Εξοικονομώ

Εξοικονόμηση ενέργειας 20 – 30% και προστασία τοιχοποιίας με ένα απλό «φρεσκάρισμα» του σπιτιού με ενεργειακά χρώματα

Εξοικονόμηση ενέργειας 20 – 30% και προστασία τοιχοποιίας με ένα απλό «φρεσκάρισμα» του σπιτιού με ενεργειακά χρώματα
Τα ειδικά προϊόντα βαφής είναι ακριβότερα από τα κοινά χρώματα, ωστόσο η διαφορά τιμής καλύπτεται από την αυξημένη διάρκεια «ζωής» και την ενεργειακή εξοικονόμηση που επιτυγχάνουν
Είναι ο πιο εύκολος τρόπος εξοικονόμησης ενέργειας χωρίς να χρειαστούν οι πολυδάπανες εργασίες για την ενεργειακή αναβάθμιση μιας κατοικίας.
Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα απλό «φρεσκάρισμα» στο χρώμα των τοίχων του σπιτιού.
Απαραίτητη προϋπόθεση, αν φυσικά θέλουμε παράλληλα με την ανανέωση των χρωμάτων να εξασφαλίσουμε και εξοικονόμηση ενέργειας που μπορεί να φτάσει μέχρι και το 30% σε ότι αφορά στη θέρμανση – κλιματισμό της κατοικίας μας, είναι τα προϊόντα βαφής που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι «ενεργειακά».
Πρόκειται για προϊόντα σύγχρονης τεχνολογίας που διαφέρουν από τα κοινά χρώματα βαφής τοιχοποιίας λόγω των μοναδικών χαρακτηριστικών τους, χάρη στα οποία εξασφαλίζουν θερμομόνωση (μειώνουν τις επιφανειακές θερμοκρασίες και κατ’ επέκταση και τις εσωτερικές θερμοκρασίες του χώρου) και στεγανότητα (δημιουργούν μια αδιαπέραστη στην υγρασία ελαστική μεμβράνη).
Αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά τα αποκτούν μέσω της πρωτοποριακής τους σύνθεσης με τη χρήση νέων καινοτόμων υλικών και τα οποία  επιβεβαιώνονται μέσω εργαστηριακής πιστοποίησης.
Συγκεκριμένα, τα ενεργειακά χρώματα έχουν υψηλή ανακλαστικότητα στην ηλιακή ακτινοβολία, υψηλό συντελεστή εκπομπής στην υπέρυθρη ακτινοβολία, χαμηλό συντελεστή θερμικής διάχυσης και υψηλή ειδική θερμοχωρητικότητα, στοιχεία που συμβάλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας στα ακίνητα όπου και εφαρμόζονται.  
Επισημαίνεται πως μόνο ο συνδυασμός όλων αυτών των ιδιοτήτων μπορεί να δώσει σε ένα χρώμα το χαρακτηρισμό «ενεργειακό», δεδομένου ότι και τα κοινά χρώματα έχουν υψηλή ανακλαστικότητα στην ηλιακή ακτινοβολία αλλά χωρίς τους υπόλοιπους τρεις δείκτες δεν είναι δυνατόν να εξασφαλίσουν μείωση της κατανάλωσης ενέργειας σε ένα κτίριο.

Μικρότερη κατανάλωση ενέργειας και λιγότεροι ρύποι

Όπως αναφέρει στο World Energy News ο χημικός μηχανικός και στέλεχος της εταιρίας βερνικιών και χρωμάτων ER - LAC κ. Θέμης Παρούσης, η χρήση πιστοποιημένων ενεργειακών χρωμάτων μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ενεργειακή κατανάλωση ενός ακινήτου, καθώς με τη βοήθεια των συγκεκριμένων προϊόντων επιτυγχάνεται σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας για ψύξη το καλοκαίρι και θέρμανση το χειμώνα.
Μάλιστα, εκτιμάται πως το ποσοστό εξοικονόμησης ενέργειας μπορεί να ανέλθει στο 20 - 30%.
Ο κ. Παρούσης αναφέρει επίσης πως η χρήση ενεργειακών χρωμάτων μειώνει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που εκλύονται από ένα ακίνητο με επιφάνεια περίπου 200 τετραγωνικών μέτρων κατά 0,3 – 1 τόνο το χρόνο, συμβάλλοντας έτσι στον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.  
«Τα ενεργειακά χρώματα συμβάλλουν επίσης στη βελτίωση του μικροκλίματος των πόλεων και του φαινομένου της θερμικής νησίδας. Όταν πολλά κοντινά κτίρια και λιθόστρωτες επιφάνειες επικαλύπτονται με σκουρόχρωμα υλικά, απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολία και δημιουργούν νησίδες θερμότητας. Οι νησίδες θερμότητας μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση της θερμοκρασίας των πόλεων από 2 έως 5 βαθμούς Κελσίου», υπογραμμίζει ο ίδιος.
Εξωτερικές επιφάνειες κτιρίων, στις οποίες εφαρμόσθηκε ενεργειακό χρώμα της ER -  LAC, εμφάνισαν χαμηλό συντελεστή απορροφητικότητας στην ηλιακή ακτινοβολία και ταυτόχρονα υψηλό συντελεστή εκπομπής στην υπέρυθρη ακτινοβολία.
«Οι τιμές αυτές, καθώς και οι υπόλοιποι δείκτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον υπολογισμό της ενεργειακής απόδοσης μιας κατοικίας, σύμφωνα με τον ισχύοντα Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων - ΚΕΝΑΚ. Με τον τρόπο αυτό μπορούν οι κατοικίες στις οποίες έχει εφαρμοστεί ένα ενεργειακό χρώμα να πιστοποιηθούν για την ενεργειακή τους κλάση», επισημαίνει ο κ. Παρούσης.

Χρήση σε εσωτερικούς και εξωτερικούς τοίχους

Τα ενεργειακά χρώματα σε ότι αφορά στην εφαρμογή τους δεν διαφέρουν σε σχέση με τα κοινά χρώματα, αφού γίνεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.
Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το βάψιμο των τοίχων τόσο στο εσωτερικό του σπιτιού όσο και στο εξωτερικό του μέρος.
Φυσικά, υπάρχουν διαφορετικά προϊόντα για εσωτερική χρήση και διαφορετικά για εξωτερική.
Σημειώνεται πως κατά την εφαρμογή των ενεργειακών χρωμάτων, ο χρήστης θα πρέπει να ακολουθεί με προσοχή τις οδηγίες που υπάρχουν.
Η προεργασία της επιφάνειας και η εφαρμογή του κατάλληλου υποστρώματος είναι πολύ σημαντική στο τελικό αποτέλεσμα.
Είναι σημαντικό δε, ο χρήστης να εφαρμόζει το προτεινόμενο πάχος χρώματος, καθώς διαφορετικό πάχος (είτε λεπτότερο είτε παχύτερο) δεν θα εξασφαλίσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Θα πρέπει να αναφερθεί επίσης πως υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ των ενεργειακών χρωμάτων που κυκλοφορούν στο εμπόριο και για το λόγο αυτό ο καταναλωτής οφείλει να είναι πολύ προσεκτικός στην επιλογή του κατάλληλου προϊόντος.
Σε σχέση με τις τιμές, αναφέρεται πως ένα καλής ποιότητας ενεργειακό χρώμα κοστίζει περίπου 15 - 25% περισσότερο από ένα αντίστοιχης ποιότητας κοινό χρώμα.
«Το κόστος της μόνωσης και ενεργειακής βελτιστοποίησης ενός κτιρίου με ενεργειακά χρώματα δεν πρέπει να συγκρίνεται μόνο με κριτήριο τη διαφορά που έχει στη τιμή με ένα συνηθισμένο χρώμα. Η εξοικονόμηση ενέργειας για ψύξη και θέρμανση, καθώς και η βελτίωση του μικροκλίματος των πόλεων είναι δυο σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να συνυπολογίζει ο Έλληνας καταναλωτής κατά την αγορά ενός ενεργειακού χρώματος», αναφέρει ο κ. Παρούσης και υπογραμμίζει πως η διαφορά στη τιμή καλύπτεται – σε ότι αφορά τουλάχιστον στα ενεργειακά χρώματα της ER - LAC – από τον αυξημένο χρόνο ζωής που φτάνει τα 15 χρόνια, την ενεργειακή εξοικονόμηση και την υψηλή προστασία που προσφέρουν στην τοιχοποιία.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως τα ενεργειακά χρώματα είναι συνήθως λευκά ή έχουν πολύ ανοιχτές αποχρώσεις, σε αντίθεση με τα σκούρα χρώματα που δεν μπορούν να πετύχουν τους επιθυμητούς δείκτες για να χαρακτηριστούν ως «ενεργειακά».  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης