Ναυτιλία

ΗΠΑ: H απευθείας φόρτωση Supertanker ανοίγει το δρόμο για τις εξαγωγές πετρελαίου

ΗΠΑ: H απευθείας φόρτωση Supertanker ανοίγει το δρόμο για τις εξαγωγές πετρελαίου
Το δεξαμενόπλοιο φορτώνει πετρέλαιο στη Λουιζιάνα και κατευθύνεται προς την Ασία - Οι αμερικανικές εξαγωγές αργού πετρελαίου πραγματοποιούνταν προηγουμένως με μικρότερα πετρελαιοφόρα
Οι εξαγωγές πετρελαίου στις  ΗΠΑ ενισχύθηκαν ταχύτητα τη Δευτέρα 19/2/2018 μετά την πρώτη πλήρη φόρτωση supertanker που απέπλευσε από αμερικανικό λιμάνι, ξεπερνώντας τα εμπόδια  που κρατούν  περιορισμένες υπερπόντιες αποστολές.
Το Λιμάνι της Λουιζιάνα, ή το LOOP, το μοναδικό λιμάνι βαθέων υδάτων στις ΗΠΑ, ικανό να χειριστεί τα μεγαλύτερα δεξαμενόπλοια της βιομηχανίας, ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε με επιτυχία την πρώτη φόρτωση ενός πολύ μεγάλου μεταφορέα αργού πετρελαίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αποστολής του Bloomberg το δεξαμενόπλοιο είναι το Shaden της Σαουδικής Αραβίας και τώρα κατευθύνεται προς το κινεζικό λιμάνι Rizhao.
"Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερος χρόνος για να υλοποιηθεί  καθώς η εγχώρια παραγωγή υπερβαίνει τα 10 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα στην ολοένα και πιο δυναμική παγκόσμια αγορά αργού πετρελαίου", δήλωσε ο Πρόεδρος του LOOP LLC Tom Shaw.
Το LOOP αποτελεί ένα ζωτικό κομμάτι της αμερικανικής ενεργειακής υποδομής για περισσότερα από 30 χρόνια, όσον αφορά το χειρισμό των εισαγωγών πετρελαίου από όλο τον κόσμο καθώς και η συλλογή  αργού από βαθέα ύδατα στον Κόλπο του Μεξικού.
Από τότε που άρχισε να παραλαμβάνει πετρέλαιο το 1981, έχει εκφορτώσει 10.200 δεξαμενόπλοια.
Το Shaden, που ανήκει στην National Shipping Co. της Σαουδικής Αραβίας και φέρει τη σημαία του βασιλείου, ήταν το πρώτο VLCC που φόρτωσε πετρέλαιο στο λιμάνι αντί να το εκφορτώσει.
Οι αγωγοί και οι λιμένες έχουν καταστεί το μεγαλύτερο εμπόδιο στις εξαγωγές πετρελαίου των ΗΠΑ, ενώ traders κατά καιρούς κατασκευάζουν τεχνολογικά πολύπλοκες αλυσίδες που συνδυάζουν σιδηροδρόμους, φορτηγά, αγωγούς, φορτηγίδες και μεταφορές από πλοίο σε πλοίο για να εξαχθούν από τη χώρα.
Καθώς η παραγωγή των ΗΠΑ ξεπερνά το ρεκόρ των 10 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως που τέθηκε το 1970, οι ιδιοκτήτες αγωγών και οι λιμένες επενδύουν σε νέα υποδομή για να μεταφέρουν περισσότερο αμερικανικό πετρέλαιο.
Ενώ το αργό των ΗΠΑ έχει ήδη εξαχθεί με supertankers, άλλα λιμάνια είναι πάρα πολύ ρηχά για να επιτρέψουν πλήρες φορτίο, που σημαίνει μικρότερα πλοία πρέπει να μεταφέρουν πολλαπλά φορτία στα γιγαντιαία πλοία καθώς περιμένουν να φορτωθούν στην ανοικτή θάλασσα.
Το LOOP, επειδή βρίσκεται σε βαθύτερο νερό περίπου 18 μίλια μακριά από την ακτή της Λουιζιάνα, επιτρέπει στα μεγαλύτερα δεξαμενόπλοια να φορτώνονται με μία κίνηση.
Η χρήση πολύ μεγάλων μεταφορέων αργού πετρελαίου θα μειώσει σημαντικά τα έξοδα αποστολής.
Η νέα δυναμικότητα εξαγωγής στο LOOP θα επιτρέψει στα supertankers να παραδίδουν αργό στις Η.Π.Α. και να αναχωρούν φορτωμένα, γνωστά ως «οπισθοδρόμηση» στη φρασεολογία της βιομηχανίας, αντί να επιστρέφουν κενά.

  
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης