Εξοικονομώ

Μείωση δαπάνης μέχρι 80% για το ηλεκτρικό ρεύμα χάρη στις οικιακές συσκευές υψηλής ενεργειακής απόδοσης

Μείωση δαπάνης μέχρι 80% για το ηλεκτρικό ρεύμα χάρη στις οικιακές συσκευές υψηλής ενεργειακής απόδοσης
Τα νοικοκυριά μπορούν να εκμεταλλευτούν τις προσφορές και τις εκπτώσεις των καταστημάτων ηλεκτρικών - ηλεκτρονικών ειδών για να αντικαταστήσουν τις παλαιές ενεργοβόρες συσκευές και να εξασφαλίσουν σημαντική μείωση στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος
Είναι οι μεγαλύτεροι «καταναλωτές» ενέργειας σε ένα νοικοκυριό, αφού για να λειτουργήσουν απορροφούν περισσότερο από το 60% του ηλεκτρικού ρεύματος.
Ωστόσο είναι και απολύτως απαραίτητες προκειμένου η καθημερινότητα και η διαβίωσή μας στους χώρους της κατοικίας να είναι ευκολότερη και ποιοτικότερη.
Οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της λειτουργικότητας του κάθε σπιτιού και παράλληλα εκείνον τον παράγοντα που μπορεί να επηρεάσει ουσιαστικά την προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας.
Για το λόγο αυτό η κάθε οικογένεια και ιδίως τα καινούρια ζευγάρια που δημιουργούν εξ αρχής το δικό τους νοικοκυριό, είναι σκόπιμο να επιλέγουν οικιακές συσκευές με ορθολογικά κριτήρια και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι τα προϊόντα υψηλής ενεργειακής κλάσης απαιτούν πολύ λιγότερη ενέργεια και κατά συνέπεια διασφαλίζουν σημαντική μείωση της δαπάνης για ηλεκτρικό ρεύμα.



Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως οι συσκευές χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας είναι λίγο ακριβότερες από εκείνες που ανήκουν σε χαμηλότερη ενεργειακή κλάση, όμως οι υποψήφιοι αγοραστές και δη εκείνοι που χρειάζεται να αποκτήσουν ταυτόχρονα περισσότερες από μία ηλεκτρικές συσκευές (όπως είναι τα νέα ζευγάρια) μπορούν να εκμεταλλευτούν τις προσφορές και τα «πακέτα» προϊόντων που διαθέτουν κατά καιρούς τα καταστήματα ηλεκτρικών – ηλεκτρονικών ειδών για να τα αποκτήσουν σε πολύ πιο προσιτές τιμές.

Προσφορές, εκπτώσεις και ευκολίες πληρωμής

Για το λόγο αυτό οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κάνουν ενδελεχή έρευνα αγοράς ώστε να εντοπίσουν τις τρέχουσες προσφορές, αλλά και να διαπραγματευτούν την τελική τιμή της οικιακής συσκευής που τους ενδιαφέρει αφού σε αρκετές περιπτώσεις τα καταστήματα έχουν τη δυνατότητα επιπλέον εκπτώσεων.
«Οι προσφορές, αλλά και οι εκπτώσεις στα πακέτα αγορών, όπως επίσης και η διευκόλυνση στην αποπληρωμή τους, είναι κάτι που χαρακτηρίζει την αλυσίδα μας και μας κάνει ιδιαίτερα περήφανους που μπορούμε να ανταπεξέλθουμε επιτυχώς στις απαιτήσεις κάθε σύγχρονου νοικοκυριού, με την προσαρμοστικότητα και την ευελιξία που έχουμε ως ο μεγαλύτερος retailer στην αγορά», αναφέρει στο World Energy News στέλεχος της εταιρίας Κωτσόβολος.



Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη αλυσίδα εμπορίας ηλεκτρικών – ηλεκτρονικών ειδών δίνει πολύ συχνά επιπλέον κίνητρα στους πελάτες της για την αντικατάσταση των παλαιών ενεργοβόρων συσκευών τους, ενθαρρύνοντας έτσι την ανακύκλωση και την χρήση σύγχρονων και ενεργειακά αποδοτικότερων ηλεκτρικών ειδών.  
Επισημαίνεται πως η αλυσίδα Κωτσόβολος υπήρξε η πρώτη του είδους της που ξεκίνησε το πρόγραμμα ανακύκλωσης παλαιών και ενεργοβόρων οικιακών συσκευών τον Απρίλιο του 2008, έχοντας ανακυκλώσει έως σήμερα περισσότερες από 748.000 συσκευές συνολικού βάρους άνω των 12.780 τόνων. 

Όσοι, λοιπόν, θέλουν να αντικαταστήσουν το παλαιό τους πλυντήριο ρούχων με ένα σύγχρονο που θα καταναλώνει πολύ λιγότερο ρεύμα, μπορούν να εκμεταλλευτούν το συγκεκριμένο πρόγραμμα και να εξασφαλίσουν τα πλεονεκτήματα – ανταλλάγματα που προσφέρονται.

Επιλογή συσκευών βάσει κριτηρίων

Ο χώρος, το κόστος, αλλά και η έλλειψη ελεύθερου χρόνου είναι – σύμφωνα με το στέλεχος της Κωτσόβολος – οι τρεις καθοριστικοί παράγοντες που οφείλει να έχει στο νου του ο καθένας πριν αγοράσει νέες συσκευές.
«Οι χώροι του σπιτιού όσο και οι συσκευές που το απαρτίζουν, θα πρέπει να είναι πέραν από λειτουργικές και μοντέρνες», αναφέρει και υπογραμμίζει πως «η σύγχρονη οικογένεια περνάει όλο και λιγότερο χρόνο σπίτι, λόγω των  υποχρεώσεων, οπότε απαιτείται να εξασφαλίσει τις καλύτερες δυνατές λύσεις όσον αφορά στην ποικιλία σε ηλεκτρικές – ηλεκτρονικές συσκευές, που αδιαμφισβήτητα συνδυάζουν την ομαλή λειτουργικότητα ενός νοικοκυριού και μία ιδιαίτερα ξεκούραστη εμπειρία κατά την χρήση τους».
Επισημαίνεται πως ένα νέο νοικοκυριό για να είναι απόλυτα λειτουργικό θα πρέπει να διαθέτει ψυγείο, πλυντήριο ρούχων και πιάτων, στεγνωτήριο, κουζίνα και απορροφητήρα, φούρνο μικροκυμάτων, ηλεκτρική σκούπα, κλιματιστικό, συσκευή σιδερώματος, σκεύη και συσκευές μαγειρικής, μηχανή καφέ, αποχυμωτές.  
Αν όχι όλες, τότε οι βασικότερες και εκείνες οι συσκευές που χρησιμοποιούνται συχνότερα καλό είναι να ανήκουν σε σχετικά υψηλή ενεργειακή κλάση, ώστε το κόστος λειτουργίας τους να είναι όσο το δυνατόν μικρότερο.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει το στέλεχος της Κωτσόβολος, σε βάθος χρόνου το κέρδος για το νοικοκυριό που διαθέτει συσκευές αυτής της κατηγορίας θα είναι το λιγότερο 10%.
«Αγοράζοντας μία νέα συσκευή που είναι ενεργειακά περισσότερο αποδοτική, ο κάτοχός της επωφελείται από τη μείωση στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Έτσι ουσιαστικά πληρώνοντας τη νέα συσκευή είναι σαν να επενδύει και να κερδίζει σε κατανάλωση ενέργειας», τονίζει.

 
Με βάση τους τιμοκαταλόγους και τις προσφορές των καταστημάτων Κωτσόβολος, μια κατοικία μπορεί να εξοπλιστεί πλήρως με ένα κόστος της τάξεως των 1.500 - 2.000 ευρώ.
Ωστόσο, αν ο καταναλωτής επιλέξει να αγοράσει μόνο συσκευές υψηλής ενεργειακής κλάσης, τότε το κόστος ανεβαίνει μεν κατά 10 – 20%, αλλά σίγουρα εξασφαλίζει καλύτερη ποιότητα ζωής και ακόμη μεγαλύτερη μείωση στην κατανάλωση ενέργειας.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η διαφορά αυτή στην τιμή μπορεί να καλυφθεί στο σύνολό της σε σύντομο χρονικό διάστημα από την εξοικονόμηση που θα πετύχει το νοικοκυριό στο ηλεκτρικό ρεύμα.
Οπότε σε βάθος χρόνου, η αγορά οικιακών συσκευών χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης αποδεικνύεται συμφέρουσα οικονομικά.

Τα ποσοστά εξοικονόμησης ενέργειας ανά συσκευή  

Το επίπεδο της εξοικονόμησης διαφέρει από συσκευή σε συσκευή, αλλά και μεταξύ των διαφορετικών ενεργειακών κλάσεων στις οποίες αυτές ανήκουν.
Σε γενικές γραμμές, πάντως, και με βάση τα επίσημα στοιχεία, τα ποσοστά εξοικονόμησης ενέργειας που μπορούν να πετύχουν οι διάφορες βασικές οικιακές ηλεκτρικές συσκευές έχουν ως ακολούθως:
•    Η εξοικονόμηση ενέργειας σε ψυγεία και ψυγειοκαταψύκτες ανώτερης τάξης κυμαίνεται περίπου από 62% έως και 79%
•    Στους φούρνους η εξοικονόμηση ενέργειας κυμαίνεται περίπου από 32% - 47%, ενώ μπορεί να φτάσει το 57% αν ο φούρνος είναι μεσαίου μεγέθους
•    Στο πλυντήριο ρούχων το ποσοστό της εξοικονόμησης διαμορφώνεται από 32% - 44% περίπου
•    Στο στεγνωτήριο ρούχων κυμαίνεται περίπου από 54% - 70%
•    Στο πλυντήριο πιάτων η εξοικονόμηση κυμαίνεται από 30% - 41%
•    Στην κλιματιστική μονάδα το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται από 34% -75%. Μάλιστα, αν η μονάδα λειτουργεί παράλληλα με ανεμιστήρα στο ταβάνι, τότε η εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να φτάσει στο 50%
•    Η εξοικονόμηση ενέργειας από τη χρήση της τηλεόρασης διαμορφώνεται μεταξύ 58% - 77%
•    Τέλος, μία ηλεκτρική σκούπα που ανήκει σε μία από τις υψηλότερες ενεργειακές κατηγορίες μπορεί να πετύχει εξοικονόμηση ενέργειας της τάξεως του 33% - 49%


Από εκεί και πέρα, ανάλογα με τη χρήση και την ορθολογική λειτουργία των συσκευών, το κάθε νοικοκυριό είναι δυνατόν να περιορίσει ακόμη περισσότερο τις δαπάνες για το ηλεκτρικό ρεύμα που χρησιμοποιεί.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως το πλυντήριο πιάτων ή ρούχων, καθώς και το στεγνωτήριο θα πρέπει να είναι γεμάτα πριν τη λειτουργία τους, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να τίθενται σε λειτουργία σε σύντομα χρονικά διαστήματα, εξοικονομώντας έτσι τόσο ενέργειας όσο και νερό.
Σε ότι αφορά μια άλλη ενεργοβόρα συσκευή, αυτή της ηλεκτρικής κουζίνας – φούρνου, ο χρήστης είναι καλό να φροντίζει να εφαρμόζουν καλά οι κατσαρόλες στις εστίες τις κουζίνας, ενώ δεν θα πρέπει να ανοίγει άσκοπα την πόρτα του φούρνου όταν αυτός είναι σε λειτουργία.
Επιπλέον, κερδίζει σε ρεύμα αν σβήνει τον φούρνο λίγα λεπτά (5 – 10) πριν γίνει το φαγητό, αφού η θερμότητα που ήδη υπάρχει είναι υπεραρκετή για να ολοκληρώσει το μαγείρεμα.
Τέλος, για την τρίτη πιο ενεργοβόρα συσκευή εντός της οικίας που δεν είναι άλλη από τον ψυγειοκαταψύκτη, ο θάλαμος συντήρησης δεν θα πρέπει να έχει θερμοκρασία χαμηλότερη από τους 7 βαθμούς και του καταψύκτη από τους –18 βαθμούς Κελσίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης