Ναυτιλία

Barron’s: Πως «φούσκωσε» πάνω από 1.000% η μετοχή της DryShips του Γιώργου Οικονόμου

Barron’s: Πως «φούσκωσε» πάνω από 1.000% η μετοχή της DryShips του Γιώργου Οικονόμου
Η μετοχή της DryShips από 4 δολάρια στις 8 Νοεμβρίου έφθασε τα 75 δολάρια στις 15 Νοεμβρίου
Την προσοχή στους επενδυτές μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών εφιστά η οικονομική ιστοσελίδα Barron’s, επισημαίνοντας ότι «η DryShips είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, του τι μπορεί να συμβεί, όταν οι επενδυτές βάλουν την πολιτική μπροστά από τις βασικές επενδυτικές αρχές».
Όπως αναφέρει η έγκριτη οικονομική ιστοσελίδα, η μετοχή της εισηγμένης στη Wall Street Ελληνικής ναυτιλιακής εταιρείας του Γιώργου Οικονόμου προσφερόταν για ανταλλαγή στο πλαίσιο του τρίτου reverse split, στο οποίο προχώρησε η εταιρεία μέσα στο 2016, την ημέρα των αμερικανικών εκλογών προς μόλις 4 δολάρια.
Η εταιρεία με έδρα την Αθήνα που ειδικεύεται στην μεταφορά ξηρού φορτίου, έχει να αναφέρει κέρδη από το 2010 και εκτιμάται, ότι θα έχει αρνητική καθαρή αξία ενεργητικού.
Έχει αναστείλει τις πληρωμές χρεών της, προκειμένου να διαθέτει μετρητά και έχει πουλήσει πλοία.
Το τελευταίο τρίμηνο λειτουργούσε κατά μέσο όρο περίπου 20 πλοία, μόλις τα μισά απ’ αυτά που ανήκαν στον στόλο της πριν από ένα χρόνο.
Με τους επενδυτές να φοβούνται την πτώχευση, οι μετοχές είχαν βυθιστεί τόσο γρήγορα, με την εταιρεία να προχωρά σε τρεις εξαγορές ίδιων μετοχών με ταυτόχρονη μείωση του αριθμού τους, φθάνοντας συνολικά τις 752.000 μετοχές, σύμφωνα με την έκθεση του γ΄ τριμήνου που δημοσιεύθηκε στις 9 Νοεμβρίου.
Κι όμως, μόλις προχθές Τρίτη (15/11), μία μόλις εβδομάδα μετά τις αμερικανικές εκλογές, η τιμή της μετοχής από τα 4 δολάρια που είχε στις 8 Νοεμβρίου, εκτοξεύθηκε στα 75 δολάρια, με τα futures της για χθες Τετάρτη να είναι στα 100 δολάρια.
Αυτό σημαίνει, ότι μια εταιρεία που εν πολλοίς ήταν χρεοκοπημένη, βρέθηκε να αξίζει πάνω από 75 εκατομμύρια δολάρια.
Χαρακτηριστική όπως αναφέρει η Barron’s, ήταν η αντίδραση του αναλυτή της Wells Fargo Securities, Michael Webber, ο οποίος συνοψίζοντας ερωτήσεις από τους επενδυτές έγραψε: «Yo. Τι στο καλό συμβαίνει;».
Σύμφωνα με την οικονομική ιστοσελίδα, η άνοδος των μετοχών της DryShips οφείλεται κατά κύριο λόγο στο «ράλι» των μετοχών των επίσης Ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών Seanergy Maritime, Euroseas, Eagle Bulk Shipping και Scorpio Bulkers, οι οποίες ευνοήθηκαν από τις πολιτικές που έχει εξαγγείλει ότι θα ακολουθήσει ο Ντόναλντ Τραμπ στις εμπορικές σχέσεις και ειδικά σε ό, τι έχει να κάνει με τον χάλυβα και τον άνθρακα οπτανθρακοποίησης.
Ωστόσο, αυτός ο συνδυασμός των εμπορικών πολιτικών του Τραμπ και της συρρίκνωσης του αριθμού των μετοχών της DryShips «δεν πιστεύουμε ότι θα διαρκέσει για πολύ» ανέφερε ο Webber, καλώντας τους επενδυτές να είναι προσεκτικοί και να μην αφήνουν τον πολιτικό ενθουσιασμό να κατευθύνει τις επενδυτικές τους αποφάσεις.
Όπως αναφέρει η Barron’s «η διακυβέρνηση του Τραμπ θα μπορούσε πράγματι να αποδειχθεί επικερδής για πολλούς τομείς, αλλά οι σχετικές λεπτομέρειες είναι μέχρι στιγμής τόσο λίγες και οι παράγοντες που επηρεάζουν τις εταιρείες αυτές τόσο πολλοί, που έχουν μικρή σχέση με την πολιτική».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης