Ναυτιλία

Σε «πορτοκαλί συναγερμό» το λιμάνι Θεσσαλονίκης λόγω αγροτικών κινητοποιήσεων

Σε «πορτοκαλί συναγερμό» το λιμάνι Θεσσαλονίκης λόγω αγροτικών κινητοποιήσεων
Στα αμέσως επόμενα 24ωρα το συμβατικό λιμάνι θα αδυνατεί να υποδεχτεί άλλα πλοία
Σε «πορτοκαλί συναγερμό» βρίσκεται από σήμερα (7/2) το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων εκτιμάται ότι έχουν εγκλωβιστεί πάνω από 120.000 τόνοι χύδην φορτίων.
Πρόκειται κυρίως για νικέλιο και χαλυβουργικές ύλες, με προορισμό στις περισσότερες περιπτώσεις τις βιομηχανίες της γειτονικής FYROM.
Στα αμέσως επόμενα 24ωρα το συμβατικό λιμάνι θα αδυνατεί να υποδεχτεί άλλα πλοία, καθώς τα συσσωρευμένα χύδην φορτία που παραμένουν εγκλωβισμένα εκεί λόγω του αποκλεισμού του τελωνείου των Ευζώνων από αγρότες, θα έχουν καλύψει κάθε διαθέσιμο κρηπίδωμα.
«Πολύ σύντομα ο συναγερμός θα γίνει κόκκινος, καθώς δεν θα μπορούμε να υποδεχτούμε άλλα πλοία κι αυτό θα επηρεάσει πλέον όχι μόνο τις βιομηχανίες της FYROM, όπως σήμερα, αλλά σταδιακά και τις ελληνικές παραγωγικές επιχειρήσεις» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος (ΟΛΘ), Κωνσταντίνος Μέλλιος.
«Γνωρίζουμε από συζητήσεις, ότι βιομηχανίες της FYROM εκλιπαρούν τους αγρότες ν' ανοίξουν τα σύνορα, ώστε να μη χρειαστεί ν' αναστείλουν προσωρινά τη λειτουργία τους λόγω έλλειψης πρώτων υλών.
Από τη στιγμή όμως που σε λίγο δεν θα μπορούμε να δεχτούμε άλλα φορτία, σύντομα θα επηρεαστούν και οι ελληνικές επιχειρήσεις» σημειώνει ο κ. Μέλλιος.
Απευθύνει δε έκκληση στους αγρότες να αλλάξουν τη μορφή των κινητοποιήσεών τους –π.χ. με ωριαίους ή δίωρους αποκλεισμούς αντί των διαρκών «μπλόκων»- ώστε να μην επηρεάζεται η λειτουργία άλλων κλάδων, που επίσης πιέζονται από τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης