Ναυτιλία

«Μποφόρ» έντονου ανταγωνισμού στο Αιγαίο - Δυναμικά στο παιχνίδι η Hellenic Seaways

«Μποφόρ» έντονου ανταγωνισμού στο Αιγαίο - Δυναμικά στο παιχνίδι η Hellenic Seaways
Όσο για τους υποψήφιους αγοραστές της Hellenic Seaways, ίσως βρεθούν αρχικά σε ρόλο επιβάτη
«Μποφόρ» έντονου ανταγωνισμού χτυπά στην καρδιά του Αιγαίου, «χάρη» στις ακτοπλοϊκές εταιρείες που προετοιμάζονται για το καλοκαίρι.
Η Hellenic Seaways (HSW) «σήκωσε» πανιά στην πιο «χρυσοφόρα» γραμμή έχοντας απέναντι την Attica Group με παράδοση στη γραμμή.
Η κίνηση της διοίκησης της Hellenic Seaways έχει διπλό μήνυμα.
Το ένα έχει ως παραλήπτη την αγορά και το άλλο τον όμιλο Γκριμάλντι, που επιθυμεί διακαώς να αποκτήσει την Hellenic Seaways, ενώ η διοίκηση με τις κινήσεις καθιστά αντιληπτό ότι η εταιρεία έχει αξία και πρέπει ο ενδιαφερόμενος ή οι ενδιαφερόμενοι να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για την απόκτηση του πακέτου της Τράπεζας της Πειραιώς
Η Τράπεζα Πειραιώς, με τη σειρά της, επιθυμεί να πουλήσει όσο το δυνατόν υψηλότερα το 40,44% της Hellenic Seaways.
Αξιόπιστη πηγή εκτιμά ότι διαγωνισμός πώλησης των μετοχών δεν είναι εύκολη υπόθεση και θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος για την ολοκλήρωσή του.
Ο πωλητής θέλει καλύτερη αποτίμηση, ενώ ο αγοραστής ή οι αγοραστές αναζητούν μία δίκαιη και προσιτή τιμή.
Πάντως η διοίκηση της Hellenic Seaways ( HSW) αφήνει την «αναμέτρηση» της πώλησης του πακέτου για τους ενδιαφερόμενους, ενώ η ίδια επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στις γραμμές.
Έτσι εισέρχεται σε μια από τις πιο εμπορικές γραμμές της ακτοπλοΐας κάνοντας δυναμική είσοδο από σήμερα, Παρασκευή 31 Μαρτίου, καθώς ξεκινά τη δρομολόγηση του πλήρως ανακαινισμένου πλοίου, «Νήσος Σάμος» στην γραμμή Πειραιάς - Πάρος - Νάξος - Σαντορίνη .
Όπως ανέφερε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αντώνης Αγαπητός, η εταιρεία επιστρέφει στη δημοφιλή γραμμή των Κυκλάδων (περίπου 1,8 εκατ. επιβάτες σε ετήσια βάση) ύστερα από πολλά χρόνια απουσίας και παρά τους ισχυρούς αντιπάλους στοχεύει στην κατάκτηση μεριδίου της τάξης του 20%, το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου 300.000 επιβάτες.
Πρόσθεσε ότι «ο κόσμος θα ανταποκριθεί και θα προτιμήσει το πλοίο μας, με το έμπειρο πλήρωμά του».
Η αισιοδοξία της διοίκησης για το εγχείρημα πηγάζει από τις αναβαθμισμένες υπηρεσίες που προσφέρει το «Νήσος Σάμος», όντας το μεγαλύτερο πλοίο που έχει δρομολογηθεί ποτέ στη συγκεκριμένη γραμμή, το πλέον οικονομικό στα καύσιμα, κάτι που βοηθά στην οικονομική απόδοση του δρομολογίου, αλλά και στη βραδινή ώρα αναχώρησης του δρομολογίου κατά την καλοκαιρινή περίοδο (από τις 16 Ιουνίου και μέχρι τις 31 Οκτωβρίου το πλοίο θα αναχωρεί καθημερινά λίγο πριν από τα μεσάνυχτα (στις 23:55) και θα φθάνει περίπου στις 04:45 στην Πάρο, στις 05:45 στη Νάξο και στις 08:55 στη Σαντορίνη).
Να σημειωθεί πως το Νήσος Σάμος έχει μήκος 192,91 μέτρα, και μπορεί να μεταφέρει συνολικά 2.210 επιβάτες και 750 οχήματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, η αύξηση στις πωλήσεις για το καλοκαίρι του 2017 είναι της τάξης του 50% σε σχέση με πέρυσι.
Εάν ισορροπήσει η κατάσταση στην οικονομία εκτιμάται ότι και οι Έλληνες μπορεί να «τιμήσουν» και πάλι τα πλοία τονώνοντας τους τζίρους των εταιριών.
Τα σχέδια της HSW, όπως είπε ο κ. Αγαπητός, δεν σταματούν εδώ, αντίθετα περιλαμβάνουν τη δρομολόγηση και άλλων πλοίων στις γραμμές των Κυκλάδων, όπου η συνολική κίνηση αγγίζει τα 5 εκατ. επιβάτες, αλλά και στο Νότιο Αιγαίο.
Μάλιστα, όπως είπε, αυτό γίνεται με συμβατικά πλοία, που είναι λιγότερο ενεργοβόρα και άρα περισσότερο κερδοφόρα, καθώς κύριο εργαλείο κερδοφορίας πλέον είναι η τομή του πετρελαίου.
Πάντως με νόημα ανέδειξε την αποτελεσματικότητα της διοίκησης της εταιρίας.
Δηλαδή, υπογράμμισε ότι η νυν διοίκηση σε λιγότερο από 40 μήνες κατάφερε να βελτιώσει θεαματικά τις πωλήσεις και την κερδοφορία της εταιρείας (για το 2016 οι πωλήσεις ανήλθαν σε 132 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη σε 6,5 εκατ. ευρώ), και παράλληλα πέτυχε να μειώσει κατά 40 εκατ. ευρώ το δανεισμό της.


Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr  
Πηγή:www.bankingnews.gr    
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης