Τελευταία Νέα
Ναυτιλία

BIMCO: Ρεκόρ οκταετίας στην αγορά δεξαμενοπλοίων αργού πετρελαίου

BIMCO: Ρεκόρ οκταετίας στην αγορά δεξαμενοπλοίων αργού πετρελαίου
Σύμφωνα με την BIMCO τον Ιούνιο του 2017 έχουν υπογραφεί παραγγελίες για 22 δεξαμενόπλοια, συνολικής μεταφορικής ικανότητας 2,6 εκατομμυρίων dwt.
Σε επίπεδο-ρεκόρ των τελευταίων 8 ετών έχουν φθάσει φέτος οι παραγγελίες δεξαμενοπλοίων τύπου VLCC, σύμφωνα με την μεγαλύτερη διεθνή ένωση ναυλομεσιτών BIMCO.
Ειδικότερα, από τις αρχές του 2017 μέχρι το τέλος του Μαΐου παραγγέλθηκαν 27 VLCC, με την καθαρή αύξηση του στόλου αυτού του τύπου των δεξαμενοπλοίων να φθάνει στο 8,1% τον Φεβρουάριο του 2017, το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2009.
Επίσης, από την αρχή του 2017 έχουν παραγγελθεί δεξαμενόπλοια τύπου Suezmax συνολικής χωρητικότητας 2,2 εκατομμυρίων dwt σε και δεξαμενόπλοια τύπου Aframax συνολικής χωρητικότητας 1,1 εκατομμυρίων dwt.
Ωστόσο, όπως σημειώνει η BIMCO, η ανάπτυξη του στόλου δεξαμενοπλοίων είναι αυτό ακριβώς που δεν χρειάζεται ο κλάδος αυτή την περίοδο.
Ο αναλυτής της ένωσης Peter Sand σχολίασε, ότι οι ναύλοι στους κλάδους των δεξαμενόπλοιων μεταφοράς αργού και προϊόντων πετρελαίου, αλλά και του ξηρού χύδην φορτίου πιέζονται και είναι σημαντικό η πρόσφατη αναθέρμανση της ναυπηγικής δραστηριότητας να αντικατοπτρίζει μια βραχυπρόθεσμη τάση.
«Μία συνέχιση της τάσης αύξησης του αριθμού των παραγγελιών θα βάλει φρένο σε αυτή έστω την αργή διαδικασία βελτίωσης των ναυτιλιακών αγορών», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την BIMCO τον Ιούνιο του 2017 έχουν υπογραφεί παραγγελίες για 22 δεξαμενόπλοια, συνολικής μεταφορικής ικανότητας 2,6 εκατομμυρίων dwt, εκ των οποίων 1,9 εκατομμύρια dwt αφορούν πλοία τύπου Suezmax και 0,7 εκατομμύρια dwt δεξαμενόπλοια μεταφοράς προϊόντων αργού.
Η βιομηχανία δεξαμενόπλοιων αργού πετρελαίου αποτέλεσε τον κύριο κινητήριο μοχλό για την αύξηση της δραστηριότητας των νέων παραγγελιών για το σύνολο της ναυτιλίας.
Για το α΄ εξάμηνο του 2017 παραγγέλθηκαν συνολικά δεξαμενόπλοια μεταφορικής ικανότητας 11,8 εκατομμυρίων dwt, με τα VLCC να καταλαμβάνουν τη «μερίδα του λέοντος», με τα 27 πλοία να αντιπροσωπεύουν το 71% των νέων παραγγελιών.
Η BIMCO τονίζει την ανάγκη διαχείρισης της προσφοράς στη βιομηχανία δεξαμενόπλοιων μεταφοράς αργού πετρελαίου.
«Είναι σημαντικό να χειριστεί κανείς την πλευρά της προσφοράς, καθώς η αύξηση της ζήτησης δεν θα στηρίξει την αγορά στον ίδιο βαθμό, όπως και το 2016», προειδοποίησε ο Sand.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης