Εξοικονομώ

Αυτοματοποίηση φωτισμού για κέρδος έως 40% στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος

Αυτοματοποίηση φωτισμού για κέρδος έως 40% στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος
Οι λαμπτήρες LED και η αυτοματοποιημένη λειτουργία του φωτισμού μιας κατοικίας περιορίζει την άσκοπη κατανάλωση ενέργειας και μειώνει σημαντικά τον λογαριασμό του ρεύματος
Σίγουρα όλοι μας, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο συχνά, έχουμε ξεχάσει αναμμένο το φωτιστικό σε κάποιο δωμάτιο και το αντιλαμβανόμαστε αρκετές ώρες αργότερα με την επιστροφή μας στο σπίτι.
Ή τη λάμπα στο μπαλκόνι μας, η οποία παραμένει αναμμένη καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, κάτι που το καταλαβαίνουμε όταν πλέον έχει βραδιάσει…
Η άσκοπη κατανάλωση ενέργειας, ιδίως σε ότι αφορά στον φωτισμό, μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με την τοποθέτηση ορισμένων βασικών συστημάτων αυτοματισμού που εξασφαλίζουν τη λειτουργία των λαμπτήρων μόνο όταν είναι απαραίτητο, συμβάλλοντας έτσι καθοριστικά στην προσπάθεια εξοικονόμησης.  
Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί πως περίπου το 30 – 35% του καταναλώσιμου ηλεκτρικού ρεύματος μιας κατοικίας χρησιμοποιείται για φωτισμό.
Επομένως, η μείωση στη κατανάλωση ενέργειας για φωτισμό – ιδίως όταν πρόκειται για άσκοπη κατανάλωση – έχει άμεσο αντίκτυπο στους λογαριασμούς του ρεύματος.   
Πιο συγκεκριμένα, με τα συστήματα αυτοματισμού, σε συνδυασμό παράλληλα με τη χρήση σύγχρονων λαμπτήρων LED, ένα νοικοκυριό είναι δυνατόν να μειώσει έως και 40% τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος χωρίς ωστόσο να περιορίσει στο παραμικρό τις ανάγκες φωτισμού.
Επιπλέον, χάρη στους νέους λαμπτήρες η ποιότητα του φωτισμού βελτιώνεται σημαντικά.
Αξίζει να σημειωθεί πως το κόστος για την απόκτησή τους δεν είναι μεγάλο (ενδεικτικά για μία κατοικία τριών δωματίων δεν θα απαιτηθούν περισσότερα από 350 ευρώ), ενώ η σχετική δαπάνη καλύπτεται γρήγορα από τη μείωση στο ύψος του λογαριασμού.   
Το πρώτο βήμα περιορισμού της κατανάλωσης ρεύματος σε σχέση με τον φωτισμό της κατοικίας μας έχει να κάνει με την αντικατάσταση των παλαιών λαμπτήρων πυρακτώσεως ή φθορισμού με λαμπτήρες τύπου LED.
Οι συγκεκριμένοι λαμπτήρες δεν έχουν μόνο σημαντικά καλύτερη απόδοση και ποιότητα φωτισμού, αλλά κυρίως λειτουργούν με πολύ μικρότερη κατανάλωση ενέργειας.
Υπολογίζεται πως η σχετική εξοικονόμηση με τους λαμπτήρες τεχνολογίας LED αγγίζει μέχρι και το 85 - 90% σε σύγκριση με την αντίστοιχη κατανάλωση ρεύματος που γίνεται με τα παλαιά προϊόντα φωτισμού.
Επιπλέον, η μέση διάρκεια ζωής τους ξεπερνά στις 30.000 ώρες ή τη δεκαετία, ενώ σε μερικά προϊόντα ο χρόνος λειτουργίας τους ενδέχεται να φτάσει ακόμη και τις 50.000 ώρες.
Όσον αφορά στο κόστος αγοράς τους, σημειώνεται πως ένας απλός λαμπτήρας LED δεν κοστίζει περισσότερο από 2 ευρώ, ποσό που είναι ιδιαίτερα χαμηλό αν λάβουμε υπόψη τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν τα συγκεκριμένα προϊόντα και την μείωση της κατανάλωσης ρεύματος που επιτυγχάνουν.

Φωτισμός μόνο όταν είναι απαραίτητος

Όμως εκτός από την αντικατάσταση των παλαιών λαμπτήρων με νέους τεχνολογίας LED, για ακόμη μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η παράλληλη λειτουργία μιας σειράς αυτοματισμών που σχετίζονται με τον φωτισμό.
Τα εν λόγω συστήματα αυτοματισμού, με τη βοήθεια των οποίων μπορεί εύκολα ο καθένας να περιορίσει περαιτέρω την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος δεδομένου ότι αυτά θέτουν σε λειτουργία τον φωτισμό της κατοικίας ή της επιχείρησής του μόνο όταν χρειάζεται, είναι τα εξής:  

•    Ανιχνευτής κίνησης – παρουσίας
Ο ανιχνευτής κίνησης ενεργοποιεί τον φωτισμό σε ένα χώρο μόνο όταν υπάρχει κίνηση σ’ αυτόν και για χρονικό διάστημα που προκαθορίζει ο ίδιος ο χρήστης.
Με τον ανιχνευτή κίνησης η εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να φτάσει σε ποσοστό μέχρι και 40%, καθώς ο φωτισμός ενεργοποιείται μόνο όταν είναι απαραίτητος και απενεργοποιείται αυτόματα όταν δεν υπάρχει κανείς στο συγκεκριμένο κάθε φορά χώρο.
Σημειώνεται πως ο ανιχνευτής κίνησης μπορεί να τοποθετηθεί τόσο σε εξωτερικούς χώρους όσο και σε εσωτερικούς, όπως σε σκάλες, διαδρόμους, αποθήκες, γκαράζ, μπαλκόνια και αυλές.
Εκτός από τη μείωση στη κατανάλωση ρεύματος, ο ανιχνευτής κίνησης συμβάλει και στην ασφάλεια, είτε προλαμβάνοντας ατυχήματα (π.χ. στις σκάλες) είτε ειδοποιώντας άμεσα με το άνοιγμα του φωτός σε περίπτωση «εισβολής» τρίτων στο χώρο.
Οι περισσότεροι ανιχνευτές κίνησης λειτουργούν με βάση την τεχνολογία παθητικής υπέρυθρης ανίχνευσης (Passive Infra-Red Detection) της ακτινοβολούμενης θερμότητας από άτομα που κινούνται σε ένα χώρο.
Όταν το αισθητήριο του ανιχνευτή αντιληφθεί μεταβολή της θερμότητας μέσα στην περιοχή ανίχνευσης, η οποία έχει προέρθει από κίνηση ατόμου, τότε δίνει εντολή να ενεργοποιηθεί το ηλεκτρικό κύκλωμα φωτισμού που ελέγχει.
Εάν μετά από ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα δεν υπάρξει νέα μεταβολή θερμότητας, ο ανιχνευτής δίνει εντολή απενεργοποίησης του κυκλώματος φωτισμού.
Επισημαίνεται πως για την αποφυγή της λειτουργίας του φωτισμού κατά την διάρκεια της ημέρας, όλοι οι ανιχνευτές κίνησης διαθέτουν ένα αισθητήριο φωτεινότητας (το οποίο επίσης ρυθμίζεται από τον χρήστη) έτσι ώστε το κύκλωμα φωτισμού να ενεργοποιείται μόνο κατά τις νυκτερινές ώρες.
Το κόστος για την αγορά ενός αξιόπιστου ανιχνευτή κίνησης ξεκινά από τα 50 ευρώ.

•    Φωτοκύτταρο – ανιχνευτής φωτός
Το φωτοκύτταρο ενεργοποιεί ή απενεργοποιεί τον φωτισμό ανάλογα με την διαθέσιμη ποσότητα φωτός στον χώρο.
Έτσι, όταν το φυσικό φως είναι αρκετό, όπως π.χ. κατά τη διάρκεια της ημέρας, το φωτιστικό παραμένει σβηστό.
Όταν το φυσικό φως είναι χαμηλό (σούρουπο, βράδυ) ο ανιχνευτής φωτός δίνει εντολή στο φωτιστικό να ανάψει.
Η συγκεκριμένη τεχνολογία εφαρμόζεται κυρίως σε κήπους, βεράντες, εξώπορτες σπιτιών και γενικότερα σε φώτα εξωτερικών χώρων, τα οποία πολλές φορές ξεχνάμε αναμμένα κατά την διάρκεια της ημέρας.
Η εξοικονόμηση ενέργειας που μπορεί να πετύχει το φωτοκύτταρο φτάνει μέχρι και το 50%.
Στην αγορά μπορεί κάποιος να βρει μια μεγάλη γκάμα αυτών των προϊόντων και με τιμές που ξεκινούν ακόμη και από τα 10 ευρώ.

•    Χρονοδιακόπτης φωτισμού
Με τη χρήση ενός χρονοδιακόπτη μπορεί ο καθένας να επιλέξει ποιες ακριβώς ώρες θα μένουν αναμμένα τα φωτιστικά σε κάθε χώρο του σπιτιού ξεχωριστά. Έτσι, δεν υπάρχει περίπτωση να ξεχάσει τα φώτα ανοιχτά όταν δεν τα χρειάζεται, εκμηδενίζοντας το ενδεχόμενο άσκοπης κατανάλωσης ρεύματος.
Εκτιμάται πως με τη χρήση χρονοδιακόπτη φωτισμού η εξοικονόμηση ενέργειας αγγίζει το 50%.
Στην αγορά κυκλοφορούν ψηφιακοί και μηχανικοί χρονοδιακόπτες, με τους πρώτους να εξασφαλίζουν πλεονεκτήματα όπως ο διαφοροποιημένος προγραμματισμός σε εβδομαδιαία βάση (ο μηχανικός δίνει τη δυνατότητα ρύθμισης μόνο σε 24ωρη βάση) και η διατήρηση των ρυθμίσεων σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.
Η τιμή αγοράς ενός ψηφιακού χρονοδιακόπτη φωτισμού ξεκινά από τα 40 ευρώ, ενώ του μηχανικού από τα 20 ευρώ.

•    Ρυθμιστής έντασης φωτισμού (dimmer)
Ο ρυθμιστής καθορίζει την ένταση που θα έχει ο φωτισμός σε ένα χώρο του σπιτιού.
Με τη χρήση του dimmer ο χρήστης επιλέγει το επίπεδο έντασης του φωτισμού που θεωρεί κατάλληλο για τον κάθε χώρο.
Για παράδειγμα σε ένα χώρο όπου κατά την διάρκεια της ημέρας δεν φωτίζεται επαρκώς, αλλά παράλληλα δεν χρειάζεται να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία και ο τεχνητός φωτισμός, ο ρυθμιστής περιορίζει την ένταση του δεύτερου με άμεση συνέπεια τον περιορισμό της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος.
Επιπλέον, με τη μείωση της έντασης του φωτισμού αυξάνεται η διάρκεια ζωής του λαμπτήρα.
Η εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται μέσω της χρήσης του ρυθμιστή έντασης φωτισμού φτάνει έως και το 35%.
Σημειώνεται πως το κόστος αγοράς ενός αξιόπιστου ρυθμιστή ξεκινά από τα 15 ευρώ.  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης