Τελευταία Νέα
Εξοικονομώ

Δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα στο σπίτι με τη βοήθεια του ήλιου και ενός μικρού οικιακού φωτοβολταϊκού στη στέγη

Δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα στο σπίτι με τη βοήθεια του ήλιου και ενός μικρού οικιακού φωτοβολταϊκού στη στέγη
Το κόστος ενός φωτοβολταϊκού με ισχύ 10 kWp δεν ξεπερνά σήμερα τις 15.000 ευρώ, ενώ η απόσβεση της επένδυσης γίνεται σε περίπου 8 – 10 χρόνια
Την ανεξάντλητη, ανανεώσιμη, «καθαρή» και προπάντων δωρεάν ηλιακή ενέργεια μπορεί να εκμεταλλευτεί ο καθένας για να εξασφαλίσει το ηλεκτρικό ρεύμα που χρειάζεται η κατοικία του χωρίς να πληρώνει ούτε ευρώ.
Προϋπόθεση, βεβαίως, αποτελεί η υλοποίηση μιας σχετικά μικρής –  και γρήγορης απόσβεσης – επένδυσης για την εγκατάσταση του αναγκαίου φωτοβολταϊκού συστήματος στη στέγη ή την ταράτσα του σπιτιού του, ώστε να καταστεί δυνατή η αξιοποίηση της ηλιακής ακτινοβολίας και η μετατροπή της σε ηλεκτρικό ρεύμα.   
Μάλιστα, ο κάτοχος του φωτοβολταϊκού μπορεί να εξασφαλίσει και ένα έξτρα έσοδο για την οικογένειά του αν επιλέξει να πουλά το ρεύμα που θα παράγει, κάτι που συνίσταται κυρίως σε όσους τοποθετούν το εν λόγω σύστημα στο εξοχικό τους όπου οι ανάγκες ηλεκτροδότησης δεν είναι καθημερινές και έτσι υπάρχει περίσσεια ηλεκτρικής ενέργειας προς πώληση.
Με βάση την ελληνική νομοθεσία, εκείνος που ενδιαφέρεται να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό σύστημα για οικιακή χρήση της παραγόμενης ενέργειας έχει να επιλέξει μεταξύ τριών, διαφορετικής φιλοσοφίας, περιπτώσεων.

Οι τρεις επιλογές του οικιακού ηλεκτροπαραγωγού

Συγκεκριμένα, ένα φωτοβολταϊκό σύστημα είναι δυνατόν να λειτουργεί με τους εξής τρεις τρόπους :  
•    Εντελώς αυτόνομα χωρίς καμία απολύτως σύνδεση με το δημόσιο δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα συνδέονται με ειδικές μπαταρίες – συσσωρευτές όπου αποθηκεύεται η ηλεκτρική ενέργεια, έτσι ώστε αυτή να χρησιμοποιείται το διάστημα που δεν υπάρχει ηλιοφάνεια ή κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τα εν λόγω συστήματα είναι μια πολύ καλή λύση για την ηλεκτροδότηση κατοικιών που βρίσκονται σε απομακρυσμένα σημεία και τα οποία δεν βρίσκονται κοντά σε δίκτυο παροχής ρεύματος. Επίσης, χρησιμοποιούνται σε ακίνητα που δεν έχουν άδεια και ως εκ τούτου δεν μπορούν να ηλεκτροδοτηθούν από τη ΔΕΗ. Σημειώνεται πως στην Ελλάδα δεν επιτρέπεται προς το παρόν η λειτουργία ενός αυτόνομου φωτοβολταϊκού σε κάποιο οικιστικό ακίνητο, το οποίο την ίδια ώρα λαμβάνει ρεύμα και μέσω της σύνδεσης στο δίκτυο ηλεκτροδότησης. Η διπλή αυτή τροφοδοσία με ρεύμα είναι νόμιμη στο εξωτερικό, κάτι που σύμφωνα με γνώστες της συγκεκριμένης αγοράς θα επιτραπεί αργά ή γρήγορα και στη χώρα μας. Μέχρι τότε όμως, όσοι διαθέτουν ένα αυτόνομο σύστημα θα πρέπει πρώτα να «κατεβάζουν» το γενικό διακόπτη της ΔΕΗ και μετά να κάνουν χρήση της ενέργειας του φωτοβολταϊκού τους.
•    Σε σύνδεση με το δημόσιο δίκτυο παροχής ηλεκτρισμού και μάλιστα σε αμφίδρομη σχέση μαζί του, αλλά χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα. Έτσι, μια κατοικία που διαθέτει φωτοβολταϊκό μπορεί να λαμβάνει ρεύμα εφόσον η παραγόμενη ενέργεια δεν επαρκεί για τις ανάγκες της, αλλά και να εφοδιάζει με ρεύμα το δίκτυο σε περίπτωση που η παραγόμενη ενέργεια του φωτοβολταϊκού περισσεύει. Η μέθοδος αυτή ονομάζεται αυτοπαραγωγή (net metering) και βασίζεται στον ενεργειακό συμψηφισμό, δηλαδή η ποσότητα ενέργειας (σε kWh) που παράγει και διοχετεύει στο δίκτυο η κατοικία συμψηφίζεται σε ετήσια βάση με την ποσότητα που καταναλώνει από το δίκτυο. Σε περίπτωση που το ρεύμα που κατανάλωσε η κατοικία είναι περισσότερο από εκείνο που παρήγαγε και διοχέτευσε στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, τότε ο ιδιοκτήτης καταβάλει τη χρηματική διαφορά στον πάροχο, αλλά με μειωμένο το κόστος των επιπρόσθετων τελών που επιβαρύνουν τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος. Αν συμβαίνει το αντίθετο (μεγαλύτερη παραγωγή από την κατανάλωση), τότε ο ιδιοκτήτης της κατοικίας δεν λαμβάνει κάποια χρηματική αποζημίωση. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τις μετρήσεις της εξερχόμενης ενέργειας (αυτής δηλαδή που παράγει το φωτοβολταϊκό) και της εισερχόμενης ενέργειας (αυτής που καταναλώνει συνολικά το σπίτι) κάνουν ειδικοί μετρητές. Επισημαίνεται, επίσης, πως μια σύμβαση net metering έχει διάρκεια 25 ετών.
•    Σε σύνδεση με το δημόσιο δίκτυο παροχής ηλεκτρισμού, στο οποίο πουλά το σύνολο της παραγόμενης ενέργειας έναντι συγκεκριμένης τιμής. Η τιμή της κιλοβατώρας που παράγει ένα οικιακό φωτοβολταϊκό και πωλείται στο δίκτυο ηλεκτροδότησης είναι 0,11 ευρώ. Στο τέλος της χρονιάς, εφόσον η ενέργεια που παρήχθη και πωλήθηκε είναι μεγαλύτερης αξίας από την καταναλωθείσα, ο ιδιοκτήτης της κατοικίας με το φωτοβολταϊκό σύστημα λαμβάνει την αντίστοιχη χρηματική διαφορά.  

Οι προϋποθέσεις και η διαδικασία

Επένδυση σε ένα οικιακό φωτοβολταϊκό σύστημα μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε το επιθυμεί, αρκεί να καλύπτει ορισμένες απλές προϋποθέσεις.  
Ειδικότερα, αν ο χρήστης επιθυμεί να τοποθετήσει ένα φωτοβολταϊκό αυτοπαραγωγής (net metering) θα πρέπει το σπίτι του να είναι πολεοδομικά νόμιμο και να έχει διασύνδεση με το δημόσιο δίκτυο.
Επιπλέον, θα πρέπει να έχει πληρώσει μέχρι και τον τελευταίο λογαριασμό ηλεκτρισμού.
Αν υπάρχουν συνιδιοκτήτες, θα πρέπει όλοι να συμφωνήσουν εγγράφως στην τοποθέτηση του φωτοβολταϊκού.
Στην περίπτωση δε που το ακίνητο δεν έχει σύνδεση με το δημόσιο δίκτυο και ο ιδιοκτήτης του επιθυμεί να εγκαταστήσει ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό με μπαταρίες, τότε μπορεί να το πράξει χωρίς να χρειάζεται κάποια σχετική έγκριση.
Σχετικά με τις τεχνικές προϋποθέσεις για την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού, ο διπλωματούχος ηλεκτρολόγος μηχανικός ΕΜΠ και επικεφαλής της εταιρίας μελετών – εγκαταστάσεων φωτοβολταϊκών συστημάτων MP Energy Solutions κ. Μιχάλης Πέτσιος αναφέρει στο World Energy News πως απαιτείται νότιος προσανατολισμός χωρίς σκιάσεις από παρακείμενα κτίρια, δέντρα ή καμινάδες.
«Ανάλογα με την ηλεκτρική κατανάλωση του ακινήτου απαιτείται και το αντίστοιχο εμβαδόν. Γενικά, για κάθε 1.000 kWh ρεύματος που θέλει να εξασφαλίσει ετησίως ο ιδιοκτήτης απαιτούνται περίπου πέντε τετραγωνικά μέτρα στέγης ή επτά τετραγωνικά ταράτσας», υπογραμμίζει ο κ. Πέτσιος.
Σε ότι αφορά στη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει ο ενδιαφερόμενος, ο επικεφαλής της MP Energy Solutions σημειώνει πως αρχικά αυτός θα πρέπει να έρθει σε επαφή με μία τεχνική εταιρεία που έχει εξειδίκευση στα φωτοβολταϊκά συστήματα.
Μηχανικός κατάλληλης ειδικότητας, δηλαδή κάποιος ηλεκτρολόγος μηχανικός, θα τον συμβουλεύσει αναλυτικά για τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν και τα οποία, σύμφωνα με τον κ. Πέτσιο, είναι κατά σειρά τα εξής:
•    Η συλλογή προσφορών για την επένδυση
•    Η επιλογή των υλικών του συστήματος
•    Η προετοιμασία του σχετικού φακέλου και η υποβολή του στον ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας)
•    Η υπογραφή των συμβάσεων
•    Η υλοποίηση του έργου, δηλαδή η εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού
•    Η διασύνδεση με ΔΕΗ
•    Η εκπαίδευση του ιδιοκτήτη – χρήστη
«Όσον αφορά τα φωτοβολταϊκά αυτοπαραγωγής – net metering, απαιτείται αδειοδότηση από τη ΔΕΗ. Την αδειοδότηση την αναλαμβάνει η εταιρεία που θα κατασκευάσει το φωτοβολταϊκό και συνήθως προσφέρεται από αυτή δωρεάν», αναφέρει ο κ. Πέτσιος.

Στις 15.000 ευρώ η μέση επένδυση

Η ελληνική νομοθεσία επιτρέπει την εγκατάσταση οικιακού φωτοβολταϊκού συστήματος με ισχύ μέχρι 20 kWp στην περίπτωση που αυτό θα είναι συνδεδεμένο με το δημόσιο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Στα νησιά που δεν είναι διασυνδεδεμένα ισχύουν χαμηλότερα όρια ισχύος.
Τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά μπορούν να έχουν όση ισχύ θεωρεί ο ιδιοκτήτης ότι χρειάζεται για να καλύψει πλήρως τις ανάγκες ηλεκτροδότησης της κατοικίας του.
Όπως είναι φυσικό, το κόστος διαμορφώνεται ανάλογα με την ισχύ του φωτοβολταϊκού συστήματος, τα οποία πλέον είναι πολύ φθηνότερα σήμερα σε σχέση με το κόστος τους προ πενταετίας.
Όπως σημειώνει ο κ. Πέτσιος, ένα φωτοβολταϊκό 10 kWp κόστιζε πριν από πέντε χρόνια περί τα 40.000 ευρώ, ενώ το ίδιο σήμερα η τιμή του διαμορφώνεται λίγο κάτω από τις 15.000 ευρώ μαζί με το ΦΠΑ.
Επισημαίνεται πως μια μονάδα με ισχύ 10 kWp μπορεί να εξασφαλίσει ηλεκτρικό ρεύμα περίπου 15.000 kWh το χρόνο, ενώ ένα μικρότερο σύστημα 5 kWp που κοστίζει κοντά στα 9.000 ευρώ (μαζί με ΦΠΑ) θα παράγει το χρόνο περί τις 7.500 κιλοβατώρες.
Σε ότι αφορά ένα φωτοβολταϊκό με τη μέγιστη ισχύ των 20 kWp, σημειώνεται πως έχει κόστος επένδυσης της τάξεως των 24.000 ευρώ (συν ΦΠΑ) και εξασφαλίζει ετήσια παραγωγή ρεύματος 30.000 kWh.
Η απόσβεση μιας τέτοιας επένδυσης εκτιμάται πως γίνεται σε διάστημα 8 - 10 ετών.
Σχετικά με το κόστος των συσσωρευτών που θα χρησιμοποιηθούν σε ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό, επισημαίνεται πως η σχετική δαπάνη μπορεί να ξεκινήσει από τα 1.000 ευρώ (για ένα μικρό σύστημα) και να φτάσει μέχρι και τα 6.000 ευρώ (για ένα μεγαλύτερο σύστημα).  
Σημειώνεται πως οι τράπεζες (π.χ. η Τράπεζα Πειραιώς) δανειοδοτούν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών υπό προϋποθέσεις, όμως τα υψηλά επιτόκια μειώνουν αναλογικά σε ένα βαθμό την απόδοση της επένδυσης.
Επίσης, υπάρχουν σκέψεις για ένταξη στο νέο πρόγραμμα του «εξοικονομώ κατ’ οίκον» και των συγκεκριμένων επενδύσεων προς επιδότηση.

Ποιότητα εξοπλισμού σημαίνει καλύτερη απόδοση

Στην απόδοση των φωτοβολταϊκών συστημάτων παίζουν σημαντικό ρόλο τα υλικά και γενικότερα η ποιότητα του εξοπλισμού.
«Ο επώνυμος εξοπλισμός, προερχόμενος κυρίως από δυτικοευρωπαϊκές χώρες, αποδίδει εξαιρετικά χωρίς βλάβες και προβλήματα, ενώ όταν χρειάζεται κάποια αντικατάσταση οι εν λόγω εταιρείες σέβονται τις εγγυήσεις τους στο ακέραιο. Αντίθετα, ο οικονομικότερος εξοπλισμός από ανατολικές χώρες κυρίως, όχι μόνο χάνει ραγδαία την απόδοσή του με το πέρασμα των ετών, αλλά οι συγκεκριμένες  εταιρείες σε πολλές περιπτώσεις δεν σέβονται τις εγγυήσεις που δίνουν. Φυσικά υπάρχουν εξαιρέσεις και προς τη μία, αλλά και προς την άλλη κατεύθυνση», τονίζει ο γενικός διευθυντής της MP Energy Solutions.
Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί πως ένα καλής ποιότητας οικιακό φωτοβολταϊκό σύστημα έχει διάρκεια ζωής περίπου 30 χρόνια.
Στο διάστημα αυτό χρειάζεται ασφαλώς κάποια συντήρηση, με το σχετικό κόστος να μην ξεπερνά τα 100 ευρώ ανά έτος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης