Εξοικονομώ

Μειωμένη μέχρι 50% η κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση σε κατοικίες με εξωτερική θερμομόνωση

Μειωμένη μέχρι 50% η κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση σε κατοικίες με εξωτερική θερμομόνωση
Το κόστος για την τοποθέτηση θερμοπρόσοψης ξεκινά από τα 35 ευρώ το τετραγωνικό, με την απόσβεση της επένδυσης να γίνεται σε διάστημα πέντε ετών
Μόλις τη μισή ενέργεια, με ανάλογη μείωση της σχετικής δαπάνης, χρειάζεται μια κατοικία ή ένα κτίριο κατ’ επέκταση που διαθέτει εξωτερική μόνωση για να εξασφαλίσει αποτελεσματική θέρμανση το Χειμώνα και δροσισμό το Καλοκαίρι.  
Η θερμοπρόσοψη, όπως ονομάζεται η μέθοδος της εξωτερικής μόνωσης ενός ακινήτου, είναι ουσιαστικά ένας «μανδύας» που περιβάλλει τις όψεις του κτιρίου  και το προστατεύει από την έκθεση στις ακραίες θερμοκρασιακές συνθήκες και στους δυσμενείς κλιματολογικούς παράγοντες, με αποτέλεσμα οι ενεργειακές καταναλώσεις που απαιτούνται για την βέλτιστη θερμοκρασία στο εσωτερικό του να είναι μέχρι και 50% μικρότερες σε σχέση με εκείνες που χρειάζεται μια κατοικία χωρίς ανάλογη εγκατάσταση.
Σημειώνεται πως το σύστημα της θερμοπρόσοψης μπορεί να εφαρμοστεί τόσο σε συμβατικές όσο και σε προκατασκευασμένες κατοικίες, συμβάλλοντας σημαντικά στην ενεργειακή αναβάθμισή τους και επομένως στην επαύξηση της αξίας τους.  
Σύμφωνα με τον κ. Σπύρο Καρατζή, διευθυντή της εταιρίας μονώσεων Ανδρέου ΑΕ, ένα σωστά εφαρμοσμένο σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης αποτελεί επί της ουσίας μια σίγουρη και αποδοτική επένδυση.
«Όχι μόνο αυτή καθ’ αυτή η δαπάνη θα επιστραφεί στον χρήστη, αλλά θα προκύψει και σημαντικό οικονομικό όφελος τόσο μέσα από τη μείωση των ενεργειακών καταναλώσεων όσο και δια της αυξήσεως της αξίας του ακινήτου είτε σε ενδεχόμενη μεταπώληση είτε σε περίπτωση ενοικίασεως», αναφέρει ο ίδιος.

Προστασία και βέλτιστες συνθήκες διαβίωσης
Πέρα από τη μείωση στην κατανάλωση ηλεκτρικού, πετρελαίου ή φυσικού αερίου και την ενεργειακή αναβάθμιση του ακινήτου, η «θωράκισή» του με το σύστημα της θερμοπρόσοψης διασφαλίζει μια σειρά επιπλέον πλεονεκτημάτων.
Ενδεικτικά αναφέρονται τας εξής:
•    Προστασία της τοιχοποιίας του κτιρίου από τις εξωτερικές καιρικές συνθήκες, αποτρέποντας μεταξύ άλλων την εμφάνιση υγρασίας. Έτσι, προσθέτει σ’ αυτό περισσότερα χρόνια «ζωής»
•    Μείωση του κόστους συντηρήσεως, καθώς προστατεύονται τα στοιχεία του σκυροδέματος από ρηγματώσεις
•    Ελαχιστοποίηση των θερμικών απωλειών από την τοιχοποιία
•    Βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων λόγω των ιδανικών συνθηκών διαβίωσης στο εσωτερικό της κατοικίας
•    Αναβάθμιση της εξωτερικής αισθητικής του ακινήτου
•    Συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος μέσω της μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών   
Το ποσοστό της εξοικονόμησης ενέργειας, όπως αναφέρει στο World Energy News ο κ. Σπύρος Καρατζής, εξαρτάται από μια σειρά παράγοντες όπως είναι ο προσανατολισμός του κτιρίου, η περιοχή, η αρχική μελέτη και η ορθότητα της  κατασκευής.
«Σε κάθε περίπτωση, πάντως, βάση έρευνας που έχει πραγματοποιηθεί σε ένα συμβατικής κατασκευής ακίνητο η μείωση της χρήσης ενέργειας για θέρμανση και ψύξη κυμαίνεται από 35% έως και 50%. Το ποσοστό αυτό δε, αυξάνεται περαιτέρω αν παράλληλα γίνει μόνωση της ταράτσας ή της στέγης», υπογραμμίζει το στέλεχος της εταιρίας Ανδρέου ΑΕ.   

Στα 35 ευρώ ανά τετραγωνικό το κόστος, στα πέντε χρόνια η απόσβεση
Σε ότι αφορά στο κόστος που απαιτείται προκειμένου να αποκτήσει το ακίνητο εξωτερική θερμομόνωση, επισημαίνεται πως αυτό διαμορφώνεται σε σχέση με τα  τετραγωνικά μέτρα που πρέπει να καλυφθούν, το επιλεγμένο σύστημα, το πάχος και το είδος του θερμομονωτικού που θα χρησιμοποιηθεί.
Ρόλο παίζουν, επίσης, τυχόν τεχνικές δυσκολίες του έργου, όπως και τυχόν εργασίες που θα απαιτηθούν για την αποκατάσταση προβληματικών επιφανειών.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το κόστος της θερμοπρόσοψης ξεκινά από τα 35 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 50 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Επισημαίνεται πως οι τιμές αυτές προσφέρονται από πιστοποιημένους μονωτές κατά ΕΣΥΔ (Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης), οι οποίοι είναι οι πλέον κατάλληλοι για τέτοιου είδους εργασίες και εγγυούνται την καλύτερη δυνατή εφαρμογή.  
Με βάση τις συγκεκριμένες τιμές και υπολογίζοντας το κέρδος από τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, εκτιμάται πως η απόσβεση της επένδυσης για την εξωτερική μόνωση ενός ακινήτου μπορεί να γίνει μέσα σε διάστημα πέντε έως οκτώ ετών.
Για την ολοκλήρωση της τοποθέτησης εξωτερικής μόνωσης, ο απαιτούμενος χρόνος για μια κατοικία με επιφάνεια μέχρι 200 τετραγωνικά μέτρα είναι μεταξύ 15 και 30 ημερών.  
Πριν την εφαρμογή απαιτείται από τον πιστοποιημένο μονωτή ή τον μηχανικό του έργου να κάνει σχετική μελέτη η οποία θα αναφέρει την επιμετρημένη επιφάνεια, το σύστημα που θα εφαρμοστεί, το πάχος και το είδος του θερμομονωτικού, τα επιμέρους παρελκόμενα (γωνιόκρανα, υαλόπλεγμα, στηρίγματα κτλ), το κονίαμα επικολλήσεων, το τελικό επίχρισμα και φυσικά την εγγύηση του έργου που παρέχεται στον τελικό χρήστη.  
Επίσης, είναι σημαντικό να πραγματοποιείται θερμογραφικός έλεγχος πριν, αλλά και μετά την τοποθέτηση της εξωτερικής θερμομόνωσης.
Με τον έλεγχο αυτό καταγράφονται όλα τα προβλήματα της τοιχοποιίας   (θερμογέφυρες, υγρασίες), ώστε να αντιμετωπιστούν ορθότερα κατά τη διάρκεια των εργασιών.
Ως θερμομονωτικά υλικά χρησιμοποιούνται η διογκωμένη πολυστερίνη EPS  (γραφιτούχα ή λευκή),  η εξηλασμένη πολυστερίνη XPS και ο πετροβάμβακας  (ινώδη θερμομονωτικά).  
Διαφοροποιήσεις υπάρχουν και όσον αφορά στο τελικό επίχρισμα (σοβάς), καθώς υπάρχουν οι επιλογές του τσιμεντοειδούς, των ακριλικών, των σιλικονούχων, αλλά και των σιλοξανικών βάσεως.
Σε κάθε περίπτωση, όπως μας λέει ο κ. Καράτζης, όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν για την εξωτερική θερμομόνωση θα πρέπει να φέρουν πιστοποίηση CE και τα συστήματα να είναι πιστοποιημένα κατά την ETAG 004.

Προσοχή στην επιλογή του εφαρμοστή της μόνωσης
Ιδιαίτερη προσοχή, όμως, θα πρέπει να επιδείξει ο ιδιοκτήτης της κατοικίας στην οποία σχεδιάζει να τοποθετήσει θερμοπρόσοψη, στην επιλογή του τεχνίτη –  εφαρμοστή.
Μια κακή επιλογή θα έχει ως αποτέλεσμα, όσο καλά κι αν είναι τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν, η απόδοση της μόνωσης να είναι κατώτερη των προσδοκιών.
«Για το λόγο αυτό θα πρέπει να απευθύνεται σε πιστοποιημένους εφαρμοστές κατά ΕΣΥΔ, η λίστα των οποίων υπάρχει στην ιστοσελίδα www.psem.gr του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εταιριών Μόνωσης – ΠΣΕΜ», σημειώνει ο κ.Καρατζής και τονίζει πως είναι σημαντική δικλείδα ασφαλείας για τον ενδιαφερόμενο πελάτη ο συνδυασμός πιστοποιημένα υλικά και πιστοποιημένος εφαρμοστής.  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης