Τελευταία Νέα
Εξοικονομώ

«Δαμάζοντας» τα ενεργοβόρα πλυντήρια και στεγνωτήρια: Πως θα πετύχουμε μείωση της κατανάλωσης ρεύματος μέχρι 70%

«Δαμάζοντας» τα ενεργοβόρα πλυντήρια και στεγνωτήρια: Πως θα πετύχουμε μείωση της κατανάλωσης ρεύματος μέχρι 70%
Ο συνετός τρόπος χρήσης των ενεργοβόρων οικιακών συσκευών διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στον ουσιαστικό περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας από αυτές
Καθαρίζουν για εμάς, αλλά εάν δεν είμαστε προσεκτικοί όσον αφορά στη λειτουργία τους δεν αποκλείεται να «καθαρίσουν» και εμάς.
Το πλυντήριο και το στεγνωτήριο ρούχων, όπως επίσης και το πλυντήριο πιάτων μας απαλλάσσουν μεν από δύσκολες δουλειές του σπιτιού, ωστόσο μπορούν να «φουσκώσουν» υπερβολικά τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος σε περίπτωση αλόγιστης χρήσης τους.
Και αυτό, γιατί οι τρεις συγκεκριμένες χρήσιμες οικιακές συσκευές θεωρούνται μαζί με τον ηλεκτρικό φούρνο και τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα ως οι πλέον ενεργοβόρες μέσα σε ένα νοικοκυριό.
Επομένως, η λειτουργία τους πρέπει να γίνεται με μέτρο και με βάση απλές πρακτικές συμβουλές που αν τις ακολουθήσει κάποιος είναι βέβαιο πως θα πετύχει σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας, η οποία μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να ανέλθει ακόμη και στο 70%.
Ασφαλώς η αποδοτικότητα της κάθε συσκευής πλυντηρίου ή στεγνωτηρίου παίζει βασικό ρόλο στην κατανάλωση ενέργειας, όμως εξίσου καθοριστικός παράγοντας είναι και ο τρόπος χρήσης της.  

Πλυντήριο ρούχων

Μπορεί να χρησιμοποιούμε το πλυντήριο ρούχων μια με δύο φορές την εβδομάδα, ωστόσο αυτό είναι αρκετό για να επιβαρύνει τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος με τουλάχιστον 15 – 20 ευρώ το τετράμηνο.
Ακολουθώντας, όμως, ορισμένες συμβουλές μπορούμε να μειώσουμε το κόστος αυτό κατά 30 – 50%.
Ειδικότερα:  
•    Όταν αγοράζουμε καινούριο πλυντήριο φροντίζουμε αυτό να είναι όσο το δυνατόν υψηλότερης ενεργειακής κλάσης. Τα πλέον αποδοτικά πλυντήρια είναι ενεργειακής κλάσης Α+++ και καταναλώνουν τουλάχιστον 20% λιγότερη ενέργεια από ένα πλυντήριο που ανήκει στη χαμηλότερη ενεργειακή κατηγορία Α+. Όπως όλες οι ηλεκτρικές οικιακές συσκευές, έτσι και τα πλυντήρια φέρουν υποχρεωτικά πάνω τους την ειδική ετικέτα – σήμανση όπου αναγράφεται η ενεργειακή τους κατάταξη, οπότε είναι εύκολο για τον καθένα να τη διαπιστώσει. Επισημαίνεται ότι τα προϊόντα της υψηλότερης ενεργειακής κλάσης είναι συνήθως ακριβότερα από τα υπόλοιπα, αλλά η διαφορά αυτή αποσβένεται σχετικά γρήγορα (ανάλογα φυσικά με τη συχνότητα χρήσης της συσκευής) λόγω της μειωμένης κατανάλωσης ενέργειας.
•    Πλένουμε σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Προκειμένου το πλυντήριό μας να καταναλώνει την ελάχιστη δυνατή ενέργεια, μπορούμε να ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία πλύσης των ρούχων μας στους 30 – 40 βαθμούς. Με τον τρόπο αυτό είναι δυνατόν να εξοικονομήσουμε ως και το 40% της ενέργειας που θα σπαταλούσαμε αν πλέναμε σε υψηλότερη θερμοκρασία. Σημειώνεται δε πως τα νέα προϊόντα πλυσίματος (σκόνες και υγρά απορρυπαντικά) είναι εξίσου αποτελεσματικά ακόμη και στις χαμηλές θερμοκρασίες, εκτός φυσικά αν τα ρούχα είναι αρκετά βρώμικα. Η θερμοκρασία του νερού ξεπλύματος δεν επηρεάζει την καθαριότητα των ρούχων, οπότε είναι σκόπιμο να ρυθμίζουμε το πλυντήριο έτσι ώστε να ξεπλένει με κρύο νερό.
•    Γεμίζουμε καλά το πλυντήριο με ρούχα πριν το θέσουμε σε λειτουργία. Πολλοί συνηθίζουν να βάζουν για πλύσιμο λιγότερα ρούχα απ’ όσα χωράει ο κάδος, θεωρώντας πως αυτά θα πλυθούν καλύτερα, κάτι που όμως δεν ισχύει. Δύο μισογεμισμένα πλυντήρια καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια από ό,τι ένα εντελώς γεμάτο. Μάλιστα, τα πλυντήρια που γεμίζουν μόνο στο 40% της χωρητικότητάς τους, εκτιμάται πως αυξάνουν την κατανάλωση ενέργειας από 40% ως και πάνω από 90% ανά κιλό υφάσματος. Επιπλέον, καταναλώνουν μέχρι και 90% περισσότερο νερό ανά κιλό ρούχων.
•    Επιλέγουμε τα οικονομικά - οικολογικά προγράμματα πλύσης. Τα συγκεκριμένα προγράμματα είναι γνωστό ότι καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια και νερό, αλλά το πλύσιμο και το στύψιμο σε αυτόματα προγράμματα διαρκούν περισσότερο. Όταν ο χρόνος αυξάνεται, μπορούμε να επιλέξουμε χαμηλότερες θερμοκρασίες, κάτι το οποίο μας εγγυάται το ίδιο αποτέλεσμα καθαριότητας με σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας.
•    Αποσυνδέουμε το πλυντήριο από το ρεύμα όταν τελειώσουμε την πλύση των ρούχων. Βεβαιωνόμαστε ότι το καλώδιο του πλυντηρίου έχει βγει από την πρίζα όταν η συσκευή δεν βρίσκεται σε λειτουργία, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα συνεχίζει να καταναλώνει ρεύμα.

Στεγνωτήριο ρούχων

Αν απλώνουμε τα φρεσκοπλυμένα ρούχα στο μπαλκόνι η την ταράτσα για να στεγνώσουν στον καθαρό αέρα, τότε σίγουρα κάνουμε εξοικονόμηση 100% της ενέργειας που θα σπαταλούσαμε κάνοντας χρήση ενός στεγνωτηρίου.
Επειδή όμως αρκετά νοικοκυριά προτιμούν την εν λόγω συσκευή, είναι χρήσιμο να γνωρίζουν με ποιους τρόπους μπορούν να περιορίσουν μέχρι και 70% την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος για να στεγνώσουν με τεχνητό τρόπο τη μπουγάδα τους.


Σημειώνεται πως το στεγνωτήριο, όπως και το πλυντήριο ρούχων συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων των οικιακών συσκευών που κάνουν μεγάλη κατανάλωση ενέργειας όταν βρίσκονται σε λειτουργία.  
Οι συμβουλές εξοικονόμησης σε ότι αφορά στο στεγνωτήριο ρούχων είναι οι εξής:  
•    Επιλέγουμε στεγνωτήριο με ενεργειακή κλάση Α+++ ή Α++, καθώς καταναλώνει από 60 – 70% λιγότερη ενέργεια σε σχέση με τις παλιές συσκευές (ενεργειακή κλάση Β). Υπολογίζεται πως με τα σύγχρονα χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας στεγνωτήρια μπορούμε να μειώσουμε μέχρι και 80 ευρώ το χρόνο τον λογαριασμό του ρεύματος.
•    Στεγνώνουμε μαζί μόνο ίδιου τύπου ρούχα. Για παράδειγμα, τα ελαφριά συνθετικά στεγνώνουν πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με τις πετσέτες ή τα μάλλινα ρούχα.
•    Καθαρίζουμε το φίλτρο του στεγνωτήριου μετά από κάθε χρήση. Ένα βουλωμένο φίλτρο περιορίζει τη ροή, αυξάνει τη διάρκεια στεγνώματος και κατ’ επέκταση αυξάνει την κατανάλωση ενέργειας.
•    Στύβουμε τα ρούχα πριν τα βάλουμε στο στεγνωτήριο. Τα καλοστυμένα ρούχα χρειάζονται σαφώς λιγότερο χρόνο για το στέγνωμά τους.
•    Γεμίζουμε πλήρως το στεγνωτήριο, χρησιμοποιώντας στο έπακρο την χωρητικότητά του. Σε περίπτωση που αυτό είναι μισογεμάτο, η κατανάλωση ενέργειας ανά κιλό ρούχων αυξάνεται σημαντικά.
•    Ρυθμίζουμε τη διάρκεια του στεγνώματος, ώστε να μην στεγνώνουμε  υπερβολικά τα ρούχα μας, κάτι που δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις μόνο στην τσέπη μας, αλλά και στα ίδια τα ρούχα. Ο στεγνωτήρας έχει αισθητήρα υγρασίας που απενεργοποιείται αυτόματα όταν τα ρούχα αγγίξουν το επιθυμητό επίπεδο ξηρασίας. Έτσι, η ενσωματωμένη συσκευή ελέγχου εμποδίζει το υπερβολικό στέγνωμα των ρούχων.

Πλυντήριο πιάτων

Και το πλυντήριο των πιάτων, το οποίο χρησιμοποιείται σχεδόν σε καθημερινή βάση από τα νοικοκυριά, αποτελεί μία από τις πλέον ενεργοβόρες οικιακές συσκευές που όμως μπορεί με τις κατάλληλες ενέργειες να περιορίσει αισθητά την κατανάλωση ενέργειας αλλά και νερού.  
Όπως και την περίπτωση του πλυντηρίου και του στεγνωτηρίου ρούχων, έτσι και σε ότι αφορά στο πλυντήριο πιάτων, καλό είναι να επιλέγουμε συσκευές των ανώτερων ενεργειακών κλάσεων (Α++ ή Α+++) που καταναλώνουν έως και 30% λιγότερη ενέργεια.
Από εκεί και πέρα:
•    Δίνουμε προσοχή στο μέγεθος του πλυντηρίου και επιλέγουμε εκείνο που καλύπτει τις ανάγκες της οικογένειάς μας. Ένα μεγαλύτερο πλυντήριο σημαίνει άσκοπη κατανάλωση ενέργειας αφού θα πρέπει να λειτουργεί για να πλένει μικρό αριθμό σκευών, ενώ ένα μικρότερο θα απαιτεί περισσότερες από μία πλύσεις προκειμένου να εξυπηρετήσει τις υπάρχουσες ανάγκες.
•    Γεμίζουμε το πλυντήριο πιάτων. Το πλυντήριο πρέπει να γεμίζει πλήρως, καθώς με αυτό τον τρόπο μειώνουμε τον αριθμό των πλύσεων και άρα εξοικονομούμε ενέργεια και χρήματα.


•    Επιλέγουμε τα οικονομικά - οικολογικά προγράμματα πλύσης, τα οποία  χρειάζονται πολύ λιγότερη ενέργεια και νερό, εξασφαλίζοντας παράλληλα τα ίδια αποτελέσματα με τα κανονικά προγράμματα του πλυντηρίου.
•    Δεν χρειάζεται να ξεπλένουμε τα πιάτα πριν τα τοποθετήσουμε μέσα στο πλυντήριο, μιας και οι σύγχρονες συσκευές κάνουν εξαιρετική δουλειά ακόμη και με τα πολύ βρώμικα οικιακά σκεύη. Με τον τρόπο αυτό κάνουμε οικονομία στη χρήση του νερού.  
•    Τοποθετούμε τα πολύ βρώμικα πιάτα στο κάτω μέρος του πλυντηρίου, ώστε να πλυθούν καλά χάρη στη μεγάλη ροή νερού.

Πάντως, τα νοικοκυριά που διαθέτουν νυχτερινό ρεύμα είναι σκόπιμο να θέτουν σε λειτουργία τις τρεις αυτές ενεργοβόρες συσκευές κατά τις ώρες που ισχύει το μειωμένο τιμολόγιο, εξασφαλίζοντας με τον απλό αυτό τρόπο επιπρόσθετη και  σίγουρη μείωση του σχετικού κόστους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης