Ναυτιλία

Εντονες διεργασίες στις Βρυξέλλες για τη μείωση των αερίων ρύπων στη ναυτιλία - Στο Ευρωκοινοβούλιο η οδηγία

Εντονες διεργασίες στις Βρυξέλλες για τη μείωση των αερίων ρύπων στη ναυτιλία - Στο Ευρωκοινοβούλιο η οδηγία
Συζητήσεις για το θέμα είχε τις προηγούμενες μέρες στις Βρυξέλλες ο Έλληνας υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής
Το ζήτημα του πλαισίου που θα καθοριστεί για την αντιμετώπιση των θεμάτων των αερίων ρύπων του θερμοκηπίου από τη ναυτιλία, και ο ρόλος που θα παίζει σε αυτόν τον τομέα ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (ΙΜΟ), συζητούνται εκτενώς στις Βρυξέλλες αυτές τις μέρες.
Οι διεργασίες εντάθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, εν όψει της επικείμενης κρίσιμης ψηφοφορίας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την προσεχή εβδομάδα μιας διάταξης που έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της ευρωπαϊκής ναυτιλίας.
Συζητήσεις για το θέμα είχε τις προηγούμενες μέρες ο Έλληνας υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, στην έδρα της Ε.Ε.
Οπως σημειώνει η Ναυτεμπορική, τον περασμένο Δεκέμβριο, στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψηφίστηκε μία διάταξη που προβλέπει τη συμμετοχή της ναυτιλίας σε ένα σύστημα εμπορίας ρύπων, ανάλογο με το EU Εmissions Τrading System - ETS.
Η διάταξη, που περιελήφθη στην «Πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση της οδηγίας 2003/87/ΕΚ με σκοπό την ενίσχυση οικονομικά αποδοτικών μειώσεων των εκπομπών και την προώθηση επενδύσεων χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών», αναφέρει ότι αν μέχρι το 2021 δεν λειτουργεί ένα συγκρίσιμο σύστημα συλλογής εισφορών από τη ναυτιλία, στον ΙΜΟ, τότε από το 2023 οι εισφορές για τους αέριους ρύπους από τα πλοία θα υπολογίζονται με μία βάση ανάλογη του ETS.
Η πρόταση οδηγίας θα τεθεί για ψήφιση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την προσεχή Τετάρτη.
Πριν την οριστική υιοθέτηση της οδηγίας θα προηγηθεί διάλογος μεταξύ Κοινοβουλίου, Επιτροπής και Συμβουλίου.
Υπενθυμίζεται, ότι τόσο για τα θέματα ευρωπαϊκής και ελληνικής ναυτιλίας όσο και για τα θέματα αερίων ρύπων, o υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής είχε συναντήσεις στις Βρυξέλες τις προηγούμενες ημέρες με την επίτροπο Μεταφορών Violeta Bulc και τον επίτροπο Περιβάλλοντος, Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας Karmenu Vella.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης