Στην τελική ευθεία η επένδυση της CMBlu στην Ελλάδα -  Ετοιμάζει τέσσερις μονάδες παραγωγής μπαταριών

Στην τελική ευθεία η επένδυση της CMBlu στην Ελλάδα -  Ετοιμάζει τέσσερις μονάδες παραγωγής μπαταριών

Η κάθε μονάδα θα μπορεί να παράγει μπαταρίες δυναμικότητας  1 GWh ετησίως

 

Προχωρά η προετοιμασία της επένδυσης στην Ελλάδα, της γερμανικής CMBlu για τη δημιουργία τεσσάρων μονάδων παραγωγής οργανικών μπαταριών για τα έργα αποθήκευσης ενέργειας. 

Η ελληνική θυγατρική ονομάζεται CMBlu Energy AE  και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας είναι ο κ. Γιώργος Πατεράκης ο οποίος θα είναι και μέτοχος της εταιρείας. Στην εταιρεία ήδη μέτοχοι είναι ο  ιδρυτής και πρόεδρος της εταιρείας Δρ. Peter Geigle με ποσοστό άνω του 20%, η γερμανική κατασκευαστική εταιρεία Strabag με 12%, γερμανοί ιδιώτες επενδυτές αλλά το τελικό μετοχικό σχήμα δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί.

Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι συζητήσεις και με έλληνες επιχειρηματίες για την ένταξή τους στο σχήμα, όπως και με τη Viohalco, και μέχρι το τέλος του έτους εκτιμάται ότι θα έχει οριστικοποιηθεί το μετοχικό σχήμα.

Η επένδυση θα γίνει στη Βόρειο Ελλάδα, υπολογίζεται στα  80 εκατ. ευρώ, ενώ η κάθε μονάδα θα μπορεί να παράγει μπαταρίες δυναμικότητας  1 GWh ετησίως. Στόχος της εταιρείας, είναι από οι ελληνικές μονάδες παραγωγής να τροφοδοτούν την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

 

Σεπτέμβριο οι πρώτες μπαταρίες

 Στο τεχνολογικό κέντρο της εταιρείας στη Γερμανία, ολοκληρώνεται η πρώτη πιλοτική μονάδα παραγωγής οργανικών μπαταριών η οποία και  θα τεθεί σε λειτουργία τον Μάιο, με στόχο οι πρώτες μπαταρίες να έχουν παραχθεί το Σεπτέμβριο. Σημειώνεται ότι  η γερμανική εταιρεία σχεδιάζει αντίστοιχη μονάδα στις ΗΠΑ.

Η εταιρεία έχει καταθέσει αίτημα ένταξης της επένδυσης στο πρόγραμμα Produc-e Green του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) που στηρίζει βιομηχανικές επενδύσεις που αφορούν σε προϊόντα ενεργειακής μετάβασης. 

Ο  ιδρυτής και πρόεδρος της εταιρείας Δρ. Peter Geigle, που είναι σήμερα ο μεγαλύτερος μέτοχος στην ελληνική θυγατρική, προέρχεται από τον τομέα της βιοτεχνολογίας, και αποφάσισε να επενδύσει στην ανάπτυξη μπαταριών αποθήκευσης μεγάλης κλίμακας με βάση οργανικά μόρια, λόγω των σημαντικών πλεονεκτημάτων τους. Όπως αναφέρει είναι 20% φθηνότερες, σχεδόν πλήρως ανακυκλώσιμες, χωρίς κανένα κίνδυνο ανάφλεξης και δεν χρειάζονται σπάνιες γαίες ενώ οι απαιτούμενες πρώτες ύλες είναι διαθέσιμες σε σχεδόν απεριόριστες ποσότητες.    

 

Ανακυκλώσιμα συστήματα

 Η CMBlu Energy, με έδρα στο Alzenau της Γερμανίας, έκανε την εμφάνισή της το 2011. Χρηματοδοτήθηκε με 100 εκατ. ευρώ από την ευρωπαϊκή εταιρεία  Strabag, αυξάνει την παραγωγή της και έχει συμβόλαια με μεγάλες επιχειρήσεις ηλεκτρισμού. Αναπτύσσει και παράγει μπαταρίες υψηλής απόδοσης και, όπως αναφέρει τα συστήματά της είναι πλήρως ανακυκλώσιμα, απαλλαγμένα από σπάνια μέταλλα, ενώ μπορούν να αποθηκεύουν και να παρέχουν ενέργεια για 2-3 φορές περισσότερο χρόνο ανά κύκλο απ’ ό,τι οι μπαταρίες ιόντων λιθίου, οι οποίες αναπτύσσονται για τετράωρη διάρκεια, ιδίως στις δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, όπως η Αριζόνα και η Καλιφόρνια.

 Η CMBlu, που κατασκευάζει οργανικές μπαταρίες ροής, παρά τον ευρωπαϊκή της αφετηρία, δραστηριοποιείται και στις ΗΠΑ.

Η εταιρεία διαφοροποιείται, σύμφωνα με τον Ben Kaun, πρόεδρο του αμερικανικού τμήματος της CMBlu Energy, καθώς χρησιμοποιεί υγρούς ηλεκτρολύτες με στερεά συστατικά για να συμπιέσει περισσότερη αποθήκευση ενέργειας στο φυσικό της αποτύπωμα. Και με την επιλογή οργανικών συστατικών, η CMBlu αποφεύγει τη χρήση των συχνά αμφιλεγόμενων ορυκτών στα οποία βασίζονται οι κύριες τεχνολογίες καθαρής ενέργειας.

 

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης