Ναυτιλία

Platts: Ανταγωνιστική για τον Πειραιά η Κωνσταντινούπολη στον εφοδιασμό καυσίμων πλοίων

Platts: Ανταγωνιστική για τον Πειραιά η Κωνσταντινούπολη στον εφοδιασμό καυσίμων πλοίων
Το τουρκικό λιμάνι ευνοείται λόγω χαμηλότερων τιμών και λιγότερης γραφειοκρατίας
Η καλή διαθεσιμότητα των καυσίμων πλοίων και ο επιθετικός ανταγωνισμός για την αύξηση του μεριδίου της αγοράς ελλιμενισμού έχει καταστήσει το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης ανταγωνιστικό στο λιμάνι του Πειραιά, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Platts.
Όπως αναφέρει, το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης πριμοδοτείται έναντι του Πειραιά από τη χαμηλότερη τιμή καυσίμων κατά 11 δολάρια ο μετρικός τόνος έναντι του ελληνικού λιμανιού, καθώς σύμφωνα με προμηθευτές, το τουρκικό λιμάνι είχε εφοδιαστεί με επαρκή ποσότητα καυσίμων, έτσι ώστε όταν ανέβαιναν οι διεθνείς τιμές, είχε το περιθώριο να επιβάλει μικρές μόνο αυξήσεις.
Επιπλέον, το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης ευνοείται σύμφωνα με τους ειδικούς, αφενός από το γεγονός ότι λόγω της κακοκαιρίας στο ρωσικό λιμάνι Novorossiisk στη Μαύρη Θάλασσα σταματάει ο ανεφοδιασμός πλοίων και αφετέρου από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που χρειάζονται στο λιμάνι του Πειραιά.
Σύμφωνα με έμπορο ναυτιλιακών καυσίμων τον οποίο επικαλείται το Platts, «η Κωνσταντινούπολη προσπαθεί να γίνει ανταγωνιστική μειώνοντας τις τιμές», ενώ όπως σημειώνει η ιστοσελίδα, στον Πειραιά αντιθέτως οι τιμές υποστηρίχθηκαν από τις απεργίες της περασμένης εβδομάδας.
Η τάση αυτή διήρκεσε μια εβδομάδα και, ως εκ τούτου, δεν αντιπροσωπεύουν το σύνολο της περιόδου της φθίνουσας εξαπλωθεί μεταξύ των δύο λιμανιών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης