Εξοικονομώ

Με διαδικασίες …fast track η αλλαγή παρόχου για πιο φθηνό ρεύμα έως και 25% – Τα τρία βήματα της μετάβασης

Με διαδικασίες …fast track η αλλαγή παρόχου για πιο φθηνό ρεύμα έως και 25% – Τα τρία βήματα της μετάβασης
Εφόσον πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις, η μεταφορά στον νέο προμηθευτή ενέργειας γίνεται εντός 10 – 15 ημερών από την υπογραφή της σχετικής αίτησης, δίχως στο μεταξύ ο καταναλωτής να μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στο σπίτι ή την επιχείρησή του
Έχετε σκεφτεί να αλλάξετε πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να μειώσετε τον λογαριασμό ρεύματος επωφελούμενος τις προσφορές των εταιριών, αλλά το αναβάλλετε διαρκώς γιατί «φοβάστε» μήπως μπλέξετε σε γραφειοκρατικές και χρονοβόρες διαδικασίες;
Λάθος.
Η μετάβαση από τη ΔΕΗ σε κάποια από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που μπορούν να εξασφαλίσουν ρεύμα στο σπίτι ή την επιχείρησή σας είναι πλέον μια απλή και σχετικά γρήγορη χρονικά διαδικασία, η οποία μάλιστα έχει αυτοματοποιηθεί σε τέτοιο βαθμό που δεν απαιτεί την φυσική παρουσία του άμεσα ενδιαφερόμενου για την ολοκλήρωσή της.
Εφόσον προηγουμένως έχετε πραγματοποιήσει την απαραίτητη έρευνα αγοράς για να διαπιστώσετε ποιος από τους παρόχους μπορεί να σας προσφέρει χαμηλότερη τιμή ηλεκτρικής ενέργειας βάσει των αναγκών σας, ως υποψήφιος πελάτης των ιδιωτικών εταιριών εμπορίας ρεύματος θα πρέπει να ακολουθήσετε ορισμένα βασικά βήματα για να αποκτήσετε τις υπηρεσίες που επιθυμείτε.  
Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί ότι στην ελληνική αγορά στον τομέα της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας δραστηριοποιούνται πλέον αρκετές ιδιωτικές επιχειρήσεις (Protergia, Ήρων, Watt + Volt, Volterra, Green κ.α.) που προσφέρουν ακριβώς ότι και η ΔΕΗ με τη διαφορά πως τα τιμολόγιά τους είναι φθηνότερα μέχρι και 25% σε σχέση με εκείνα που προσφέρει η κρατική εταιρία.

Ίδιο ρεύμα, ίδιες οι τρίτες χρεώσεις

Υπογραμμίζεται πως το ηλεκτρικό ρεύμα που παρέχουν οι εταιρίες, όπως επίσης και το δίκτυο μεταφοράς που χρησιμοποιούν, είναι ακριβώς τα ίδια με εκείνα της ΔΕΗ και το μόνο στο οποίο διαφοροποιούνται είναι η τιμολόγηση του βασικού προϊόντος (του ηλεκτρικού ρεύματος δηλαδή), με όλες τις υπόλοιπες χρεώσεις (όπως π.χ. ΕΡΤ, δημοτικά τέλη, Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας κτλ) να είναι απολύτως οι ίδιες.  
Επομένως, είναι προς το συμφέρον του καταναλωτή να επιλέξει προμηθευτή ηλεκτρικού αποκλειστικά και μόνο με βάση το φθηνότερο κόστος για την ποσότητα του ρεύματος που έχει διαπιστώσει πως χρησιμοποιεί σε μηνιαία βάση.
Το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της αλλαγής προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος είναι η πραγματοποίηση μιας ενδελεχούς έρευνας αγοράς σχετικά με τα τιμολόγια, τις εκπτώσεις και τις επιπλέον προσφορές που διαθέτουν οι εταιρίες – πάροχοι.


Βάση των στοιχείων αυτών και των συγκρίσεων που θα κάνει, ο καταναλωτής είναι σχετικά εύκολο να καταλήξει σ’ εκείνον τον πάροχο που του εξασφαλίζει φθηνότερο ρεύμα.   
Σημειώνεται πως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αποφεύγεται η επιλογή προμηθευτή μέσω της τηλεφωνικής προώθησης προϊόντων, στην οποία επιδίδονται κάποιες εταιρίες – πάροχοι.
Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί πως προκειμένου να αποκτήσει κάποιος καινούργιο προμηθευτή ηλεκτρικού, εφόσον διαπιστωμένα τον συμφέρει οικονομικά, θα πρέπει απαραιτήτως να μην έχει οφειλές – ή αν χρωστά, να έχει προβεί σε σχετική ρύθμιση – στη ΔΕΗ ή στον πάροχο με τον οποίο ήδη συνεργάζεται.
Αν καλύπτει τη συγκεκριμένη προϋπόθεση, τότε ο δρόμος για την μετάβαση σε νέο προμηθευτή ρεύματος είναι ανοιχτός.  

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά

Εφόσον, λοιπόν, καταλήξει στον πάροχο και το επιμέρους πρόγραμμα που  καλύπτει τις ανάγκες του με τον πλέον οικονομικότερο τρόπο, ο καταναλωτής δεν έχει παρά να έρθει σε επαφή με την επιλεγείσα εταιρία.
Το δεύτερο αυτό βήμα της διαδικασίας μεταφοράς σε νέο προμηθευτή ρεύματος, μπορεί να γίνει είτε τηλεφωνικά είτε επισκεπτόμενος ο ενδιαφερόμενος ένα από τα καταστήματα που προωθούν τα προγράμματα των εναλλακτικών παρόχων.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως η Protergia συνεργάζεται με το δίκτυο καταστημάτων Cosmote και Γερμανός, η Elpedison με τα καταστήματα Public, η Green με την αλυσίδα Κωτσόβολος.
Το τρίτο και τελευταίο βήμα της όλης διαδικασίας αφορά στην προσκόμιση των απαραίτητων εγγράφων και δικαιολογητικών προς το νέο προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος.
Ειδικότερα, τα απαραίτητα έγγραφα και δικαιολογητικά είναι:
•    Η υπογεγραμμένη Σύμβαση Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας με τους όρους της Σύμβασης. Πριν υπογράψει, ο καταναλωτής πρέπει να διαβάσει με ιδιαίτερη προσοχή τους όρους της σύμβασης και ειδικά τα «ψιλά» γράμματα αυτής


•    Ο υπογεγραμμένος Τιμοκατάλογος Ηλεκτρικής Ενέργειας
•    Το φωτοαντίγραφο του τελευταίου εκκαθαριστικού λογαριασμού ηλεκτρικής ενέργειας
•    Το αντίγραφο του συμβολαίου ιδιοκτησίας του ακινήτου ή του μισθωτηρίου συμβολαίου σε περίπτωση εκμίσθωσης
•    Η φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας του καταναλωτή
Σε περίπτωση που η παροχή ρεύματος αφορά σε επαγγελματικό χώρο (κατάστημα, γραφείο) ο ενδιαφερόμενος πρέπει να προσκομίσει και όλα τα σχετικά νομιμοποιητικά έγγραφα (ΦΕΚ, καταστατικό ή έναρξη επιχείρησης).
Η όλη διαδικασία ολοκληρώνεται σε διάστημα περίπου 10 – 15 ημερών από την υπογραφή της αίτησης, δίχως ο καταναλωτής να μείνει χωρίς την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στο μεσοδιάστημα.  
Ο ακριβής χρόνος ολοκλήρωσης της μετάβασης από τον έναν στον άλλο πάροχο εξαρτάται από το φόρτο εργασιών του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) που εποπτεύει τη διαδικασία και δίνει τη σχετική έγκριση.  
Θα πρέπει να επισημανθεί πως σε περίπτωση που ο καταναλωτής για οποιονδήποτε λόγο αλλάξει γνώμη, έχει νομικά το δικαίωμα υπαναχώρησης από τη σύμβαση, αζημίως, εντός 14 ημερών από τη σύναψή της.

Καλύτερος έλεγχος της κατανάλωσης

Η αλλαγή προμηθευτή δεν σημαίνει ότι αλλάζει ο τρόπος καταμέτρησης της κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς ο ΔΕΔΔΗΕ συνεχίζει να είναι ο αρμόδιος φορέας για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης εργασίας.
Επίσης, δεν γίνεται καμία αλλαγή στον μετρητή της κατανάλωσης, ο οποίος εξακολουθεί να λειτουργεί όπως και πριν την μετάβαση στον νέο πάροχο.
Ωστόσο, οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να δίνουν οι ίδιοι την καταμέτρηση της κατανάλωσής τους είτε μέσω τηλεφώνου είτε μέσα από τις ειδικές ηλεκτρονικές πλατφόρμες που έχουν αναπτύξει οι εταιρίες προμήθειας.
Μάλιστα, οι εταιρίες προσφέρουν στους πελάτες τους ηλεκτρονικές εφαρμογές μέσω των οποίων αυτοί μπορούν να ελέγχουν ανά πάσα στιγμή την κατανάλωση ρεύματος στο σπίτι ή την επιχείρησή τους.


Επιπλέον, ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τη συχνότητα έκδοσης λογαριασμού, ανάλογα με τις ανάγκες του.
Ως γνωστόν η ΔΕΗ εκδίδει δύο λογαριασμούς (έναν έναντι και έναν εκκαθαριστικό) για την κατανάλωση του τετραμήνου που αποστέλλονται ανά δύο μήνες.  
Οι εναλλακτικοί πάροχοι δίνουν, όμως, τη δυνατότητα έκδοσης λογαριασμού ανά μήνα εφόσον φυσικά το επιθυμεί ο πελάτης τους.
Οι λογαριασμοί μπορούν να εξοφληθούν σε όλες τις τράπεζες, στα συνεργαζόμενα με τις εταιρίες παρόχους καταστήματα, αλλά και ηλεκτρονικά μέσω του διαδικτύου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης