Εξοικονομώ

Λάμπες LED: Η έξυπνη λύση για μείωση της κατανάλωσης ρεύματος έως και 85%

Λάμπες LED: Η έξυπνη λύση για μείωση της κατανάλωσης ρεύματος έως και 85%

Σημαντικές οικονομικές και λειτουργικές παροχές από τις λάμπες LED

Δεν είναι λίγες οι φορές που όλοι μας έχουμε ξεχάσει αναμμένο το φωτιστικό σε κάποιο δωμάτιο και το αντιλαμβανόμαστε αρκετές ώρες αργότερα με την επιστροφή μας στο σπίτι.

Ή τη λάμπα στο μπαλκόνι μας, η οποία παραμένει αναμμένη καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, κάτι που το καταλαβαίνουμε όταν πλέον έχει βραδιάσει..

Δεδομένου ότι περίπου ο φωτισμός αντιστοιχεί στο 35-40% του καταναλώσιμου ηλεκτρικού ρεύματος μιας κατοικίας, χρειάζεται να πάρουμε τα μέτρα μας και να προσπαθήσουμε να μειώσουμε τις δαπάνες τους με έξυπνους και ευρηματικούς τρόπους.

Ένας από αυτούς και που θα εξετάσουμε είναι η χρήση σύγχρονων λαμπτήρων LED, οι οποίοι επιτυγχάνουν σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας σε σχέση με τους παραδοσιακούς λαμπτήρες πυρακτώσεως ή φθορισμού.

Σύμφωνα με άνθρωπο της αγοράς και ειδικότερα του MrLed.gr, η εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να φτάσει έως και το 85%.

 

 

 

Για παράδειγμα, 1000 lumen (μονάδα μέτρησης) με λάμπα πυρακτώσεως, είχαμε κατανάλωση 100 Watt. Αντίθετα, 1000 lumen με λάμπα Led, έχουμε κατανάλωση 12-13 Watt.

Επιπρόσθετα, αξίζει να αναφέρουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει τον αγώνα εξοικονόμησης οικιακού ρεύματος απαγορεύοντας από 1ης Σεπτεμβρίου την κατασκευή λαμπών αλογόνου.Οι λιανοπωλητές μπορούν να πουλήσουν το υπάρχον αποθεματικό τους. Ο Κανονισμός της ΕΚ εξαιρεί προϊόντα για ειδικούς σκοπούς, όπως λαμπτήρες φούρνου καθώς δεν μπορούν να αντικατασταθούν επαρκώς.Η απαγόρευση της λάμπας αλογόνου αποσκοπεί στην βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και στην μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κυρίως προωθείται η χρήση των λαμπτήρων led οι οποίοι αν και είναι πιο ακριβοί από τους κοινούς φέρεται να καταναλώνουν εώς και πέντε φορές λιγότερη ενέργεια.

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση BUND μια λάμπα αλογόνου που χρησιμοποιείται καθημερινά για 3 ώρες επί 20 χρόνια κοστίζει γύρω στα 160 ευρώ. Η LED μόλις 26 ευρώ. «Οι καταναλωτές μπορούν να εξοικονομήσουν πολλά χρήματα, όταν αγοράζουν προϊόντα χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης» λέει η Ιρμέλα Κολάκο από την BUND.

 

 

Πλεονεκτήματα

 

1. Αντοχή και «μακροζωία»

Η διάρκεια ζωής ενός λαμπτήρα LED κυμαίνεται από 30000-50000 ώρες, που αντιστοιχούν σε πάνω από 10 χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η διάρκεια ζωής των LED είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή των λαμπτήρων πυρακτώσεως (περίπου 1000 ώρες) και τουλάχιστον διπλάσια από των λαμπτήρων φθορισμού (10000-20000 ώρες).

2. Λόγω της διάρκειας ζωής που έχουν, οι LED δεν χρειάζονται συχνή αντικατάσταση και έτσι μειώνεται ο συνολικός όγκος των απορριμμάτων. Ένας τρίτος λόγος, που οι LED θεωρούνται ιδιαίτερα φιλικές προς το περιβάλλον, είναι ότι, σε αντίθεση με λαμπτήρες άλλων τεχνολογιών, οι LED δεν περιέχουν ουσίες όπως γυαλί, ίνες υδραργύρου, μόλυβδο και άλλα τοξικά υλικά.

 

 

3. Άμεση μέγιστη φωτεινότητα με το που ανάβουμε την λάμπα σε αντίθεση με τις λάμπες φθορισμού που καθυστερούν για να μερικά δευτερόλεπτα για να φτάσουν στην μέγιστη φωτεινότητα.
Προσφέρουν άνετο και ξεκούραστο φωτισμό, με πολύ καλή ποιότητα χρώματος

4. Όσον αφορά στο κόστος αγοράς τους, σημειώνεται πως ένας απλός λαμπτήρας LED δεν κοστίζει περισσότερο από 2 ευρώ, ποσό που είναι ιδιαίτερα χαμηλό αν λάβουμε υπόψη τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν τα συγκεκριμένα προϊόντα και την μείωση της κατανάλωσης ρεύματος που επιτυγχάνουν. 

5. Οι λάμπες LED αντικαθιστούν τους παλαιούς λαμπτήρες χωρίς να χρειάζεται να αλλάξουμε το φωτιστικό σώμα

6. Δεν τρεμοπαίζουν ποτέ και δεν είναι ευαίσθητες σε κραδασμούς και χτυπήματα

 

«Γιορτή της φαντασίας»

Παράλληλα, υπάρχουν και άλλες σημαντικές λειτουργίες που παρέχουν οι λάμπες led, στις οποίες μπορούμε να αποδώσουμε τον τίτλο της «γιορτής της φαντασίας».

Οι έξυπνες λάμπες LED διαθέτουν συνδεσιμότητα Bluetooth και επιτρέπουν στους χρήστες να έχουν άμεσο έλεγχο στις λάμπες μέσω smartphone ή tablet. Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό δίνει τη δυνατότητα ρύθμισης του φωτισμού να λειτουργήσει σαν ξυπνητήρι, να ανάβουν συγκεκριμένες ώρες, να αναβοσβήνουν όταν ο χρήστης δέχεται τηλεφωνική κλήση ή ακόμη, να αναβοσβήνουν στον ρυθμό της μουσικής.

Επίσης, υπάρχουν λάμπες LED που έχουν την δυνατότητα να αλλάζουν χρώματα. Διαθέτουν ενσωματωμένο κύκλωμα που βιδώνεται στην λάμπα και τροφοδοτείται από το ντουί. Η λειτουργία αυτή, ελέγχεται από ένα λεπτό ασύρματο τηλεκοντρόλ, εμβέλειας 5 μέτρων, με το οποίο μπορούμε να αλλάζουμε χρώματα σε αυτές και επιπλέον να τις αναβοσβήνουμε.

 

Όπως γίνεται αντιληπτό, το μέλλον των LED διαγράφουν ήδη τον δρόμο του παρόντος, με τα πλεονεκτήματά τους να συμπυκνώνονται στο τρίπτυχο, χαμηλή κατανάλωσης ενέργειας – μεγαλύτερη διάρκεια ζωής – ανθεκτικότητα και αξιοπιστία.

 

 

Σπύρος Κόγκας

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης