Εξοικονομώ

Ζεστό νερό στο σπίτι με την… εγγύηση του ήλιου και με εξοικονόμηση άνω των 300 ευρώ το χρόνο

Ζεστό νερό στο σπίτι με την… εγγύηση του ήλιου και με εξοικονόμηση άνω των 300 ευρώ το χρόνο
Το κόστος αγοράς ενός καλής ποιότητας ηλιακού θερμοσίφωνα ξεκινά από τα 700 ευρώ, ενώ η απόσβεση μπορεί να γίνει σε διάστημα μικρότερο των τριών ετών
Την πλέον άφθονη και εντελώς δωρεάν ενέργεια που διαθέτει η χώρα μας, αυτή δηλαδή που προέρχεται από την ηλιακή ακτινοβολία, εκμεταλλεύεται σήμερα ένα στα τρία ελληνικά νοικοκυριά για να εξασφαλίσει ζεστό νερό χρήσης για τις καθημερινές του ανάγκες.  
Ο ηλιακός θερμοσίφωνας αποτελεί, λοιπόν, την περισσότερο διαδεδομένη λύση ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης ενέργειας που χρησιμοποιούν οι οικίες στην Ελλάδα, καθώς χωρίς κανένα ουσιαστικό κόστος – εκτός φυσικά αυτού για την αγορά του – θερμαίνει το νερό που χρειάζεται ένα σπίτι για να είναι λειτουργικό.   
Με την χρήση του συγκεκριμένου συστήματος, το βασικό τμήμα του οποίου (ηλιακός συλλέκτης) τοποθετείται στην ταράτσα ή την κεραμοσκεπή για να υπάρχει άμεση επαφή με τον ήλιο και την ακτινοβολία του, επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας που αγγίξει ή και ξεπερνά το 80% με αντίστοιχη οικονομία σε χρήματα.
Σημειώνεται πως ο ηλιακός θερμοσίφωνας μπορεί να παράγει ζεστό νερό χρήσης (ΖΝΧ) ακόμη και όταν υπάρχει 50% συννεφιά σε ότι αφορά στις καιρικές συνθήκες.
Πάντως, το ποσοστό εξοικονόμησης εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την ποιότητα κατασκευής του ηλιακού θερμοσίφωνα, αφού ένα υψηλής ποιότητας σύστημα αποδίδει πολύ περισσότερο σε σύγκριση με ένα υποδεέστερο.
Στην αγορά υπάρχουν σήμερα παρά πολλά προϊόντα ηλιακών, γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα προσεκτική και επιμελημένη την επιλογή του.
Το World Energy News καταγράφει όλα εκείνα τα στοιχεία που θα πρέπει να λάβει υπόψη του ο καθένας που ενδιαφέρεται να «εξοπλίσει» το σπίτι του με έναν ηλιακό προκειμένου να γλυτώσει χρήματα κατά τη διαδικασία θέρμανσης του νερού.
Επισημαίνεται πως τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας πωλούνται περίπου 65 – 70 χιλιάδες ηλιακοί θερμοσίφωνες, αριθμός που είναι ο τρίτος μεγαλύτερος στην Ευρώπη μετά από τους αντίστοιχους στην Ιταλία και τη Γερμανία.  

Επιλογή με βάση τις ανάγκες της οικογένειας

Καταρχάς ιδιαίτερη σημασία οφείλει να δίνει ο ενδιαφερόμενος στη χωρητικότητα του ηλιακού θερμοσίφωνα.
Έτσι, το μέγεθος – χωρητικότητα του ηλιακού, θα πρέπει να επιλέγεται με βάση τις πραγματικές ανάγκες του κάθε νοικοκυριού.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένας ηλιακός με χωρητικότητα:  
•    120 λίτρων μπορεί να εξυπηρετήσει άνετα τις ανάγκες 2 έως 3 ατόμων
•    160 λίτρων είναι δυνατόν να καλύψει τις ανάγκες 3 έως 4 ατόμων
•    200 λίτρων εξυπηρετεί χωρίς πρόβλημα μια οικογένεια που απαρτίζεται από 4 έως 5 άτομα
•    250 – 300 λίτρων μπορεί να καλύψει σε ζεστό νερό χρήσης ένα νοικοκυριό που αποτελείται από 5 έως και 10 άτομα
Όπως είναι λογικό, όσο μεγαλύτερη η χωρητικότητα του ηλιακού θερμοσίφωνα, τόσο αυξάνεται και το κόστος αγοράς του.


Στον προσδιορισμό του κόστους παίζουν, επίσης, ρόλο το είδος – τεχνολογία του συστήματος, τα υλικά κατασκευής, ο κατασκευαστής.
Σε γενικές γραμμές πάντως, η σχετική δαπάνη για ένα αξιόπιστο σύστημα μπορεί να ξεκινήσει από τα 700 – 800 ευρώ (για έναν ηλιακό χωρητικότητας 120 λίτρων) και να αγγίξει ακόμη και τα 2.500 ευρώ (για έναν ηλιακό με χωρητικότητα 300 λίτρων).
Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί πως η αγορά ηλιακού θερμοσίφωνα είναι επιλέξιμη προς ένταξη στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» που  εξασφαλίζει επιδότηση μέχρι και το 70% της σχετικής δαπάνης και το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει το προσεχές διάστημα.
Όμως, ακόμη και σε περίπτωση που ένα νοικοκυριό δεν καταφέρει τελικά να εντάξει το συγκεκριμένο έργο ενεργειακής αναβάθμισης στο επικείμενο πρόγραμμα, είναι δεδομένο πως η αγορά ενός ηλιακού θερμοσίφωνα θα κάνει απόσβεση σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Χάρη στην εξοικονόμηση ενέργειας που επιτυγχάνει ένα μέσο νοικοκυριό για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης και η οποία υπολογίζεται σε περίπου 300 – 350 ευρώ το έτος, η απόσβεση του κόστους αγοράς και τοποθέτησης του ηλιακού μπορεί να γίνει σε διάστημα περίπου τριών ετών.  
Σε σχέση με τη διάρκεια ζωής του, επισημαίνεται πως αυτή συναρτάται  άμεσα από την ποιότητα των υλικών κατασκευής και την τεχνολογία του.
Έτσι, ένας ηλιακός που έχει εξωτερική επένδυση από ανοδιωμένο αλουμίνιο, κλειστό κύκλωμα αντιψυκτικού υγρού να προστατεύεται από μανδύα, μόνωση πολυουρεθάνης υψηλής πυκνότητας και πάχους, καθώς και μπόιλερ που είναι εσωτερικά επενδεδυμένο – επισμαλτωμένο, μπορεί να παράγει ζεστό νερό χρήσης για περίπου 20 - 25 συνεχή χρόνια.


Φυσικά, για να παρατείνουμε κατά το δυνατόν τη διάρκεια ζωής του ηλιακού μας θερμοσίφωνα θα πρέπει περίπου κάθε τρία με τέσσερα χρόνια να κάνουμε την απαραίτητη συντήρηση – service, έτσι ώστε αυτός να αποδίδει στο μέγιστο για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Είδη, πλεονεκτήματα και χαρακτηριστικά

Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες ανάλογα με τον τρόπο μεταφοράς ενέργειας από τον ήλιο στο ζεστό νερό χρήσης.
Έτσι, μπορεί κάποιος να επιλέξει ανάμεσα:
•    Στον ηλιακό θερμοσίφωνα ανοικτού κυκλώματος, όπου το νερό  ρέει μέσα από τον συλλέκτη, θερμαίνεται και αποθηκεύεται στο δοχείο ζεστού νερού χρήσης. Στους εν λόγω θερμοσίφωνες, το νερό περνάει μέσα από τον συλλέκτη, πράγμα που αφ’ ενός δημιουργεί πρόβλημα όταν το νερό περιέχει άλατα (καθώς τα άλατα συσσωρεύονται και φράσσουν τις σωληνώσεις) και αφ’ εταίρου θεωρείται ανθυγιεινό. Αυτοί είναι ο λόγοι που ο συγκεκριμένος τύπος συλλεκτών δεν είναι καθόλου διαδεδομένος στη χώρα μας και στην Ευρώπη γενικότερα.
•    Στον ηλιακό θερμοσίφωνα κλειστού κυκλώματος, όπου το νερό δεν ρέει αλλά βρίσκεται αποθηκευμένο στο μπόιλερ, ενώ η μεταφορά ενέργειας από το συλλέκτη στο μπόιλερ γίνεται με τη βοήθεια του κλειστού κυκλώματος που περιέχει άλλο νερό, πλήρως διαχωρισμένο από το νερό χρήσης. Αυτός είναι και ο πιο διαδεδομένος τύπος ηλιακού θερμοσίφωνα, τόσο στη χώρα μας, όσο και στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη.
Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί πως οι ηλιακοί θερμοσίφωνες κλειστού κυκλώματος, χωρίζονται με τη σειρά τους σε δύο κατηγορίες ανάλογα με τη θέση τοποθέτησης του δοχείου θέρμανσης του ζεστού νερού χρήσης.
Ειδικότερα:
•    Στους ηλιακούς θερμοσίφωνες φυσικής ροής, το δοχείο θέρμανσης ΖΝΧ (μπόιλερ) είναι συναρμολογημένο επάνω στη βάση του συλλέκτη και βρίσκεται ψηλότερα από αυτόν, με αποτέλεσμα η ροή νερού στο κλειστό κύκλωμα να γίνεται με φυσικό τρόπο (το θερμό ανεβαίνει μόνο του ψηλά και ωθεί το νερό που έχει κρυώσει στο μπόιλερ να επιστρέψει στον συλλέκτη για αναθέρμανση.
•    Στους ηλιακούς θερμοσίφωνες εξαναγκασμένης ροής (ή αλλιώς τους διαιρούμενους ηλιακούς θερμοσίφωνες), στους οποίους το δοχείο θέρμανσης ΖΝΧ βρίσκεται χαμηλότερα από τον συλλέκτη και για τον λόγο αυτόν δεν είναι δυνατή η μεταφορά ενέργειας από το συλλέκτη στο μπόιλερ με φυσικό τρόπο, αλλά γίνεται με «εξαναγκασμό», με τη βοήθεια κυκλοφορητή που κυκλοφορεί τα νερά στο κλειστό κύκλωμα και μεταφέρει την ενέργεια από το συλλέκτη στο δοχείο ΖΝΧ.
Τα συστήματα φυσικής κυκλοφορίας είναι πολύ εύκολα στην τοποθέτηση, απαιτούν λιγότερη συντήρηση και είναι σαφώς οικονομικότερα από τα συστήματα βεβιασμένης κυκλοφορίας.
Τα συστήματα βεβιασμένης κυκλοφορίας από την άλλη, αν και ακριβότερα, επιτρέπουν την τοποθέτηση του μπόιλερ στο υπόγειο, πράγμα που βοηθά τόσο σε λόγους αισθητικής (δεν υπάρχει η αντιαισθητική εικόνα του μπόιλερ στην οροφή του κτιρίου) όσο και στην εύκολη σύνδεση του μπόιλερ με το δίκτυο θέρμανσης.


Ωστόσο, οι ηλιακοί θερμοσίφωνες φυσικής ροής είναι ο πιο διαδεδομένος τύπος, αποτελούμενος από τον ηλιακό συλλέκτη, το μπόιλερ, τη βάση και το σετ σύνδεσης μεταξύ συλλέκτη και μπόιλερ.
Ο ενδιαφερόμενος να αποκτήσει για πρώτη φορά ηλιακό ή να αντικαταστήσει αυτόν που ήδη διαθέτει, θα πρέπει να γνωρίζει, επίσης, πως έχει να επιλέξει ανάμεσα σε δύο επιπλέον κατηγορίες:
•    Σ’ αυτούς που θερμαίνουν το νερό με τον ήλιο αλλά και με τη χρήση ρεύματος όταν δεν υπάρχει ικανοποιητική ηλιοφάνεια και οι οποίοι ονομάζονται ηλιακοί θερμοσίφωνες διπλής ενέργειας
•    Σ’ εκείνους που μπορούν να θερμάνουν το νερό με τον ήλιο, το ρεύμα, αλλά και μέσω του συστήματος θέρμανσης της κατοικίας και οι οποίοι ονομάζονται ηλιακοί θερμοσίφωνες τριπλής ενέργειας.

Έμφαση στον προσανατολισμό και τη βάση τοποθέτησης

Για την σωστή λειτουργία και υψηλή απόδοση του ηλιακού θερμοσίφωνα είναι σημαντικό αυτός να τοποθετηθεί στην κατάλληλη θέση και να έχει τον ορθό προσανατολισμό.  
Πιο συγκεκριμένα, ο συλλέκτης θα πρέπει να είναι προσανατολισμένος προς τον Νότο και η επιφάνεια του έχει τη σωστή κλίση σε σχέση με το οριζόντιο επίπεδο.
Επιπλέον, δεν θα πρέπει να υπάρχουν εμπόδια που να δημιουργούν σκιάσεις στον συλλέκτη της ηλιακής ενέργειας, καθώς κάτι τέτοιο θα περιορίσει την απόδοσή του.
Σημασία θα πρέπει να δοθεί, επίσης, στη βάση τοποθέτησης του ηλιακού θερμοσίφωνα.


Ειδικότερα, η βάση επί της οποίας θα τοποθετηθεί αυτός θα πρέπει:
•    Να είναι τέτοια που να αντέχει το φορτίο του ηλιακού έναντι ανέμων και σεισμού σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς
•    Να απαρτίζεται από σωστά γαλβανισμένα μεταλλικά εξαρτήματα, ώστε να αντέχει στη διάβρωση
•    Να είναι εύκολη στη συναρμολόγηση και αν είναι δυνατόν να είναι "αυτοφερόμενη", να μπορεί δηλαδή να μετακινηθεί συναρμολογημένη
•    Να μην έχει συγκολληθεί σε κανένα σημείο της
•    Να έχει αγκυρωθεί σωστά σε οπλισμένο σκυρόδεμα ή άλλο φέρον στοιχείο του κτιρίου με τρόπο που να αποκλείει την «υφαρπαγή» από τον αέρα
Ασφαλώς, ο εγκαταστάτης – εφόσον έχει την απαραίτητη πιστοποίηση και εμπειρία – μελετά το χώρο και προτείνει στον ιδιοκτήτη το κατάλληλο σημείο για την τοποθέτηση του συστήματος, καθώς επίσης και τη βέλτιστη λύση σε σχέση με τη βάση του.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης