ενώ οι πωλήσεις νέων σκαφών ανέρχονται σε 150 σε ετήσια βάση.
Αυξήθηκαν οι πωλήσεις υπερπολυτελών σκαφών αναψυχής (superyachts), καθώς οι τιμές τους σε ορισμένες περιπτώσεις υποχώρησαν έως και 50% τα τελευταία 5 χρόνια, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Wealth-X σε συνεργασία με την εταιρεία εμπορίας υπερπολυτελών σκαφών Camper & Nicholsons.
Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων, κατέληξαν ότι για να μπορεί κάποιος να γίνει ιδιοκτήτης ενός superyacht και στις πέντε ηπείρους, η καθαρή του περιουσία θα πρέπει να ξεπερνά τα 30 εκατομμύρια δολάρια.
Ένα υπερπολυτελές σκάφος αναψυχής κοστίζει κατά μέσο όρο 10 εκατομμύρια δολάρια και το μήκος του σύμφωνα με την έρευνα πρέπει να είναι πάνω από 30 μέτρα, ωστόσο όπως επισημαίνεται, ο μέσος όρος μήκους των σημερινών superyachts είναι 44 μέτρα.
Τα υπερπολυτελή σκάφη σε σύγκριση με τα απλά yachts πρέπει να διαθέτουν μεταξύ άλλων κινηματογραφική αίθουσα, disco, γυμναστήριο, εσωτερικό και εξωτερικό μπαρ, καθώς και προσωπικό πλήρους υπηρεσίας.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον διευθυντή της εταιρείας έρευνας Winston Chesterfield, λαμβάνοντας υπόψη τις δαπάνες συντήρησης, τα τέλη ελλιμενισμού, τα ασφάλιστρα και τα καύσιμα, η περιουσία ενός ιδιοκτήτη superyacht θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 10 φορές μεγαλύτερη από το ποσό της καθαρής αξίας του σκάφους, δηλαδή κατά μέσο όρο 100 εκατομμύρια δολάρια.
Σήμερα σύμφωνα με την έρευνα πλέουν στις θάλασσες σε όλο τον κόσμο 4.500 superyachts, ενώ οι πωλήσεις νέων σκαφών ανέρχονται σε 150 σε ετήσια βάση.
Όπως αναφέρεται στην έρευνα, οι πωλήσεις έχουν αυξηθεί τα τελευταία 5 χρόνια κατά 24%, κυρίως λόγω της μείωσης των τιμών.
Ενδεικτικά, τα μηχανοκίνητα σκάφη κοστίζουν σήμερα κατά μέσο όρο περίπου 11 εκατομμύρια δολάρια από 16 εκατομμύρια που κόστιζαν το 2011.
Τα ιστιοπλοϊκά κοστίζουν σήμερα κατά μέσο όρο περίπου 6 εκατομμύρια δολάρια από 12 εκατομμύρια που κόστιζαν πριν από 5 χρόνια.
Εναλλακτικά για να ζήσει κανείς μια αξέχαστη εμπειρία σύμφωνα με τον Chesterfield, μπορεί να ναυλώσει ένα superyacht.
Η μέση τιμή ναύλωσης κυμαίνεται στα 115.500 έως 190.000 δολάρια την εβδομάδα.
Ακόμη, θα μπορούσε να εξετάσει την αγορά ενός μεταχειρισμένου σκάφους μήκους 10 μέτρων, το οποίο σήμερα κοστίζει περίπου 25.000 δολάρια ή ένα παλαιότερο σκάφος μήκους 15 μέτρων, η τιμή του οποίου κυμαίνεται στα 150.000 έως 200.000 δολάρια.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Chesterfield, τα εν λόγω σκάφη χρησιμοποιούνται κυρίως για ημερήσιες εκδρομές, καθώς η διαμονή σε αυτά δεν είναι ιδιαίτερα άνετη, δεδομένου ότι οι χώροι τους μπορεί να είναι «αρκετά περιορισμένοι και κλειστοφοβικοί» αν μένετε σε αυτό για μεγάλες χρονικές περιόδους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης