Τελευταία Νέα
Ναυτιλία

Capital Link: Επιστρέφει η αισιοδοξία στην αγορά dry bulk - Σημαντική βελτίωση στο α΄εξάμηνο 2017

Capital Link: Επιστρέφει η αισιοδοξία στην αγορά dry bulk - Σημαντική βελτίωση στο α΄εξάμηνο 2017
Πληθαίνουν οι θετικές ενδείξεις στην αγορά που καταδεικνύουν σημαντική βελτίωση στο α΄εξάμηνο του 2016, έναντι του 2016 και του 2015
Επιστρέφει σταδιακά η αισιοδοξία στην αγορά dry bulk, με το θετικό κλίμα να ενισχύεται κυρίως στον Ειρηνικό, λόγω της αυξημένης δραστηριότητα μετά το τέλος των εορτασμών για την κινέζικη πρωτοχρονιά.
Όπως τονίζει η Capital Link στο εβδομαδιαίο της δελτίο για τη ναυτιλιακή αγορά, είναι πρόωρες οι προβλέψεις σχετικά με το τι πρέπει να συμβεί για να αυξηθούν τα ναύλα, ειδικά τη δεδομένη χρονική περίοδο, καθώς απέχει το ετήσιο peak της σεζόν στις γραμμές του Ατλαντικού.
Παρόλα αυτά πληθαίνουν οι θετικές ενδείξεις στην αγορά που καταδεικνύουν σημαντική βελτίωση στο α΄εξάμηνο του 2016, έναντι του 2016 και του 2015.




Όπως εξηγούν οι αναλυτές, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει το momentum της αυξημένης ζήτησης στα commodities.
'Ενα καλό παράδειγμα αποτελούν τα στοιχεία που προέρχονται από την Κίνα, όπου καταγράφηκε η δεύτερη μεγαλύτερη άνοδος στις εισαγωγές σιδηρομεταλλεύματος τον Ιανουαρίο.
H άνοδος οφείλεται εν μέρει στην προσπάθεια των χαλυβουργείων να αναπληρώσουν τα αποθέματα, αν και αι πιο σημαντική είναι από ότι φαίνεται το γεγονός ότι η μεγαλύτερη εξάρτηση από τις εισαγόμενες προμήθειες εκτοπίζει την τοπική παραγωγή η οποία έχει μεγαλύτερο κόστος.
Το τελευταίο στοιχείο ενισχύει την εμπιστοσύνη όσον αφορά τις προοπτικές της αγοράς.
Ανάλογες κινήσεις καταγράφονται και στην αγορά του άνθρακα, με τους μεγάλους παραγωγούς σε Ινδία και Κίνα να μετατοπίζουν την προσοχή τους στις εισαγωγές έναντι των τοπικής παραγωγής
Στην περίπτωση της Coal India, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός άνθρακα, η εταιρία έδειξε ισχυρή πρόθεση για εισαγωγές, γεγονός που αντανακλά την αδυναμία της Ινδίας σε τεχνολογικό επίπεδο, για μια συμφέρουσα αξιοποίηση των τοπικών αποθεμάτων, εξηγούν οι αναλυτές της Capital Link.
Ωστόσο, παρά τα θετικά σημάδια για την αγορά dry bulk, η αγορά Capesize δεν ακολουθεί το ίδιο δυναμικό comeback μετά την κινεζική Πρωτοχρονιά.
Στην πραγματικότητα τα Panamax και τα Surpamax αποτέλεσαν τον οδηγό του άλματος που κατέγραψε η κίνηση και αποτέλεσαν τον καταλύτη για την επιστροφή της αισιοδοξίας στις μετσαφορές ξηρού φορτίου.
Πάντως οι αναλυτές ελπίζουν ότι δεδομένων των τελευταίων τάσεων, ειδικά στα τέλη Νοεμβρίου αλλά και στο μεγαλύτερη μέρος του Δεκεμβρίου, η αγορά Capesize θα ακολουθήσει το ράλι, το οποίο θα οδηγήσει σε αύξηση του μέσου όρου στα ναύλα, για άλλη μια φορά.




Αρχική δημοσίευση: 15/02/2017 09:57

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης