Ναυτιλία

Η Allseas σχεδιάζει το μεγαλύτερο σκάφος στον κόσμο για την απομάκρυνση εξέδρων πετρελαίου

Η Allseas σχεδιάζει το μεγαλύτερο σκάφος στον κόσμο για την απομάκρυνση εξέδρων πετρελαίου
Το σκάφος θα είναι σε θέση να αφαιρέσει τις μεγαλύτερες πλατφόρμες Statfjord, Gullfaks και Thistle στα θαλάσσια πεδία της Νορβηγίας και της Βρετανίας
Η ελβετική εταιρεία παροχής πετρελαϊκών υπηρεσιών Allseas σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα σκάφος αρκετά μεγάλο ώστε να μπορεί να αφαιρέσει τις μεγαλύτερες πλατφόρμες πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο όταν φτάσουν στο τέλος της παραγωγικής τους ζωής, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.
Σύμφωνα με το Reuters το πλοίο, που  θα ονομάζεται Amazing Grace, έχει σχεδιαστεί για να απομακρύνει τις βαρύτερες πλατφόρμες με ένα μόνο ανελκυστήρα και θα μπορούσε να μειώσει το κόστος παροπλισμού για τους παγκόσμιους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου, ανέφερε η εταιρεία.
Θα είναι μια μεγαλύτερη έκδοση του υφιστάμενου πλοίου Pioneering Spirit της Allseas, το οποίο απομάκρυνε την πλατφόρμα Brent Delta της Shell στη Βόρεια Θάλασσα πέρυσι και θα κόστιζει περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Allseas, Edward Heerema στο Reuters.
"Ζητήσαμε από τους φορείς εκμετάλλευσης να εξετάσουν τις τεχνικές δυνατότητες για να αφαιρέσουν μεγαλύτερες πλατφόρμες", είπε στο περιθώριο μιας διάσκεψης, προσθέτοντας ότι μια επενδυτική απόφαση για το Amazing Grace θα μπορούσε να ληφθεί μέσα σε τρία χρόνια.
 Αν η Allseas αποφασίσει να προχωρήσει, θα σημειώσει νέο ρεκόρ ως το μεγαλύτερο σκάφος που κατασκευάστηκε ποτέ, με 50% μεγαλύτερη ανυψωτική ικανότητα από το Pioneering Spirit, σε 72.000 μετρικούς τόνους, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος.Το μήκος του θα φτάσει τα 160 μέτρα.
Το Pioneering Spirit, της Allseas, που κατέχει το σημερινό ρεκόρ, τοποθετεί σήμερα τον αγωγό Turkstream της Gazprom από τη Ρωσία στην Τουρκία μέσω της Μαύρης Θάλασσας.
Το σκάφος θα είναι σε θέση να αφαιρέσει τις μεγαλύτερες πλατφόρμες Statfjord, Gullfaks και Thistle στα θαλάσσια πεδία της Νορβηγίας και της Βρετανίας, των οποίων οι φορείς εκμετάλλευσης έχουν έρθει σε επαφή με Allseas για μια έρευνα σχετικά με την απομάκρυνση πλατφόρμας, πρόσθεσε Heerema.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης