Εξοικονομώ

Nέα παράταση των ευνοικών ρυθμίσεων αναμένεται να αποφασίσει η ΔΕΗ

Nέα παράταση των ευνοικών ρυθμίσεων αναμένεται να αποφασίσει η ΔΕΗ
Σε πσοστό 85% τηρούνται μέχρι τώρα οι νέοι διακανομισμοί
Την παράταση ισχύος της ευνοϊκής ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ, αναμένεται να αποφασίσει το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης το οποίο συνεδριάζει σήμερα (Δευτέρα 31 Οκτωβρίου), έχοντας στην επίσημη ατζέντα του και την ανάδειξη της κινεζικής State Grid ως προτιμητέο επενδυτή για την εξαγορά του 24% του ΑΔΜΗΕ.   
Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν έχει ενταχθεί στην επίσημη ατζέντα του διοικητικού συμβουλίου, καθώς η διοίκηση της ΔΕΗ, ήθελε να αποφευχθεί η αναστολή της προσέλευσης καταναλωτών για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, έστω και τις τελευταίες ημέρες πριν την λήξη της ισχύος της ρύθμισης, που είναι προγραμματισμένη για σήμερα 31Οκτωβρίου.
Έτσι η σχετική εισήγηση θα γίνει εκτός ατζέντας διοικητικού συμβουλίου από το πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ κ. Μανόλη Παναγιωτάκη.
Η πρόταση του κ. Παναγιωτάκη θα είναι να παραταθεί η ισχύς της ρύθμισης έως το τέλος του χρόνου με τους ευνοϊκούς όρους που ισχύουν σήμερα. Δηλαδή με 36 δόσεις και χωρίς προκαταβολή.  
Επίσης αναμένεται να συνεχιστεί η εφαρμογή των επιπλέον διευκολύνσεων που είχε αποφασίσει το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ στα τέλη Σεπτεμβρίου όταν παρέτεινε την ισχύ της ρύθμισης έως το τέλος Οκτωβρίου.
Συγκεκριμένα έχει δοθεί η δυνατότητα ένταξης στη ρύθμιση και σε όσους έχει γίνει διακοπή της ηλεκτροδότησης λόγω χρέους, με μοναδική προϋπόθεση να μην έχουν κάνει αυθαίρετη επανασύνδεση, με επέμβαση στον μετρητή.
Επίσης σε όσους έχουν κάνει επέμβαση στον μετρητή (πλην της περίπτωσης της ρευματοκλοπής), η επανασύνδεση γίνεται με προκαταβολή του 15% της οφειλής (αντί για 30% που ίσχυε) και η εξόφληση σε 12 δόσεις (αντί για 8).
Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ ξεκίνησε την εφαρμογή του ευνοϊκού προγράμματος ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών την 1η Απριλίου, όταν το σύνολο των οφειλών έχει εκτιναχθεί σε περίπου 2,7 δις ευρώ.
Τον Σεπτέμβριο είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση περίπου 400.000 καταναλωτές με συνολικό ύψος οφειλών 1,1 δις ευρώ.

Προστίθενται νέοι κόκκινοι

Σύμφωνα με πληροφορίες η σημερινή εικόνα παραμένει αμετάβλητη και τούτο όχι διότι δεν τηρούνται οι διακανονισμοί, αλλά κυρίως διότι «κοκκινίζουν» συνεχώς νέοι πελάτες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι διακανονισμοί τηρούνται σε ποσοστό της τάξης του 85% το οποίο θεωρείται εξαιρετικά υψηλό, ωστόσο προστίθενται συνεχώς και νέοι οφειλέτες.
Εξάλλου ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην προσπάθεια της ΔΕΗ να μειώσει τα ληξιπρόθεσμα είναι η υποχρέωση που της επιβλήθηκε για κοινωνικούς λόγους και κατόπιν παρέμβασης του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη, να μην προχωρεί σε αποκοπές της ηλεκτροδότησης για οφειλές έως 1.000 ευρώ.
Η ανακοίνωση μάλιστα του ορίου αυτού, έχει ως αποτέλεσμα πολλοί καταναλωτές που οφείλουν έως 1.000 ευρώ να μην προστρέχουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, αλλά αντίθετα να πληρώνουν μόνο το ποσό που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ και να παραμένουν έτσι προστατευμένοι από τη διακοπή της ηλεκτροδότησης.
Η διοίκηση της ΔΕΗ αναζητεί τρόπους για να «βάλει» στη λογική του διακανονισμού και αυτή την κατηγορία των καταναλωτών, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία το μεγαλύτερο πλήθος των οφειλών αφορά μικρά ποσά που θα μπορούσαν να διακανονιστούν με μια ελάχιστη μηνιαία δόση, δίνοντας όμως ανάσα ρευστότητας και ευχέρεια προγραμματισμού στην επιχείρηση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης