Ενέργεια

δesfa+ Innovation Center: Πρεμιέρα με χρηματοδότηση δύο startups στον τομέα της ενέργειας

δesfa+ Innovation Center: Πρεμιέρα με χρηματοδότηση δύο startups στον τομέα της ενέργειας

Νέες τεχνολογίες για επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης

 

Στην αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών και της τεχνητής νοημοσύνης για την βελτίωση της λειτουργίας του αλλά και για την εξεύρεση λύσεων σε ζητήματα κατ΄αρχήν ασφάλειας, προχωρεί ο ΔΕΣΦΑ μέσω του δesfa+ Innovation Center. Πρόκειται για μια νέα πρωτοβουλία που ανέπτυξε ο Διαχειριστής και η οποία στοχεύει να αποτελέσει σημείο συνάντησης του οργανισμού με νεοφυείς επιχειρήσεις, ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια.

Όπως δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Maria Rita Galli σε ειδική εκδήλωση για τις πρώτες κινήσεις του δesfa+ Innovation Center «Οι νέες τεχνολογίες αποτελούν κλειδί για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης και οι καινοτόμες ιδέες είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του ενεργειακού κλάδου». Σε αυτό το πλαίσιο η λειτουργία του δesfa+ Innovation Center, αποτελεί στρατηγική επένδυση του Διαχειριστή στην καινοτομία και στις δυνατότητες των σύγχρονων τεχνολογιών.

Call for Ideas

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες στο «The HUB Events», το δesfa+ Innovation Center, παρουσίασε τα αποτελέσματα του πρώτου Call for Ideas που πραγματοποίησε και οδήγησε στη σύναψη συνεργασίας με δυο startups που θα λάβουν χρηματοδότηση από τον ΔΕΣΦΑ για την υλοποίηση των έργων τους.
Πρόκειται για τις εταιρίες Cognitiv+ και Irida Labs οι οποίες επελέγησαν μεταξύ 20 εταιριών και θα συνεργαστούν με τον ΔΕΣΦΑ για την υλοποίηση των ιδεών τους.


Η πρώτη από τις δυο ιδέες που βραβεύτηκαν προήλθε από την Cognitiv+. Πρόκειται για μια πλατφόρμα που προσφέρει τη δυνατότητα επιτάχυνσης έως και 70% στην επεξεργασία εγγράφων. Χρησιμοποιώντας μια προηγμένη εφαρμογή επεξεργασίας φυσικής γλώσσας (NLP) και προσαρμοσμένα μοντέλα μηχανικής μάθησης, η πλατφόρμα της Cognitiv+ προσφέρει τη δυνατότητα ταχύτερης εξαγωγής πληροφορίων από την αυτοματοποιημένη επεξεργασία εγγράφων.

Για τον ΔΕΣΦΑ, η Cognitiv+ ετοίμασε δύο προτάσεις. Μια για τη βελτίωση της διαχείρισης των συμβάσεων του Διαχειριστή και μια για την ανάπτυξη έξυπνης αναζήτησης εγγράφων. Με την πρώτη αξιοποιούνται προηγμένες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης για την αποτελεσματικότερη διαπραγμάτευση των συμβολαίων και των συμβάσεων του οργανισμού, ενώ με τη δεύτερη επιταχύνεται η διαδικασία αναζήτησης πληροφοριών σε περίπλοκα τεχνικά έγγραφα, διευκολύνοντας τον εντοπισμό του ουσιαστικού περιεχομένου.

Τεχνητή Νοημοσύνη

Η δεύτερη πρόταση που έλαβε χρηματοδότηση προήλθε από την Irida Labs, μια εταιρεία υψηλής τεχνολογίας παροχής λογισμικού για Ενσωματωμένα Συστήματα Υπολογιστικής Όρασης (Embedded Computer Vision). Η εταιρεία έχει αναπτύξει το «Vision AI Sensor for Smart Buildings», έναν αισθητήρα που αξιοποιεί τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης για να μετασχηματίσει οπτικές πληροφορίες από κάμερες εσωτερικού και εξωτερικού χώρου σε χρήσιμα δεδομένα (metadata). Για τον ΔΕΣΦΑ, η ομάδα της Irida Labs επεξεργάστηκε δυο προτάσεις.

Η πρώτη αφορά την επόπτευση της τήρησης των πρωτοκόλλων ασφαλείας και τη χρήση Μέσων Ατομικής Προστασίας από τους εργαζομένους, συμβάλλοντας στην προστασία της σωματικής ακεραιότητάς τους. Η δεύτερη πρόταση αφορά στην ενσωμάτωση της προτεινόμενης λύσης στο νέο Σύστημα Διαχείρισης Κτιρίων (BMS) των κεντρικών γραφείων του ΔΕΣΦΑ. Στόχος της συγκεκριμένης λύσης είναι η αξιοποίηση των αισθητήρων για την άντληση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο όσον αφορά τα πρότυπα πληρότητας, την κατανάλωση ενέργειας, τυχόν απειλές ασφαλείας και τις περιβαλλοντικές συνθήκες που επικρατούν στο κτίριο.
Σημειώνεται ότι η λειτουργία του δesfa+ Innovation Center συμβάλλει στον ταχύτερο εντοπισμό των νέων τεχνολογικών εξελίξεων και στην ενσωμάτωσή τους στις διαδικασίες του οργανισμού. Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, ο ΔΕΣΦΑ επιδιώκει να ενισχύσει περαιτέρω τις υποδομές του και την τεχνογνωσία του, εδραιώνοντας την κουλτούρα καινοτομίας εντός του οργανισμού και αποκτώντας πρόσβαση σε ανθρώπινο ταλέντο εκτός αυτού.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης