Τελευταία Νέα
Ναυτιλία

Κίνα: Το λιμάνι του Guangzhou σταμάτησε τις εισαγωγές άνθρακα

Κίνα: Το λιμάνι του Guangzhou σταμάτησε τις εισαγωγές άνθρακα
Το λιμάνι χειρίζεται τη διακίνηση 60 εκατ. τόνων / έτος ξένου και εγχώριου άνθρακα
Ο λιμένας Guangzhou, ο μεγαλύτερος κόμβος μεταφοράς άνθρακα στη νότια Κίνα, έχει σταματήσει τις ξένες εισαγωγές άνθρακα, σύμφωνα με τους traders οι οποίοι ενημερώθηκαν για το κλείσιμο από τις τελωνειακές αρχές και ανώτερα στελέχη της εταιρείας.
Η κίνηση προκάλεσε έκπληξη στους traders που χρησιμοποίησαν την Guangzhou και την ερμήνευσαν ως ένδειξη του Πεκίνου για την ενίσχυση της εκστρατείας για τη μείωση της ρύπανσης που προκαλείται από την καύση του άνθρακα.
Η Κίνα έχει ήδη απαγορεύσει τις εισαγωγές άνθρακα σε μικρούς λιμένες από τον Ιούλιο, αλλά το Guangzhou διαθέτει 14 λιμένες άνθρακα και μπορεί να χειρίζεται 60 εκατομμύρια τόνους αποστολών ετησίως.
Οι κινεζικές εισαγωγές άνθρακα κατά τους πρώτους επτά μήνες του 2017 ανήλθαν σε 110 εκατομμύρια τόνους, κατά μέσο όρο άνω των 15,7 εκατομμυρίων τόνων μηνιαίως.
Δεν έχει γίνει σαφές πόσο θα διαρκέσει η διακοπή των εισαγωγών, ούτε το πλήθος φορτίων που θα επηρεαστούν.
Τα στοιχεία αποστολής που συνέταξε η Thomson Reuters Eikon έδειξαν δεκάδες μεγάλα πλοία ξηρού χύδην να αγκυροβολούν στα ύδατα έξω από το Guangzhou και περιμένουν να εκφορτωθούν.
Τraders με έδρα το Guangzhou δήλωσε ότι η εταιρεία του έχει σταματήσει την προμήθεια για τις αφίξεις του Οκτωβρίου, παρά την αυξανόμενη ζήτηση από εταιρείες κοινής ωφέλειας.
"Εξακολουθούμε να έχουμε δύο φορτία, το καθένα από τους 60.000 τόνους στο δρόμο προς το λιμάνι του Guangzhou. Αν αυτά τα φορτία δεν μπορούν να εκφορτωθούν, ίσως χρειαστεί να τα επιστρέψουμε", δήλωσε.
"Την τελευταία φορά που είδα ένα ξένο φορτίο να εκφορτώνεται ήταν πριν από περίπου μια εβδομάδα", συμπλήρωσε.
Η παραγωγή άνθρακα της Κίνας τον Ιούλιο υποχώρησε 4,5% σε 294 εκατ. τόνους, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2016. Οι εισαγωγές άνθρακα τον Ιούλιο μειώθηκαν επίσης σε χαμηλά επίπεδα πέντε μηνών, παρά τις αυξανόμενες ενδείξεις περιορισμού της αγοράς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης