Τελευταία Νέα
Ενέργεια

«Εμφύλιος» στην Exxon για το οικολογικό της αποτύπωμα (Bloomberg)

«Εμφύλιος» στην Exxon για το οικολογικό της αποτύπωμα (Bloomberg)
Η διοίκηση της Exxon ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι προσπάθειες των επενδυτών να «χτυπήσουν» το διοικητικό της συμβούλιο πρέπει να σταματήσουν
O αμερικανικός ενεργειακός γίγαντας Exxon βρίσκεται και πάλι στο στόχαστρο των επενδυτών που ασχολούνται με το περιβάλλον και οι οποίοι λένε ότι η εταιρεία υπολείπεται κατά πολύ των δεσμεύσεών της σχετικά με το κλίμα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η κριτική στον όμιλο, η βιομηχανία του οποίου είναι ο κύριος υπαίτιος για την υπερθέρμανση του πλανήτη, έχει μπει στην ημερήσια διάταξη των μετόχων, με την ετήσια γενική συνέλευσή τους να έχει προγραμματιστεί για τις 29 Μαΐου.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τις προηγούμενες, αυτή η συνέλευση θα είναι ιδιαίτερα φορτισμένη, δεδομένου ότι η Exxon έχει μηνύσει δύο ομάδες που ασχολούνται με το κλίμα: την Arjuna Capital LLC και τη μη κερδοσκοπική εταιρεία Follow This με έδρα το Άμστερνταμ.

Σε απάντηση, το Σύστημα Συνταξιοδότησης Δημοσίων Υπαλλήλων της Καλιφόρνιας, το μεγαλύτερο δημόσιο συνταξιοδοτικό ταμείο των ΗΠΑ και μέτοχος του 0,2% στην Exxon, εξετάζει αν θα ψηφίσει κατά της επανεκλογής του διευθύνοντος συμβούλου Daren Woods στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, ανέφεραν οι Financial Times την περασμένη εβδομάδα.

Tαυτόχρονα, η μη κερδοσκοπική οργάνωση Majority Action, μια ομάδα οικολόγων μετόχων, καλεί τους υπόλοιπους μετόχους να αντιταχθούν στην εκλογή των διευθυντών της Exxon -συμπεριλαμβανομένου του Woods και του επικεφαλής ανεξάρτητου διευθυντή Joseph Hooley- για «αποτυχία στην αντιμετώπιση του κλιματικού κινδύνου».

Από την πλευρά της, η διοίκηση της Exxon ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι προσπάθειες των επενδυτών να «χτυπήσουν» το διοικητικό της συμβούλιο πρέπει να σταματήσουν.

«Λέγοντας στους ανθρώπους να ψηφίσουν κατά του διοικητικού μας συμβουλίου, αυτές οι ομάδες καθιστούν σαφές ότι υποστηρίζουν τη συνεχιζόμενη κατάχρηση του συστήματος».

Πόσο κινδυνεύει η Exxon;

Ελάχιστες είναι οι ενδείξεις ότι η Exxon είναι ευάλωτη σε μια τέτοια προσπάθεια, γεγονός που οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η μετοχή της εταιρείας έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 25% κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους και τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και διοικητικά ζητήματα -που ήδη έχουν μειωθεί από μια συνεχή επίθεση των Ρεπουμπλικανών και του λόμπι του πετρελαίου- πέρασαν σε δεύτερη μοίρα ακόμη περισσότερο λόγω των ανησυχιών για την ενεργειακή ασφάλεια στον απόηχο του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στην προκειμένη περίπτωση, η Calpers και η Majority Action ασκούν βασικά την κύρια κριτική στην Exxon για το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα.

Όσον αφορά το περιβάλλον, η Exxon παραμένει ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ και ο μεγαλύτερος παράγοντας διοξειδίου του.

Η εταιρεία με έδρα το Τέξας έχει επίσης τους πιο μικρούς στόχους μείωσης των εκπομπών μεταξύ των «πετρελαϊκών supermajors» του κόσμου, σύμφωνα με το Carbon Tracker.

«Τα δικαιώματα των μετόχων αποτελούν παράπλευρη απώλεια στις προσπάθειες της Exxon να αποφύγει τη λογοδοσία για την αποτυχία της να διαχειριστεί τη συμβολή της στον κλιματικό κίνδυνο», δήλωσε ο Eli Kasargod-Staub, εκτελεστικός διευθυντής της Majority Action, σε δήλωσή του.

Η απάντηση της Exxon

Η Exxon έχει απαντήσει στην κριτική αυτή, υποστηρίζοντας ότι οι εκπομπές της μειώνονται ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, ενώ επίσης οι κλιματικοί της στόχοι είναι ρεαλιστικοί επειδή συνάδουν με τις δραστηριότητες που ελέγχει.

Σύμφωνα με την Exxon, δεν θέτει στόχους για τις εκπομπές τύπου Scope 3, σε αντίθεση με πολλούς από τους ευρωπαίους ανταγωνιστές της, επειδή είναι αποτέλεσμα της επιλογής των καταναλωτών, όπως η οδήγηση ενός αυτοκινήτου, και όχι των ενεργειών της εταιρείας.

Οι επικριτές της πετρελαϊκής εταιρείας δεν κατευνάζονται από τέτοιες εξηγήσεις.

Η Exxon εδώ και δεκαετίες αρνείται να δείξει οικολογικό πρόσωπο και συνεχώς παραπληροφορεί τον κόσμο, λέει η Majority Action.

Ένα ζήτημα που έχει εξοργίσει τους ακτιβιστές ακόμη περισσότερο από την κλιματική αδιαλλαξία της Exxon είναι η απόφασή της να μηνύσει τις εταιρείες Arjuna Capital και Follow This.

Επιδιώκοντας να μπλοκάρει τις δυο αυτές ομάδες, η πετρελαϊκή εταιρεία ισχυρίστηκε στα δικαστικά έγγραφα ότι έγιναν επενδυτές της Exxon «αποκλειστικά και μόνο για να κάνουν ζημιά στις δραστηριότητές της.

Τον Φεβρουάριο, η Arjuna και η Follow This απέσυραν την πρότασή τους, η οποία ζητούσε την «περαιτέρω επιτάχυνση» των σχεδίων της Exxon για τη μείωση των εκπομπών, ενώ η Arjuna προέτρεψε την Exxon να αποσύρει την αγωγή της για να την κατηγορήσει αργότερα ότι προσπαθεί να φιμώσει τους επενδυτές που ανησυχούν για το περιβάλλον.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η διοίκηση της Exxon έχει υποβάλει αίτημα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, με το οποίο ζητά την αυστηροποίηση των κανόνων για να μπορέσουν ομάδες επενδυτών να γίνουν μέτοχοι σε μεγάλες εταιρείες, ούτως ώστε να μπλοκάρει τις οικολογικές αυτές ενώσεις.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης