Ναυτιλία

Capital Link: Αρκεί το ράλι στο σιδηρομετάλλευμα για να εκτοξεύσει την αγορά dry bulk;

Capital Link: Αρκεί το ράλι στο σιδηρομετάλλευμα για να εκτοξεύσει την αγορά dry bulk;
Oι τιμές του σιδηρομεταλλεύματος έχουν εκτοξευθεί 80% από τα χαμηλά του Δεκεμβρίου 2015
Ισχυρότερο από ότι συνήθως ήταν το ξεκίνημα του 2017 για τη ναυτιλιακή αγορά, με τα περισσότερα βασικά εμπορεύματα να ενισχύονται με ταχείς ρυθμούς, σχολιάζει η Capital Link.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το σιδηρομετάλλευμα, το οποίο «έλαμψε» περισσότερο, με τις τιμές να καταγράφουν άλμα 6,1% από τις αρχές του νέου έτους.
Σημειώνεται ότι οι τιμές του σιδηρομεταλλεύματος έχουν εκτοξευθεί 80% από τα χαμηλά του Δεκεμβρίου 2015.
Αυτή η ενίσχυση αντικατοπτρίζεται στην αγορά Capesize, με τα ναύλα να διατηρούνται σε ισχυρά επίπεδα από τον Σεπτέμβριο, λαμβάνοντας στήριξη από την υψηλότερη ζήτηση στις κινέζικες εισαγωγές.
Η αυξημένη ζήτηση οφείλεται στη στροφή της κυβέρνησης της Κίνας στην παραγωγή προϊόντων χάλυβα, στροφή η οποία απαιτεί μεγαλύτερες εισαγωγές σιδηρομεταλλεύματος από την Αυστραλία και τη Βραζιλία.
Παράλληλα ωστόσο έχει αυξηθεί η κερδοσκοπία μεταξύ των traders, οι οποίοι επιθυμούν να ποντάρουν σε τιμές υψηλότερες από τα επίπεδα που στηρίζουν τα θεμελιώδη της αγοράς, όπως τονίζουν οι αναλυτές.
Ως εκ τούτου οι τιμές ανεβαίνουν, ενώ παράλληλα αυξάνεται και η κατανάλωση στην Κίνα, συνδυασμός που στηρίζει την αγορά.
Ωστόσο συνιστούν προσοχή, καθώς αυτές οι μεγάλες αυξήσεις τροφοδοτούν την ενίσχυση του πληθωρισμού στις ανεπτυγμένες οικονομίες.
Παράλληλα τονίζουν ότι για να εκτοξευθεί συνολικά η αγορά dry bulk χρειάζεται κάτι περισσότερο από την αυξημένη ζήτηση για σιδηρομετάλλευμα.
Ειδικότερα, όσον αφορά τις επιμέρους κατηγορίες, στα Capesize τα κέρδη άρχισαν σταδιακά να διαγράφονται την περασμένη εβδομάδα (στοιχεία 17ης Ιανουαρίου), στα Panamax διαιτηρείται το θετικό κλίμα, ενώ στον αντίποδα απογοητευτική ήταν η εικόνα στα Supramax, καθώς συνεχίστηκε η πτώση στα ναύλα.





www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης