Ναυτιλία

Στον αέρα βρίσκεται η πώληση του 67% του ΟΛΘ - Γιατί η εγγυητική ήρθε από τη Ρωσία;

Στον αέρα βρίσκεται η πώληση του 67% του ΟΛΘ - Γιατί η εγγυητική ήρθε από τη Ρωσία;
Στην κυβέρνηση υπάρχει έντονη ανησυχία  καθώς ο πρωταγωνιστής στην υπόθεση είναι ο φιλικά προσκείμενος επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης
Στον … αέρα η πώληση του 67% των μετοχών του ΟΛΘ μετά την απρόσμενη κατάρρευση της ρωσικής τράπεζας Promzavayzbank, η οποία να σημειωθεί ήταν η 9η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, αφού ξαφνικά  βρέθηκε σε καθεστώς  κρατικοποίησης με απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της  Ρωσίας.
Η εξέλιξη αυτή καθιστά  την  εγγυητική επιστολή της κοινοπραξίας αφερέγγυα  που ήταν στα χέρια του το ΤΑΙΠΕΔ από τον περασμένο  Απρίλιο.
Η  διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ …έπεσε  από τα σύννεφα όπως και κυβερνητικά στελέχη  που παρακολουθούν το σχέδιο αποκρατικοποίησης.
Στην κυβέρνηση  υπάρχει έντονη ανησυχία  καθώς  ο πρωταγωνιστής στην υπόθεση είναι ο φιλικά προσκείμενος επιχειρηματίας  Ιβαν Σαββίδης.
Στα  κυβερνητικά κλιμάκια υπάρχει δυσαρέσκεια για την πρεσβεία της Ελλάδας στη Ρωσία  καθώς δεν είχε "χτυπήσει" καμπανάκι για  μία τόσο σοβαρή εξέλιξη στο τραπεζικό σύστημα της Ρωσίας.
Για την κυβέρνηση η απροσδόκητη εξέλιξη με την εγγυητική επιστολή πολλαπλασιάζει το πρόβλημα  διότι  στο επίκεντρο  είναι ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι  ο ομογενής  Ρώσος επιχειρηματίας  είχε πρωταγωνιστικό  ρόλο στη σύσταση της  κοινοπραξίας.  
Στο επενδυτικό σχήμα συμμετέχουν η γερμανική Deutsche Invest (DIEP), η γαλλική CMA-CGM και ο όμιλος Ιβάν Σαββίδη.
Στο σχήμα συμμετέχουν με 47% οι Γερμανοί, με 33% οι Γάλλοι, μέσω της θυγατρικής Terminal Link, και με 20% η Belterra Investments Ltd. του ομίλου Ιβάν Σαββίδη.
Αυτός είναι  και ο λόγος  που η εγγυητική  επιστολή ήρθε από τη ρωσική τράπεζα Promzavayzbank.
Να σημειωθεί ότι η εγγυητική επιστολή των 23,1 εκατ. ευρώ  αντιπροσώπευε το 10%  του αρχικού τιμήματος, η οποία  ήταν σε ισχύ  μέχρι τα τέλη  Ιανουαρίου.
Με βάση το αρχικό  προγραμματισμό του ΤΑΙΠΕΔ η  διαδικασία πώλησης  θα ακολουθούσε  τα πιο κάτω  βήματα:  
Υπογραφή Σύμβασης Αγοράς Μετοχών και Συμφωνίας Μετόχων στις 15 Δεκεμβρίου 2017
Έγκριση συγκέντρωσης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού
Υπογραφή Αναθεωρημένης Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ ΟΛΘ Α.Ε. και Ελληνικού Δημοσίου
Κύρωση από την Βουλή της Αναθεωρημένης Σύμβασης Παραχώρησης
Ολοκλήρωση της συναλλαγής με την καταβολή του τιμήματος και την μεταβίβαση των μετοχών στον επενδυτή μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2018.
Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ  αναζητά  τα επόμενα  βήματα στην  περίπτωση που η κοινοπραξία των επενδυτών  δεν  προσκομίσει  ένα εγγυητική  επιστολή  που θεωρείται  επιβεβλημένη  για να συνεχισθεί  η διαδικασία  πώλησης.
Οι επόμενες  ημέρες  είναι κρίσιμες  για τη διαδικασία πώλησης με τα  σενάρια  πλέον   να είναι  όλα  ανοικτά.
 
Νίκος  Θεοδωρόπουλος

Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης