Τελευταία Νέα
Ναυτιλία

Προβλήματα στην ελληνική ακτοπλοϊα από την αύξηση του brent και τη μείωση επιβατών

Προβλήματα στην ελληνική ακτοπλοϊα από την αύξηση του brent και τη μείωση επιβατών
Εάν οι τιμές του πετρελαίου αγγίξουν τα 60 δολάρια το βαρέλι και παραμείνουν εκεί ολόκληρη τη σεζόν, η ελληνική ακτοπολοϊα θα περάσει σε λειτουργικές ζημίες, επισημαίνεται από στελέχη του κλάδου
Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει η ελληνική ακτοπλοϊα, τα οποία συνοψίζονται κυρίως, στην επιβατική κίνηση που έχει εισέλθει σε πτωτική τροχιά, στον ανταγωνισμό από τις μικρότερες ακτοπλοϊκές και τις αεροπορικές εταιρίες, στην περιορισμένη χρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα και στα καύσιμα που ακριβαίνουν.
"Εάν οι τιμές του πετρελαίου αγγίξουν τα 60 δολάρια το βαρέλι και παραμείνουν εκεί ολόκληρη τη σεζόν, η ελληνική ακτοπολοϊα θα περάσει σε λειτουργικές ζημίες" επισημαίνει χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος μεγάλης ελληνικής ακτοπλοϊκής στην "Καθημερινή της Κυριακής".
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο γενικός κανόνας λέει πως κάθε 10% αύξηση των τιμών των καυσίμων, επιθβαρύνει με περίπου 3%-4% τα έξοδα.
Με δεδομένο πως το ποσοστό των δαπανών για καύσιμα που θεωρείται βιώσιμο τοποθετείται στο 30% των συνολικών δαπανών και ότι το 2016 έκλεισε με τις δαπάνες αυτές κοντά στο 35%-40%, καθίσταται αντιληπτό το εύρος του προβλήματος που δημιουργεί η ανατίμηση των τιμών του πετρελαίου brent από τα 30 δολάρια στις αρχές του 2016 στα 50 δολάρια αυτές τις μέρες.
Μάλιστα, νωρίτερα φέτος το αργό άγγιξε τα 59 δολάρια.
Την ίδια ώρα, η συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ-δολαρίου αποτελεί εξίσου σημαντικό κίνδυνο για τον κλάδο, δεδομένου ότι οι διεθνείς τιμές των καυσίμων ορίζονται σε δολάρια αλλά τα έσοδα της ακτοπλοϊας εισπράττονται σε ευρώ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης