Τελευταία Νέα

ΙΕΑ: Οι μπαταρίες είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη τεχνολογία ΑΠΕ στην αγορά

ΙΕΑ: Οι μπαταρίες είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη τεχνολογία ΑΠΕ στην αγορά

Έρευνα του Διεθνούς οργανισμού Ενέργειας δείχνει ότι το κόστος της σε λιγότερο από 15 χρόνια έχει μειωθεί πάνω από 90%

Πολλές τεχνολογίες καθαρής ενέργειας στην αγορά αναπτύσσονται πολύ γρήγορα, αλλά καμία γρηγορότερα από τις μπαταρίες οι οποίες πρόκειται να διαδραματίσουν ολοένα σημαντικότερο ρόλο παράλληλα με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και την ηλεκτροδότηση στην παγκόσμια μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με τη νέα ειδική έκθεσή του Διεθνούς οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ).

Η έρευνα με τίτλο «Μπαταρίες και ασφαλείς μεταβάσεις ενέργειας» (η πρώτη ολοκληρωμένη ανάλυση ολόκληρου του οικοσυστήματος των μπαταριών) διαπιστώνει ότι σε λιγότερο από 15 χρόνια, το κόστος της μπαταρίας έχει μειωθεί πάνω από 90%.

Πρόκειται για μια από τις ταχύτερες μειώσεις που έχουν παρατηρηθεί ποτέ στις τεχνολογίες καθαρής ενέργειας.

Ο πιο κοινός τύπος μπαταριώ (αυτές που βασίζονται σε ιόντα λιθίου), έχουν συνήθως συσχετιστεί με ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης, όπως τα smartphones.

Όμως σήμερα, ο ενεργειακός τομέας αντιπροσωπεύει πάνω από το 90% της συνολικής ζήτησης μπαταριών.

Μόνο το 2023, η ανάπτυξη μπαταριών στον τομέα της ενέργειας αυξήθηκε κατά περισσότερο από 130% από έτος σε έτος, προσθέτοντας συνολικά 42 γιγαβάτ στα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας σε όλο τον κόσμο.

Στον τομέα των μεταφορών, οι μπαταρίες επέτρεψαν να αυξηθούν οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων από 3 εκατομμύρια το 2020 σε σχεδόν 14 εκατομμύρια πέρυσι, με περαιτέρω ισχυρή ανάπτυξη που αναμένεται τα επόμενα χρόνια.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την έκθεσή μας για τις μπαταρίες, η ανάπτυξη μπαταριών θα πρέπει να αυξηθεί σημαντικά από τώρα έως το τέλος της δεκαετίας για να μπορέσει ο κόσμος να ακολουθήσει τους στόχους του για την ενέργεια και το κλίμα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που τέθηκαν πρόσφατα στη σύνοδο κορυφής COP28 στο Ντουμπάι. .

Σε αυτό το σενάριο, η συνολική χωρητικότητα αποθήκευσης ενέργειας εξαπλασιάζεται μέχρι το 2030 παγκοσμίως, με τις μπαταρίες να αντιπροσωπεύουν το 90% της αύξησης.

 

Σύνοδος Κορυφής ΙΕΑ - Μετέχοντες και απόφαση

Στις 26/4 πάνω από 200 άτομα από περισσότερες από 50 χώρες (συμπεριλαμβανομένων των ηγετών συνδικάτων που εκπροσωπούν περίπου 200 εκατομμύρια εργαζόμενους παγκοσμίως) συναντήθηκαν στα κεντρικά γραφεία του Διεθνούς οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) στο Παρίσι για την πρώτη Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής με θέμα τις «Μεταβάσεις Καθαρής Ενέργειας με επίκεντρο τον άνθρωπο».

Αυτή η πρωτοποριακή εκδήλωση παρείχε μια ζωτικής σημασίας προσωπική πλατφόρμα για κυβερνητικούς υπουργούς, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, ηγέτες εργασίας, στελέχη επιχειρήσεων, εκπροσώπους της νεολαίας, φωνές ιθαγενών και άλλους ενδιαφερόμενους για να αντιμετωπίσουν μερικά από τα πιο πιεστικά κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα στο επίκεντρο των προσπαθειών για επίτευξη δίκαιης και ενεργειακές μεταβάσεις χωρίς αποκλεισμούς.

Ένα ευρύ φάσμα υπουργών και ανώτερων κυβερνητικών αξιωματούχων από 35 χώρες σε όλο τον κόσμο πραγματοποίησαν παρατηρήσεις, όπως η δήμαρχος του Παρισιού Anne Hidalgo, ο υπουργός Ενέργειας της Χιλής Diego Pardow, ο Υπουργός Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων της Ινδονησίας Arifin Tasrif και ο Αναπληρωτής Υπουργός Ενέργειας, Πετρελαίου της Σενεγάλης και Mines Cheikh Niane.

Στη Σύνοδο Κορυφής, ο Εκτελεστικός Διευθυντής μας ανακοίνωσε ότι θα συγκαλέσει μια νέα ανεξάρτητη Παγκόσμια Επιτροπή για τις Ανθρωποκεντρικές Μεταβάσεις Καθαρής Ενέργειας που θα αναπτύξει συστάσεις πολιτικής για τους υπουργούς ενέργειας και κλίματος και τους διεθνείς φορείς λήψης αποφάσεων σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα αξιοποιηθούν πλήρως τα οφέλη από τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, ιδίως για ευάλωτες κοινότητες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης