Εξοικονομώ

Δροσισμός δίχως κλιματιστικό για 100% εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι τις ημέρες που … σκάει ο τζίτζικας

Δροσισμός δίχως κλιματιστικό για 100% εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι τις ημέρες που … σκάει ο τζίτζικας
Οκτώ ανέξοδες λύσεις για να εξασφαλίσουμε δροσιά στους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού όταν η θερμοκρασία χτυπήσει «κόκκινο», χωρίς να χρειαστεί να καταναλώσουμε ηλεκτρική ενέργεια με τη θέση σε λειτουργία των ενεργοβόρων κλιματιστικών μηχανημάτων
Τα καλοκαίρια στην Ελλάδα δεν σημαίνουν μόνο ήλιο, θάλασσα και διακοπές.
Σημαίνουν, επίσης, υψηλές θερμοκρασίες, καύσωνες, σπίτια που «βράζουν» από τη ζέστη και κλιματιστικά που δουλεύουν στο φουλ και που - όταν έρθει η ώρα του λογαριασμού ρεύματος - τσουρουφλίζουν τις τσέπες των ιδιοκτητών τους.
Φυσικά, μια κατοικία που έχει εξοπλιστεί με εξωτερική θερμομόνωση, κουφώματα με θερμοδιακοπή και διπλά ενεργειακά τζάμια, δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα με την ίδια ένταση, καθώς τα συστήματα που διαθέτει περιορίζουν σε σημαντικό βαθμό τη διείσδυση της ζέστης στο εσωτερικό και άρα ελαττώνουν την ανάγκη τεχνητού κλιματισμού.
Ωστόσο, τα περισσότερα οικιστικά ακίνητα στη χώρα μας είναι εκτεθειμένα στις …καυτές ορέξεις του ήλιου, τις οποίες όμως μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά με ορισμένες εύκολες και κυρίως ανέξοδες πρακτικές.
Πρακτικές που δεν απαιτούν την κατανάλωση ρεύματος και άρα εξασφαλίζουν έως και 100% εξοικονόμηση ενέργειας σε ένα νοικοκυριό. 
Το World Energy News, λίγο πριν ο υδράργυρος ξεκινήσει την σταδιακή άνοδό του προς την κορυφή της κλίμακας Κελσίου, παρουσιάσει τις οκτώ βασικότερες τεχνικές που μπορεί να εφαρμόσει ο καθένας χωρίς ιδιαίτερο κόπο και κυρίως χωρίς – ή έστω με ελάχιστα – χρήματα προκειμένου να διατηρήσει δροσερό το σπίτι του δίχως να χρειαστεί να βάλει σε λειτουργία τον κλιματισμό.  
Ειδικότερα, για να έχουμε κατά το δυνατόν δροσερούς τους χώρους της κατοικίας μας όταν έξω … σκάει ο τζίτζικας, θα πρέπει να:  

•    Κρατάμε την ηλιακή ακτινοβολία έξω από το σπίτι τις θερμές ώρες της ημέρας. Για να εμποδίσουμε να εισέλθει και να «εγκλωβιστεί» η υψηλή θερμοκρασία μέσα στη κατοικία μας, ιδίως όταν αυτή δεν διαθέτει ενεργειακού τύπου κουφώματα, κλείνουμε τα εξωτερικά παραθυρόφυλλα – παντζούρια και κατεβάζουμε τα στόρια – περσίδες κατά τις μεσημεριανές ώρες. Μπορούμε, επίσης, να καλύψουμε τα παράθυρα με ειδικές μεμβράνες ηλιοπροστασίας ή ανακλαστικά που αντανακλούν το φως και κρατούν τη θερμότητα μακριά από το σπίτι. Επιπλέον, κλείνουμε τις κουρτίνες που καλό είναι να έχουν ανοιχτά χρώματα. Ασφαλώς, εάν υπάρχουν τέντες φροντίζουμε σε κάθε περίπτωση να είναι κατεβασμένες, καθώς αποτελούν βασικό παράγοντα για τη «θωράκιση» του σπιτιού έναντι της ζέστης. Οι τέντες μειώνουν δραστικά τα θερμικά ηλιακά φορτία που έρχονται σε άμεση επαφή με το σπίτι με αποτέλεσμα η εσωτερική θερμοκρασία να διατηρείται σε ανεκτά επίπεδα.

•    Αερίζουμε τους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού νωρίς το πρωί και μετά τη δύση του ηλίου. Τις ημέρες που η θερμοκρασία ξεπερνά τους 32 - 33 βαθμούς Κελσίου φροντίζουμε να αερίζουμε καλά τους χώρους της κατοικίας μας, ώστε να φύγει η συσσωρευμένη ζέστη και να δροσίσει ο χώρος. Έτσι, τόσο τις πρωινές ώρες όσο και αφού δύσει ο ήλιος ανοίγουμε τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες, αφήνοντας το πρωινό αλλά και το  βραδινό αεράκι να εισέλθει στο εσωτερικό του σπιτιού μας και να ανανεώσει – δροσίσει την ατμόσφαιρα.


Ωστόσο, στη συνέχεια θα πρέπει να κλείσουμε όλες τις πιθανές εξόδους της δροσιάς (πόρτες, παράθυρα, ανοίγματα, χαραμάδες) προκειμένου να διατηρήσουμε κατά το δυνατόν περισσότερη ώρα τον φρέσκο και δροσερό αέρα εντός της οικίας μας.

•    Περιορίζουμε τη λειτουργία συσκευών που εκπέμπουν θερμότητα και αντικαθιστούμε τους λαμπτήρες πυρακτώσεως. Η χρήση της ηλεκτρικής κουζίνας και του φούρνου αυξάνει τη θερμοκρασία στο σπίτι, ιδίως όταν λειτουργούν κατά τη διάρκεια των θερμότερων ωρών της ημέρας. Για το λόγο αυτό είναι προτιμότερο το μαγείρεμα να γίνεται νωρίς το πρωί ή το βράδυ. Ακόμη καλύτερα – και συνάμα υγιεινότερο – είναι να ετοιμάζουμε μια δροσερή σαλάτα ή ένα κρύο σάντουιτς για τη διατροφή μας τις ημέρες που η θερμοκρασία «σκαρφαλώνει» στα ύψη. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το υπαίθριο μπάρμπεκιου ή μια ψησταριά εξωτερικής χρήσης για την προετοιμασία φαγητού. Θερμότητα εκπέμπουν και οι κλασικές λάμπες πυρακτώσεως, οι οποίες έχουν μεν καταργηθεί – αποσυρθεί από την αγορά, ωστόσο δεν αποκλείεται σε κάποια σπίτια να χρησιμοποιούνται ακόμη. Ένας κοινός λαμπτήρας πυρακτώσεως μετατρέπει το 80% της ενέργειας που καταναλώνει σε θερμότητα, η οποία διοχετεύεται στο χώρο. Για το λόγο αυτό, αντικαθιστούμε άμεσα τις παλαιές αυτές λάμπες (οι οποίες σημειωτέων καταναλώνουν αρκετό ρεύμα κατά τη λειτουργία τους) με λάμπες τεχνολογίας LED, οι οποίες και λιγότερη ενέργεια καταναλώνουν και δεν εκλύουν καθόλου θερμότητα στο χώρο.

•    Χρησιμοποιούμε ανεμιστήρες οροφής και δαπέδου. Με ένα σχετικά μικρό κόστος (οι τιμές τους ξεκινούν από τα 30 – 40 ευρώ) και με ιδιαίτερα χαμηλή κατανάλωση ρεύματος (περίπου 15 φορές μικρότερη σε σχέση με την αντίστοιχη που απαιτεί η λειτουργία ενός κλιματιστικού) μπορούμε να δροσίσουμε αποτελεσματικά τους χώρους του σπιτιού μας όταν ο υδράργυρος φτάνει στα ύψη. Όταν ο ανεμιστήρας είναι σωστά τοποθετημένος, σπρώχνει τον ζεστό αέρα από το δωμάτιο προς το εξωτερικό, δημιουργώντας – μαζί με το άνοιγμα πίσω του –  μία πιο φυσική και δροσερή ροή αέρα. Όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι πολύ πιο υψηλή σε σχέση με εκείνη του δωματίου, ο ανεμιστήρας πρέπει να τοποθετείται έτσι ώστε να «κοιτάζει» προς το εσωτερικό.


Επιπρόσθετα τοποθετούμε ένα παγωμένο μπουκάλι με νερό μπροστά από τον ανεμιστήρα, προκειμένου να κρυώνει ο αέρας που δημιουργείται και να κυκλοφορεί στο δωμάτιο περισσότερο δροσερός. Σε περίπτωση δε που το σπίτι είναι ψηλοτάβανο, ενδείκνυται η τοποθέτηση ανεμιστήρα οροφής. Πρέπει όμως να προσέξουμε αυτός να δουλεύει αριστερόστροφα (σημειώνεται πως οι περισσότεροι από τους ανεμιστήρες οροφής διαθέτουν ειδικό διακόπτη επιλογής της φοράς περιστροφής), καθώς με τον τρόπο αυτό ο δροσερός αέρας (ο οποίος είναι βαρύτερος σε σχέση με τον θερμό και συγκεντρώνεται πιο κοντά στο δάπεδο) ανασηκώνεται και διαχέεται παντού στο χώρο.   

•    Αποφεύγουμε να κάνουμε δουλειές του σπιτιού που αυξάνουν τα επίπεδα της υγρασίας στο εσωτερικό της κατοικίας. Καλό είναι το πλύσιμο των πιάτων και των ρούχων να γίνεται το βράδυ, καθώς έτσι περιορίζουμε την υγρασία και επομένως την αίσθηση της ζέστης κατά τη διάρκεια της ημέρας.  Επιπλέον, όσον αφορά στο μπάνιο φροντίζουμε να αφήνουμε ανοιχτό το παράθυρο ή την πόρτα για να στεγνώνει ο χώρος, αν και το πιο ιδανικό σενάριο είναι η χρήση εξαεριστήρα. Υπάρχει όμως και η λύση του αφυγραντήρα, που αντιμετωπίζει την αποπνικτική αίσθηση που δημιουργεί η υγρασία.

•    Τοποθετούμε θερμόμετρο – υγρασιόμετρο για τον έλεγχο της θερμοκρασίας που επικρατεί μέσα στο σπίτι. Ο έλεγχος και γνώση της θερμοκρασίας – υγρασίας στο εσωτερικό της κατοικίας αποτρέπει τη χρήση συσκευών δροσισμού και κατ’ επέκταση την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς η αίσθηση της ζέστης που έχουμε συνήθως είναι υποκειμενική και «ψυχολογική», επηρεαζόμενη σε ένα βαθμό από τις εξωτερικές καιρικές συνθήκες. Δηλαδή, αισθανόμαστε ότι στο χώρο μας επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες χωρίς αυτό να ισχύει στην πραγματικότητα.


Ένα θερμόμετρο τοίχου (ή και υγρασιόμετρο ταυτόχρονα) που θα δείχνει την θερμοκρασία δωματίου είναι η καλύτερη λύση για την ορθή αντίληψη του επιπέδου ζέστης. Σημειώνεται πως μια ιδανική θερμοκρασία για το εσωτερικό του σπιτιού το καλοκαίρι είναι οι 26 βαθμοί Κελσίου.

•    Βάφουμε τους εξωτερικούς τοίχους με ανοιχτά και μη απορροφητικά – ενεργειακά χρώματα. Όταν η ηλιακή ακτινοβολία πέφτει πάνω σε μία επιφάνεια - σε έναν τοίχο εν προκειμένω - τότε αυτή είτε απορροφάται είτε ανακλάται είτε συμβαίνουν και τα δύο ταυτόχρονα. Οι μουντοί και σκουρόχρωμοι εξωτερικοί τοίχοι απορροφούν περί το 70 - 90% της ακτινοβολίας, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η θερμοκρασία στο εσωτερικό του σπιτιού. Έτσι, με την πρώτη ευκαιρία για ένα φρεσκάρισμα του χρώματος της εξωτερικής τοιχοποιίας, φροντίζουμε να επιλέξουμε ανοιχτά χρώματα που εμποδίζουν κατά το δυνατόν την διείσδυση της θερμότητας στους εσωτερικούς χώρους της κατοικίας. Επιπλέον, θα πρέπει να έχουμε υπόψη πως στην αγορά κυκλοφορούν ειδικά ενεργειακά χρώματα με υψηλό ποσοστό ανακλαστικότητας της ηλιακής ακτινοβολίας και θερμομονωτικές ιδιότητες, η εφαρμογή των οποίων στους εξωτερικούς τοίχους περιορίζει την ανάγκη τεχνητού δροσισμού της κατοικίας.

•    Φυτεύουμε φυλλοβόλα δέντρα στον κήπο ή αναρριχώμενα φυτά στο μπαλκόνι. Το πράσινο δεν δίνει μόνο ομορφιά στο χώρο, αλλά προστατεύει παράλληλα την κατοικία μας από την έντονη ηλιακή ακτινοβολία και τις υψηλές θερμοκρασίες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Σε περίπτωση που η κατοικία διαθέτει κήπο μπορούμε να φυτέψουμε φυλλοβόλα δέντρα στην πλευρά εκείνη που τη «χτυπάει» περισσότερο ο ήλιος τις μεσημεριανές ώρες, έτσι ώστε η σκιά που θα δημιουργηθεί να εμποδίσει την άμεση επαφή της τοιχοποιίας με τις ακτίνες του ηλίου και τη μεταφορά θερμότητας από το εξωτερικό περιβάλλον στο εσωτερικό του ακινήτου.


Η επιλογή των φυλλοβόλων δέντρων δεν είναι τυχαία, καθώς αυτά μένουν «γυμνά» το χειμώνα και έτσι επιτρέπουν την διείσδυση του ηλίου στο σπίτι μας και την εξασφάλιση επιπρόσθετης «φυσικής» θερμότητας στο ακίνητο. Αντίστοιχα στην περίπτωση του διαμερίσματος μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για τον ίδιο σκοπό αναρριχώμενα φυτά, τα οποία είτε αναπτύσσονται σε κάθετες πέργκολες είτε έχουν τη δυνατότητα να αναρριχηθούν απευθείας στον τοίχο. Όπως στην περίπτωση των δέντρων, έτσι και με τα αναρριχώμενα φυτά επιλέγουμε για το μπαλκόνι μας εκείνα τα είδη που «ρίχνουν» τα φύλλα τους τη χειμερινή περίοδο. Σε ότι αφορά στην ταράτσα, φροντίζουμε να καλύψουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιφάνειά της με γλάστρες και φυτά.  

Τέλος, τα ελαφρά και αεράτα ρούχα, η συχνή πόση κρύου νερού και χυμών, καθώς και το ντους με δροσερό νερό βοηθούν το σώμα μας – σε συνδυασμό με κάποια ή και με όλες τις παραπάνω πρακτικές – να αντιμετωπίσει καλύτερα τις υψηλές θερμοκρασίες χωρίς να χρειαστεί να καταφύγουμε στη λύση του ενεργοβόρου κλιματιστικού μηχανήματος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης